Hoe kiest u de juiste motorhelm?

Motorrijden is een plezier, maar het houdt meer risico's in dan autorijden. Want wie op een motor zit, is veel minder beschermd bij ongelukken en botsingen. Daarom is de keuze van een goede helm - het belangrijkste onderdeel in de verplichte uitrusting van elke motorrijder - letterlijk van levensbelang.

Wat zijn de meest voorkomende helmtypes?

Er zijn drie veelgebruikte types:

  • De jethelm
  • De integraalhelm
  • De modulaire helm

De jethelm

De jethelm is het meest open, relaxte en minst omhullende model. Ideaal voor wie wat claustrofobisch is aangelegd. Hij heeft vaak een transparant vizier om het gezicht tegen de wind te beschermen. En als hij er geen heeft, kunt u een motorbril opzetten.

Vanwaar de naam ‘jethelm’? Omdat hij u de look van een vliegtuigpiloot geeft!

Een jethelm is licht, gemakkelijk aan en uit te trekken én biedt een optimaal zicht. Hij is vooral bedoeld voor wie met een scooter of lichte stadsmotor rijdt.

Maar hoewel deze helm de stijlvolste is, biedt hij helaas de minste bescherming. Hij heeft geen kinbescherming. Als u voorover valt (wat wel eens voorkomt) kunt u zelfs bij lage snelheid flinke verwondingen aan uw tanden, kaak en gezicht oplopen.

De integraalhelm

De integraalhelm biedt de beste bescherming voor hoofd en gezicht. Hij bestaat uit één stuk, waardoor hij de sterkste helm is en dus onmisbaar voor wie graag snel rijdt. Want als we kijken naar de staat van een helm na een ongeval, dan is duidelijk hoe ernstig we de veiligheid moeten nemen!

Sommige motorrijders vinden dit model iets te strak zitten. Hij is dan ook niet zo populair bij wie zich gauw opgesloten voelt. Gelukkig zorgen openingen voor een goede luchtcirculatie in de helm.

De modulaire helm

De modulaire helm is een compromis tussen comfort en bescherming. In feite is het een integraalhelm met een beweegbaar onderstuk (de 'kaak'), waardoor u hem ook als een jethelm kunt gebruiken. Hij zit comfortabeler dan de integraalhelm en is ook gemakkelijker aan en uit te trekken. Vanwege de bewegende delen is een modulaire helm minder stevig dan een integraalhelm, maar gesloten biedt hij wel een goede bescherming.

Hoe kiest u de juiste helmmaat?

De maat van uw motorhelm is heel belangrijk!

Een te kleine helm is de kortste weg naar ongemak en hoofdpijn. Te vermijden dus, want dat vermindert uw aandacht voor de weg.

Een te grote helm kan uw gezichtsveld blokkeren en bij een ongeval zelfs van uw hoofd vliegen. Kortom, dat is gevaarlijk!

Zo vindt u de juiste maat: de helm moet de bewegingen van uw hoofd volgen zonder dat hij zelf beweegt (zelfs als u hem heen en weer schudt) en zonder uw schedel te verpletteren.

Belangrijk: de helm heeft luchtopeningen die voor verkoeling zorgen in de zomer en die voorkomen dat hij beslaat in de winter of bij regenweer. Sommige verzekeraars bieden dan ook een speciale dekking voor de motoruitrusting, waaronder de helm. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Nuttig: er bestaan plakvizieren (ook bekend als pinlock) die aan de binnenkant van het helmvizier kleven en zo een dubbele transparante laag vormen die condensatie voorkomt bij regen of in de winter bij lage temperaturen. Kies het juiste model voor uw helm!

Namens P&V: veel rijplezier en voorzichtig op de weg!

Plakvizieren