Is een familiale verzekering verplicht?

Een familiale verzekering dekt uw burgerlijke aansprakelijkheid als u (of iemand van uw gezin) schade toebrengt aan derden* in uw privéleven. Deze schade moet verzekerd zijn in uw polisvoorwaarden en kan zowel materieel als lichamelijk zijn. Denk hierbij aan uw zoon die met een winkelkarretje een geparkeerde auto bekrast. Of aan uw partner die met de elektrische fiets tegen een andere weggebruiker botst, waarop deze met enkele breuken naar het hospitaal moet…

Kortom: een familiale verzekering (voluit: verzekering burgerlijke aansprakelijkheid gezin) zorgt ervoor dat de slachtoffers correct worden vergoed voor de schade waarvoor u aansprakelijk bent én dat u daar zelf geen financiële kater aan overhoudt. Dat zou op zich een goede reden kunnen zijn om deze verzekering verplicht te maken, maar is dat zo?

* een ‘derde’ is een persoon die niet tot uw eigen verzekerde gezinsleden behoort.

Bent u wettelijk verplicht om een familiale verzekering afsluiten?


Neen. In tegenstelling tot de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor automobilisten of motorrijders is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid gezin (of familiale verzekering) niet wettelijk verplicht. Toch sloot meer dan 80% van de Belgische gezinnen een familiale verzekering af. Dat is niet verwonderlijk, want deze verzekering is in feite onmisbaar en bovendien relatief goedkoop. Zeker als u weet dat de kosten om de schade te vergoeden waarvoor u (of een gezinslid) aansprakelijk wordt gesteld hoog kunnen oplopen, in het bijzonder bij lichamelijke letsels. Denk maar eens aan de gevolgen van een verkeersongeval dat uw spelende kinderen op de fiets of als voetganger kunnen veroorzaken.

Goed om te weten:

 • U vormt een nieuw samengesteld gezin? In principe zijn alle gezinsleden die onder uw dak leven mee verzekerd in uw familiale verzekering. Toch raden we u aan om bij belangrijke wijzigingen in uw familiale situatie contact op te nemen met uw verzekeringsadviseur en samen te checken of uw verzekeringen toe zijn aan een update.
 • Ook gezinsleden die tijdelijk niet meer bij u inwonen omdat zij ergens anders verblijven voor hun studie, hun werk of om gezondheidsredenen blijven verzekerd. Dus ook uw student op kot of uw inwonende ouder die tijdelijk revalideert in een gespecialiseerd centrum.

Is een familiale verzekering nuttig als u geen partner of kinderen hebt?


Jazeker, want ook als alleenstaande kunt u per ongeluk schade toebrengen aan anderen. Met alle gevolgen van dien voor het slachtoffer én voor uw portemonnee.

Omdat het risico op een ongelukje voor alleenstaanden doorgaans minder groot is dan bij een kroostrijk gezin, krijgt u vaak een korting op de premie voor uw familiale. Bij P&V bedraagt deze korting 15%. Ook als 60-plusser krijgt u 15% korting.

Benieuwd wat een familiale in uw geval precies kost? Uw P&V-adviseur berekent dat graag voor u, volledig vrijblijvend.

Wat met uw familiale verzekering na een echtscheiding?


In België zijn vader én moeder samen burgerlijk aansprakelijk voor de schade die hun minderjarige kinderen veroorzaken aan derden. Bij een scheiding en een verdeling van het toezicht op de kinderen blijven beide ouders aansprakelijk. 

Stel dat uw zoon na uw echtscheiding bij uw ex-partner blijft wonen. Op weg met de fiets naar de speeltuin botst hij tegen een geparkeerde auto. In zo’n geval kan de schadelijder op grond van de Belgische regelgeving ook u (de andere ouder) aanspreken. Want zelfs als u kunt aantonen dat u uw verplichting van toezicht op uw zoon in de praktijk niet kon uitoefenen op het moment van dit ongeluk, toch blijft u gebonden aan uw opvoedingsverplichting.

Besluit: na een scheiding sluiten de ex-partners best allebei een familiale verzekering af. Ook als uw kinderen permanent bij uw ex-partner verblijven of niet meer bij een van de ouders inwonen.

Tip: contacteer na een scheiding dus even uw verzekeringsadviseur om uw familiale en eventuele andere verzekeringen aan te passen aan uw nieuwe situatie.

Dekt een familiale ook schade veroorzaakt door uw huisdier?

 

Ja. Met een familiale verzekering bent u ook gedekt als een dier dat u onder uw bewaking hebt schade toebrengt aan derden. Typisch voorbeeld: uw hond bijt de postbode of brengt een fietser ten val.

Enkele weetjes:

 • Bij P&V zijn huisdieren of dieren onder uw hoede automatisch mee verzekerd in de familiale verzekering, zonder extra premie. Dit zijn niet alleen de klassieke huisdieren zoals honden en katten: ook voor alpaca’s, lama’s of struisvogels en enkele andere exotische dieren gelden de voorwaarden van onze familiale verzekering.
 • Ook voor rijpaarden gelden de waarborgen van de familiale verzekering van P&V, voor zover u er niet meer dan tien in uw bezit hebt.
 • Niet verzekerd in de familiale van P&V: schade door wild en door (al dan niet getemde) wilde dieren, met uitzondering van hert-achtigen en roofvogels die in België gehouden mogen worden.

