Wat als u als zelfstandige werkonbekwaam wordt?

Gepost in: KMO en zelfstandigen

Image of the blog article

Bescherm uw inkomen

Als u als zelfstandige door ziekte of ongeval lange tijd buiten strijd bent, verliest u een groot deel van uw inkomen. De tussenkomst van de Sociale Zekerheid om dit verlies te compenseren, is immers erg bescheiden. Met de verzekering Gewaarborgd Inkomen krijgt u een extra uitkering bovenop die tussenkomst van de mutualiteit.

Hoeveel bedragen de wettelijke uitkeringen bij ziekte of ongeval?

Hoeveel u precies krijgt van de mutualiteit, hangt af van uw gezinssamenstelling en of u personen ten laste hebt. De eerste maand krijgt u alvast helemaal niets. Maar ook vanaf de tweede maand zijn de uitkeringen niet riant. 

  • Een gezinshoofd die een partner of kinderen ten laste heeft, krijgt bijvoorbeeld 1.431,82 euro per maand.
  • Bent u alleenstaand en hebt u niemand ten laste? Dan mag u op 1.092,26 euro rekenen. Een samenwonende moet het met 878,80 euro per maand rooien.

Geen financiële zorgen met de verzekering Gewaarborgd Inkomen

Het is duidelijk: met de wettelijke uitkeringen alleen moet u hoogstwaarschijnlijk een flink inkomensverlies incasseren. Een verzekering Gewaarborgd Inkomen kan u helpen om die te overbruggen. Met zo’n verzekering kunt u uw vervangingsinkomen aanvullen tot 80% van uw laatste belastbaar inkomen. Zodat u zich in uw herstelperiode alvast geen zorgen hoeft te maken over uw financiële toestand.

Hoe werkt het Gewaarborgd Inkomen?

Zodra u meer dan 25% arbeidsongeschikt bent, krijgt u van P&V Verzekeringen een maandelijkse som bovenop de uitkeringen van het ziekenfonds. De hoogte van die uitkering evolueert mee met uw graad van arbeidsongeschiktheid.

  • Bent u 30% arbeidsongeschikt, dan ontvangt u 30% van uw maximale uitkering.
  • Bij 50% arbeidsongeschiktheid is dat 50%, en zo verder.
  • Vanaf 67% ontvangt u de maximale som. Zoals gezegd: deze bedraagt nooit meer dan 80% van uw laatste inkomen.
  • Als u blijvend arbeidsongeschikt bent, krijgt u een uitkering tot de einddatum van uw contract, meestal is dat op uw vijfenzestigste. Daarna krijgt u uw wettelijk pensioen.

100% aftrekbaar van uw beroepsinkomsten

Zelfstandigen kunnen de premies voor een polis Gewaarborgd Inkomen 100% aftrekken van hun beroepsinkomsten. Bovendien kan uw uitkering tegen een lagere aanslagvoet belast worden, omdat deze beschouwd wordt als een vervangingskomen.

Voordelige voorwaarden voor jonge zelfstandigen

Bent u een startende zelfstandige tussen 21 en 35 jaar? Vraag dan bij uw P&V adviseur naar de voordelige voorwaarden voor starters. Let wel, deze verzekering Gewaarborgd Inkomen heeft slechts een looptijd van tien jaar. U doet er dus goed aan, om na verloop van tijd over te schakelen naar de standaardverzekering Gewaarborgd Inkomen. Overigens: stel het afsluiten van een verzekering Gewaarborgd Inkomen niet te lang uit. Uw startleeftijd speelt immers een rol voor het berekenen van de premie. Hoe vroeger u intekent, hoe voordeliger die wordt.

Verzekering Gewaarborgd Inkomen is maatwerk

Een groot voordeel van de polis Gewaarborgd Inkomen is dat u deze bijna volledig zelf kunt samenstellen.

  • U bepaalt bijvoorbeeld zelf wat u precies verzekert: ziekten en ongevallen of enkel ziekten.
  • U kiest zelf ook de manier waarop uw rente berekend wordt (constante rente, klimmende rente of ideaal klimmende rente).
  • En u bepaalt ook uw eigenrisicoperiode. Dat is de periode vanaf wanneer de uitkering wordt uitbetaald: na 0, 15, 30, 60, 90, 180 of zelfs 365 dagen nadat u arbeidsongeschikt werd.

Uw P&V adviseur weet raad

Wilt u graag uw inkomen beschermen met de verzekering Gewaarborgd Inkomen? Contacteer uw P&V adviseur voor een afspraak. Hij zal uw persoonlijke situatie en wensen in kaart brengen en samen met u de beste formule kiezen.

Contacteer mijn adviseur

Nog geen klant? Vind een adviseur in uw buurt

Nieuwe artikels