Phishing: hoe voorkomen?

Gepost in: Van dag tot dag

Image of the blog article

Tips voor het ontmaskeren van internetcriminelen

Phishing is een vorm van fraude waarbij oplichters uw gegevens via een persoonlijk contact proberen te stelen of naar een valse website lokken en u daar laten inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord en/of kredietkaartgegevens laten invoeren. Zo krijgen ze uw gegevens te pakken, met alle mogelijke nare gevolgen van dien.

De meeste vormen van phishing gebeuren per e-mail en jammer genoeg blijkt geen enkel beveiligingssysteem waterdicht. Met de volgende tips leert u hoe fraudeurs zich doorgaans verraden en wat u het best doet als u een verdachte mail krijgt.

Phishingmails in allerlei vormen

Phishingmails duiken op als reclameboodschappen, herinneringen voor niet-betaalde facturen, verzoeken om dringende updates uit te voeren op uw computer ...

Meestal wordt gevraagd om een bijlage in een mail te openen of om te klikken op een link naar een website waar u moet inloggen. Zo proberen internetcriminelen kwaadaardige software op uw pc te installeren of gevoelige informatie van u te bemachtigen.

Waarop letten?

 • Bekijk aandachtig het e-mailadres van de afzender

Een vreemd e-mailadres is vaak een aanwijzing voor phishing. Maar opgelet, ook betrouwbaar ogende adressen zijn soms nep.

 • Herken foute links

Klik niet op de links in de mail, maar houd uw muisaanwijzer erboven zonder te klikken. Er verschijnt dan een vakje met daarin het webadres. Als dat er vreemd uitziet, hebt u waarschijnlijk te maken met een phishing-mail.

 • Let op taalfouten

Taal- en spelfouten kunnen wijzen op een verdachte mail, al moet gezegd dat veel phishing-mails tegenwoordig in vlekkeloos Nederlands zijn opgesteld.

 • Meer tips om frauduleuze mails te herkennen, vindt u op Safeonweb. Op deze website vindt u ook een leerrijke Phishingtest. Kunt u de echte mails van de phishingmails onderscheiden?

Wat als u een verdachte mail ontvangt?

 • Stuur deze mail eventueel door naar de bevoegde instanties (zie verder) en delete het bericht uit uw mailbox.
 • Klik nooit op links of bijlages in verdachte mails. Uw computer kan dan besmet worden met kwaadaardige software. Bel ook niet naar een telefoonnummer dat  vermeld wordt in de mail. U belt dan met de fraudeur of naar een duur betaalnummer.
 • Antwoord niet op de mail.
 • Klik niet op de link 'uitschrijven': ook die is een valstrik.

Verdachte mail uit naam van P&V? Contacteer uw adviseur

Ook uit naam van verzekeringsmaatschappijen worden phishingmails gestuurd. Ontvangt u een mail uit naam van P&V die u verdacht vindt of niet meteen kunt thuisbrengen? Laat dit dan zeker weten aan uw P&V-adviseur.

Verdachte mail aan de bevoegde instanties melden?

Verdachte mails kan je melden aan de overheid door ze door te sturen naar: verdacht@safeonweb.be

Alvast bedankt voor uw medewerking en nog veel veilig surf- en mailplezier.

Lees ook:

Cryptovirussen: wat kunt u ertegen doen?

 

 

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

 • Verzekeringen in een verstaanbare taal
 • Uitstekende productkennis
 • Afspraak wanneer het u past