Wat is niet gedekt in een familiale verzekering?


Een familiale verzekering beschermt u tegen de financiële gevolgen van schade die u of uw verzekerde gezinsleden toebreng(t)(en) aan derden in uw privéleven. Die bescherming is echter niet onbeperkt: meestal moet u na een gedekt schadegeval zelf ook een deel van de vergoeding betalen. Dit deel noemt men franchise (of ook wel vrijstelling of eigen risico). Hoeveel deze franchise precies bedraagt, vindt u terug in de voorwaarden van uw verzekeringscontract of kunt u navragen bij uw verzekeringsadviseur.

Daarnaast zijn er in een familiale verzekering ook een aantal situaties waarin u niet gedekt bent. Dat is onder andere het geval voor de schade die u of een gezinslid toebrengt:

 • aan uzelf of uw eigen gezinsleden of aan uw eigen goederen
 • als gevolg van professionele activiteiten
 • met opzet, als gevolg van dronkenschap of van een gewelddaad. Uw aansprakelijkheid als ouder voor uw minderjarige kinderen blijft in dat geval evenwel gedekt.

Ook niet gedekt in uw familiale verzekering: de schade die u toebrengt met een auto of een ander voertuig waarvoor de wetgever u verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
 

Wanneer kunt u een beroep doen op uw familiale verzekering?


9 voorbeelden uit het dagelijks leven 
 

 1. U helpt een goede vriend verhuizen. In uw haast struikelt u over een trapje. Zijn dure flatscreentelevisie glipt uit uw vingers en raakt onherstelbaar beschadigd. Dankzij uw familiale verzekering moet u alleen de franchise zelf betalen.
 1. U steekt verstrooid de straat over en veroorzaakt een verkeersongeluk. U wordt aansprakelijk gesteld en moet alle schade vergoeden. Het bedrag loopt op tot meer dan 10.000 euro. Gelukkig kunt u een beroep doen op uw familiale verzekering.
 1. Uw zoon verliest de controle bij het skiën en doet een andere skiër vallen. Die breekt daardoor een been en een arm. Uw familiale verzekering vergoedt ook de lichamelijke schade van het slachtoffer.
 1. U steekt een barbecue aan op een camping. De droge ondergrond vat vuur. Voor u kunt blussen, heeft de brand al drie tenten in de as gelegd. Ook hier vergoedt uw familiale verzekering de schade.
 1. Uw onvoorzichtige poetshulp gooit op een ijskoude winterdag een emmer water op uw voetpad. Een voorbijganger glijdt uit en breekt zijn enkel. De medische en andere kosten worden opgenomen door uw familiale verzekering.
 1. U hebt uw tuin laten verwilderen. Een van de bomen is ziek en valt op de wagen van de buurvrouw. Uw familiale verzekering vergoedt de schade aan het voertuig.
 1. Uw nieuwe partner trekt met haar twee zonen bij u in. Met uw nieuw samengesteld gezin huurt u een bungalow aan zee tijdens de paasvakantie. Na een actieve dag op het strand laat uw zanderige plus-zoon het bad vollopen, maar hij raakt afgeleid door zijn smartphone. Resultaat: een overstroming in de badkamer. Gelukkig valt uw vakantie niet helemaal in het water als u een familiale hebt, want meestal is schade door water of vuur aan uw vakantieverblijf ook gedekt.
 1. Uw partner ruilt zijn oude auto in tegen een elektrische fiets. Tijdens zijn eerste ritje rijdt hij in een smalle straat en beschadigt hij het portier en de zijspiegel van een geparkeerde auto. In een familiale verzekering is schade veroorzaakt door een fiets met trapondersteuning doorgaans gedekt. En dat geldt ook voor de materiële en lichamelijke schade die u toebrengt aan anderen bij het gebruik van andere elektrisch aangedreven voortbewegingstoestellen met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, zoals elektrische steps, hoverboards of Segways.
 1. Uw kind wordt op weg van school naar huis het slachtoffer van een verkeersongeval. Er ontstaat een geschil met de tegenpartij over de schadevergoeding. Dankzij de waarborg rechtsbijstand die in uw familiale verzekering zit, kunt u rekenen op juridische hulp om de vergoeding te krijgen waar u recht op hebt. Een minnelijke schikking is niet mogelijk en de enige uitweg is de rechtbank? Dan kunt in dit geval uw familiale verzekering aanspreken voor een tussenkomst in de gerechtskosten en het ereloon van uw advocaat of expert.
   

Meer weten over de familiale verzekering?

Ontdek hier de voordelen van onze familiale verzekering of contacteer uw P&V-adviseur. Hij maakt graag tijd voor u vrij om al uw vragen over deze verzekering te beantwoorden.

Nog geen klant? Vind een P&V-adviseur in uw buurt.