Betaal minder belastingen met pensioen- en langtermijnsparen

Gepost in: Pensioen

Image of the blog article

Optimaliseer uw fiscaal sparen voor 31 december 2016

Het wettelijk pensioen volstaat meestal niet om uw levensstandaard te behouden. Daarom spaart u ook zelf best voor uw pensioen. Om het pensioensparen en langetermijnsparen aan te moedigen, krijgt u bovendien van de Belgische overheid een belastingvoordeel.. 

U doet nog niet aan pensioensparen of langetermijnsparen? Wacht dan niet langer. U hebt nog tot eind december tijd om voor het inkomstenjaar 2016 maximaal van het fiscale voordeel te genieten. 

Sparen voor uw pensioen, met een fiscaal cadeautje

Met pensioensparen of langetermijnsparen zorgt u in de eerste plaats voor uzelf. U zet jaarlijks een bedrag opzij  dat jaar na jaar aangroeit. Zo hebt u later een extra appeltje voor de dorst, bovenop uw wettelijk pensioen.

Daarnaast geniet u onmiddellijk van een fiscaal voordeel. U kunt uw jaarlijkse premie aangeven op uw belastingaangifte. De fiscus beloont uw sparen met een belastingvermindering van 30% van deze premie. U betaalt dus elk jaar minder belastingen en dat is mooi meegenomen!*

* De wetgever kan het fiscale voordeel en de eindbelasting in de toekomst aanpassen.

Fiscaal maximum pensioensparen is 940 euro in 2016

Het fiscaal maximum voor pensioensparen bedraagt 940 euro. Dat betekent dat u voor het inkomstenjaar 2016 (aanslagjaar 2017) 940 euro fiscaal mag inbrengen voor uw pensioensparen. Op die manier krijgt u maar liefst 30% van uw premie (maximaal 282 euro) terug via de belastingaangifte.

Fiscaal maximum langetermijnsparen is 2.260 euro in 2016

Wilt u fiscaal ten volle genieten, combineer dan pensioensparen met langetermijnsparen. Voor langetermijnsparen bedraagt het fiscale maximum dit jaar 2.260 euro*. Ook hier kunt u 30% van de premie fiscaal recupereren via de belastingen. Uw belastingvermindering kan dus oplopen tot 678 euro. 

* Het bedrag dat u effectief fiscaal kunt inbrengen hangt af van uw netto belastbaar beroepsinkomen. De berekening is als volgt: 15% van uw belastbaar beroepsinkomen tot 1.880 euro (op jaarbasis) + 6% op het inkomen boven deze grens.

Hypotheeklening en langetermijnsparen

De fiscale korf voor langetermijnsparen is wel dezelfde als voor de kapitaals- en intrestaflossingen van uw hypotheeklening en eventuele premies van de schuldsaldoverzekering. Als u het fiscale maximum bereikt hebt met uw woonlening, kunt u dus geen fiscaal voordeel meer krijgen op uw contract langetermijnsparen.

Meer weten over pensioensparen?

Wilt u weten welk voordeel pensioensparen heeft voor uw belastingen? Bent u niet zeker of u nog fiscale ruimte  hebt voor langetermijnsparen? Of hebt u andere vragen over sparen, al dan niet voor uw pensioen? Contacteer snel uw P&V agent. Hij geeft met plezier antwoord op uw vragen. 

Nog geen klant bij P&V Verzekeringen? Zoek hier een agent in uw buurt. 

 

Nieuwe artikels