Goedkoop huren: enkele ideeën om uw kosten te delen

Gepost in: Woning

Image of the blog article

Goedkoper huren: deel uw woning

In tijden van crisis wordt goedkoop wonen steeds moeilijker, zeker in grote steden zoals Antwerpen en Brussel waar de huurprijzen maar blijven stijgen. Wij belichten drie nieuwe tendensen om goedkoper een appartement of huis te huren.

1. Gezamenlijk huren

Met meerdere mensen samenwonen, kan een besparing betekenen van 25 tot 40% op de huur. En dan hebben we het niet enkel over studenten. Meer en meer jonge werkende mensen kiezen voor gezamenlijk huren. Ook na een scheiding kan het wel eens moeilijk zijn om de huur alleen op te hoesten. Zorg er wel voor dat u een document opstelt waarin regels worden vastgelegd en laat het ondertekenen door alle medebewoners om het samenleven zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Meer informatie over gemeenschapshuizen en woongroepen vindt u op de website van samenhuizen.

2. Kangoeroewonen

Het idee van kangoeroewonen, ook wel zorgwonen genaamd, beantwoordt aan een spijtige tendens in onze hedendaagse maatschappij: oudere mensen raken steeds meer geïsoleerd.

Het meer-generatie-wonen van vroeger (grootouders, ouders en kinderen die samenleefden onder één dak) werd verdrongen door het klassieke gezin (bestaande uit ouders en jonge kinderen). Dat betekent dat ouderen die bijvoorbeeld alleen komen te staan of hulpbehoevend worden, niet meer automatisch terecht kunnen bij hun kinderen. Die zijn immers veel meer dan vroeger gesteld op hun privacy. Kangoeroewonen kan dan een oplossing bieden.

Een kangoeroewoning is een woning die uitgebreid werd met een extra wooneenheid voor maximaal twee personen van 65 jaar of ouder. De extra wooneenheid moet wel een fysiek geheel vormen met de hoofdwoning en mag maximum een derde van het bouwvolume beslaan.

Meer informatie over kangoeroewonen of zorgwonen vindt u op de website van ruimte Vlaanderen.

3. Wonen in groep

Wonen in een woon- of leefgemeenschap gebeurt in een woning met privé- en gemeenschappelijke ruimtes. Maar het gaat wel een stuk verder dan het gewone samenwonen, meestal is het de bedoeling een sociale meerwaarde te creëren aan het samenleven. De bewoners eten bijvoorbeeld dikwijls samen in een gemeenschappelijke eetkamer, ze delen een (moes)tuin of ondernemen gezamenlijke activiteiten. Als u deel wilt uitmaken van een woongemeenschap, wordt er van u verwacht dat u openstaat om de andere bewoners te leren kennen, dat u meewerkt aan het ontwikkelingsproces en het beheer van de woning.

Meer weten over wonen in groep? Op deze site vindt u meer informatie.

Kies een complete brandverzekering

Ook als in groep samenleeft, hebt u een brandverzekering nodig. Niet enkel om u te beschermen tegen schade aan uw eigen woning maar ook voor schade toegebracht aan derden, bijvoorbeeld aan uw buren. Want bij schade aan de woning, zijn alle medehuurders samen verantwoordelijk.
Lees er meer over in het dossier brand.

Contacteer uw P&V agent

Nog geen klant? Vind een agent.

Nieuwe artikels