Winterbanden verplicht: in welke Europese landen?

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

Waar zijn winterbanden verplicht?

Als het om winterbanden gaat, houden de landen van Europa er verschillende richtlijnen op na. Gaat u skiën in Oostenrijk of Frankrijk? Lees hier waar u verplicht bent winterbanden te installeren.

Rijden op Oostenrijkse wegen

Bent u van plan te gaan skiën in Oostenrijk? Voorzie dan winterbanden of sneeuwkettingen! Tussen 1 november en 15 april zijn die namelijk verplicht als de weersomstandigheden erom vragen. De banden moeten de vermelding ‘M+S’ bevatten.

Een alternatief voor winterbanden is om minstens twee sneeuwkettingen aan te brengen op uw aandrijfwielen (op dezelfde as), wanneer u op besneeuwde of beijzelde wegen rijdt. Kiest u voor de kettingen, weet dan dat de maximaal toegelaten snelheid 40km/u is. Op bepaalde wegen duiden borden aan wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn. Als u niet over de juiste uitrusting beschikt, mag u uw wagen niet gebruiken.

Belangrijk om te weten: als u zich niet houdt aan de Oostenrijkse wetgeving, loopt u het risico op een boete die kan variëren van 35 tot 5.000 euro.

Door Duitsland met de wagen

Als u in Duitsland de weg op wil, moet u beschikken over winterbanden met de symbolen ‘berg’ en ‘sneeuwvlok’ (‘M+S’). Als u in winterse omstandigheden toch zonder winterbanden op de baan gaat, kunt u al een eerste preventieve boete oplopen van 40 euro. Als uw nalatigheid ook nog gevolgen heeft voor het verkeer, dan moet u tot 80 euro betalen.

Rijden in Italië

Let op! Als u naar Val D’Aoste gaat om te skiën, moet u uw wagen tussen 15 oktober en 15 april voorzien van winterbanden of sneeuwkettingen in uw koffer hebben liggen. Is dat niet het geval, dan riskeert u een boete van 78 euro.

Met de auto door Luxemburg

Sinds 1 oktober 2012 zijn winterbanden verplicht van zodra de weersomstandigheden hierom vragen (rijm, ijzel of sneeuw). Ook hier moeten de winterbanden op de 4 wielen gemonteerd worden. Als u dit niet doet, bedraagt de boete 74 euro.

Met de wagen naar Zwitserland

In Zwitserland valt er geregeld sneeuw, en toch is het gebruik van winterbanden niet in wetten vastgelegd. Het land houdt vast aan zwaardere uitrustingen zoals kettingen of spijkerbanden. Hou er echter rekening mee dat u een boete van 100 Zwitserse frank riskeert, dus ongeveer 83 euro, als u het verkeer hindert omwille van de staat van uw banden.

Rijden in Frankrijk

Als u op wintersportvakantie naar Frankrijk vertrekt, zal een signalisatiebord langs de weg aanduiden in welke mate winterbanden verplicht zijn. Vaak staan die borden er in functie van de regionale bepalingen voor de Alpen en de Pyreneeën.

Meer weten?

Als u meer wilt weten over de wetgeving die van kracht is in de verschillende landen van Europa, raadpleeg dan de website van het Europees Consumenten Centrum.

Denk aan een goede bijstand

Wat als u ondanks uw winterbanden toch een ongeval heeft in het buitenland? Wat gebeurt er dan met u en uw passagiers? Wat moet er dan worden van uw vakantie? Neem het risico weg en kies voor een goede pechbijstandsverzekering.

Benieuwd hoeveel een pechbijstand kost bij P&V?

Bereken uw premie voor een pechbijstand

Al klant? Vraag uw P&V agent een gratis en vrijblijvende offerte. 


Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past