Het belang van de juiste bandenspanning als u met de auto rijdt


Hebt u bij het tanken aan een tankstation al eens een pomp opgemerkt, ver van de andere, waarvan u het exacte gebruik niet kent? Deze ‘pomp’ is eigenlijk een station om de bandenspanning van een wagen te meten en indien nodig aan te passen. Weinig autobestuurders doen dit, maar het is nochtans cruciaal.

Meer weten over de juiste bandenspanning en drukregeling? En hoe vaak checkt u best de druk van uw banden? U leest hier alles over de bandenspanning van uw wagen.

Waarom de bandenspanning van uw wagen controleren?

Er zijn maar weinig autobestuurders die de bandenspanning van hun voertuig controleren, hoewel dat essentieel is om veilig te rijden. Een correcte bandenspanning verbetert niet alleen de stabiliteit van de auto op de weg, maar zorgt er ook voor dat u niet te veel brandstof verbruikt en vermindert het risico op vroegtijdige slijtage van de banden (en dus op lekke banden of klapbanden) aanzienlijk.

Er zijn twee mogelijkheden bij het controleren van de bandenspanning: een van de vier banden is te zacht of, omgekeerd, te hard. In beide gevallen moet de druk worden gecorrigeerd om de volgende risico's te vermijden:

Risico's bij te hoge bandenspanning:

  • Vroegtijdige slijtage in het midden van het loopvlak
  • Verhoogd risico op lekke band/klapband
  • Slechte wegligging, vooral bij het remmen en in bochten

Risico's bij te lage bandenspanning:

  • Vroegtijdige slijtage aan de randen van het loopvlak
  • Verhoogd risico op lekke banden
  • Slechte wegligging
  • Minder efficiënt remmen (vergroten van de remweg)
  • Verhoogd brandstofverbruik

Hoe stel ik de bandenspanning van de auto correct in?

De bandenspanning van een voertuig wordt gemeten in bar, waarbij een bar de druk is die wordt uitgeoefend door een massa van één kilogram op een oppervlak van één vierkante centimeter. Deze druk wordt gemeten met behulp van een instrument (manometer) dat u in de meeste tankstations gratis kunt gebruiken.

De ideale bandenspanning van een autoband ligt tussen 1,6 en 3 bar. Controleer echter eerst de aanbevolen bandenspanning van uw voertuig. Deze informatie staat op een sticker in de opening van de linkervoordeur van uw auto of aan de binnenkant van de tankdopklep. Geen spoor van dit etiket? De drukwaarden vindt u ook in het instructieboekje van uw auto.

Goed om te weten: de aanbevolen bandenspanning varieert naargelang de positie (voor of achter) en de belasting van het voertuig (aantal passagiers, ladingen).

Wanneer uw bandenspanning controleren?

Het is raadzaam de bandenspanning van uw auto minstens eenmaal per maand te controleren. Aangezien de bandenspanning rechtstreeks verband houdt met de temperatuur van de banden, moet de controle bij voorkeur koud worden uitgevoerd (voertuig dat langer dan 2 uur stilstaat of minder dan 3 km heeft afgelegd).

Voeg bij een warme controle 0,3 bar toe aan de door de fabrikant opgegeven druk om de door de opwarming van de band veroorzaakte drukstijging te compenseren. Bij het afkoelen bereikt de band de voorgeschreven bandenspanning.

En tot slot: controleer de spanning van uw banden vóór elke lange rit met de auto, telkens u gaat rijden met een caravan, aanhangwagen… of bij elke grote verandering in de belasting  van uw voertuig.

Welke invloed heeft de buitentemperatuur op de bandenspanning?

Sommige externe factoren kunnen de bandenspanning van een voertuig aanzienlijk beïnvloeden. Dit is het geval voor de buitentemperatuur. De samengeperste lucht in autobanden krimpt of zet uit als gevolg van deze temperatuur.

Hoe hoger het kwik, des te meer de lucht in de band uitzet en hoe hoger de druk wordt. Hoe kouder het daarentegen is, hoe lager de bandenspanning. Zo wordt aangenomen dat een temperatuurschommeling van 10°C leidt tot een drukwijziging van 0,1 bar. Deze tendens is trouwens exponentieel, aangezien een temperatuursverandering van 20°C leidt tot een drukschommeling van 0,4 bar in plaats van 0,2 bar!

Merk ook op dat deze temperatuurgebonden drukvariatie groter is wanneer het kwik daalt. Controleer daarom regelmatig de bandenspanning in de winter, vooral als het vriest.

Hoe stemt u de bandenspanning af op de lading van uw voertuig?

Gaat u op vakantie met een goedgevulde koffer? Verhuist u en vervoert u uw huis letterlijk met de auto? Denk er dan aan om uw banden met 0,3 tot 0,5 bar extra op te pompen, zodat ze beter bestand zijn tegen deze ongewone belasting. Bovendien verbetert u zo uw wegligging en verhoogt u de veiligheid van uzelf, uw passagiers en de andere deelnemers aan het verkeer.

Let op::
een te hoge spanning kan barsten in uw band veroorzaken, maar dit komt slechts heel zelden voor. Bovendien kunt u uw banden best een beetje te hard oppompen om uw brandstofuitgaven te beperken. Alles draait om de wrijving van de band tegen de bodembedekking: hoe minder een band opgepompt is, hoe harder hij tegen de grond ‘knalt'. Het resultaat is een groter contactoppervlak met de grond en meer wrijving, en dat leidt tot een hoger brandstofverbruik.

Niet overtuigd? Doe de test met de fiets: laat de banden van uw fiets half leeglopen en u zult merken dat het veel moeilijker wordt om te trappen. Om de gewenste snelheid aan te houden, moet u meer energie leveren met platte banden dan met te hard opgepompte banden.

Voor banden die lang meegaan

Om te controleren of uw autobanden in goede staat zijn, kijkt u best naar meer dan de druk alleen. De volgende basisregels helpen u om de prestaties van uw banden en uw veiligheid te verbeteren:

  • Gebruik banden met een correcte belastingsindex.
  • Pas uw rijsnelheid aan zonder de snelheidsindex van de banden te overschrijden.
  • Vermijd oververhitting van de banden door te lang op de limiet van hun snelheidsindex te rijden.
  • Controleer regelmatig de staat van uw banden.
  • Parkeer uw auto niet in de volle zon als het warm is.
  • Bewaar uw banden in optimale omstandigheden (tussen -5°C en +35°C op een plaats die niet aan UV-straling is blootgesteld).
  • Onderhoud uw banden periodiek met gespecialiseerde producten.

Een autoverzekering met bijstand, voor een gerust gemoed

Jammer genoeg valt een lekke band nooit uit te sluiten, zelfs niet als u regelmatig de bandenspanning van uw autobanden controleert. Gelukkig biedt de bijstandsverzekering auto van P&V u 24/7 hulp bij pech. Ontdek hier al onze formules en kruip met een gerust gemoed achter het stuur.

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Auto ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (https://www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.

Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.