Waarom een fietsverzekering als u al een familiale verzekering hebt?

Gepost in: Fiets

Image of the blog article

De fietsverzekering versus de familiale verzekering

"Ik heb al een familiale verzekering: een aparte verzekering voor mijn fiets is dus overbodig, toch?" Dat is misschien wat kort door de bocht, want niet alle problemen en schade tijdens uw verplaatsingen met de fiets zijn gedekt in uw familiale verzekering. En een fietsverzekering is dan misschien niet verplicht, ze is wel heel nuttig onderweg. Weet u welke bescherming uw familiale verzekering eigenlijk biedt bij het fietsen? En hoe u zich als fervent fietser nog beter kunt verzekeren?

Wat uw familiale verzekering dekt als u met de fiets rijdt

Als u met de wagen rijdt, dan bent u verplicht een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze vergoedt de schade aan anderen die u veroorzaakt bij een ongeval. Een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering is echter niet verplicht als u met de fiets of elektrische fiets rijdt. Als u als fietser een ongeval veroorzaakt, volstaat de familiale verzekering om de stoffelijke en lichamelijke schade van de andere partij te dekken, op voorwaarde dat dit ongeval zich voordoet in uw privéleven.

En speedpedelecs?

Voor speedpedelecs geldt hetzelfde principe als voor de fiets of elektrische fiets. Voor de meeste speedpedelecs geldt dat uw aansprakelijkheid voor het gebruik in het kader van uw privéleven verzekerd is in uw familiale verzekering. Alleen voor speedpedelecs die autonoom (dus zonder dat u hoeft te trappen) sneller kunnen rijden dan 25 km/u moet u een verplichte aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, zoals voor uw wagen.

Lekke band of diefstal van uw fiets: niet gedekt door de BA-gezin

Als u met de fiets rijdt, volstaat de familiale verzekering om de stoffelijke en lichamelijke schade van de andere betrokkene te dekken. Maar wat als u uw gloednieuwe elektrische fiets wordt gestolen? Of als u een lekke band krijgt? Wat als u een arm breekt bij een val met de fiets? Al deze risico's zijn niet gedekt door uw familiale verzekering.

P&V Fiets: uw all-inoplossing

De fietsverzekering van P&V dekt niet alleen de materiële en lichamelijke schade van de andere partij bij een ongeval, maar beschermt u ook bij diefstal of poging tot diefstal van uw fiets en biedt u bijstand in de Benelux en tot 30 km over de grens. Bij pech met uw elektrische fiets of lekke band bijvoorbeeld. En bovendien is de schade aan uw fiets als gevolg van vandalisme altijd gedekt in de basisformule, net als de schade die u zelf per ongeluk aan uw fiets berokkent.

Bescherming van de fietser en rechtsbijstand optioneel

Aan deze basisdekking kunt u twee optionele dekkingen toevoegen. Dankzij de optie Bescherming van de fietser zijn uw medische kosten gedekt en krijgt u een financiële tegemoetkoming in geval van blijvende of tijdelijke arbeidsongeschiktheid door een ongeval.

Een geschil met de fabrikant van de fiets die u net hebt gekocht? Een voetganger steekt op het laatste nippertje de weg over en u kunt hem niet ontwijken? Of u nu in fout bent of in recht, de Rechtsbijstand van Arces staat klaar om uw belangen te verdedigen.

Een vraag over de fietsverzekering van P&V?

Ontdek de troeven van onze digitale verzekering in de vorm van een flexibel maandabonnement op onze website. Of neem contact op met een van onze P&V-adviseurs. Zij bezorgen u graag de juiste informatie, aangepast aan uw situatie en fietsgewoonten. Vind hier een P&V-adviseur in uw buurt!

 

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Fiets ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Verzekering gekoppeld aan woonkrediet makkelijker opzegbaar

Gepost in: Familie Woning Van dag tot dag

Image of the blog article

Wilt u voordelige voorwaarden voor uw hypothecaire lening, dan verplicht uw bank u meestal ook om bij hen een brand- of schuldsaldoverzekering af te sluiten. Vanaf 1 juni 2024 krijgt u hierin meer vrijheid. U kunt dan na een derde van de looptijd van uw woonkrediet, overstappen naar een andere verzekeraar, terwijl u blijft genieten van de rentekorting. Zonder dat er extra kosten tegenover staan. De nieuwe regels gelden wel enkel voor nieuwe hypotheken.

Nieuwe wet rond koppelen woonkrediet aan verzekeringen

De Kamer heeft een wetsontwerp van PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne goedgekeurd: wie een woonkrediet afsluit bij een bank en daarbij ook intekent op een brand- of schuldsaldoverzekering om te kunnen genieten van een voordelige rente, zal vanaf 1 juni 2024, na een derde van de looptijd van het krediet, kunnen overstappen naar een andere verzekeraar. Mét behoud van de voordelige voorwaarden en zonder extra kosten.

Belangrijk: De nieuwe regels gaan in voege vanaf 1 juni 2024 en gelden enkel voor nieuwe hypothecaire leningen.

Meer vrijheid en transparantie

Deze nieuwe wet is bedoeld om u als consument meer keuze en transparantie te bieden bij het afsluiten van een hypotheek. Financiële instellingen mogen u niet langer verplichten om een specifieke verzekering, zoals een brandverzekering of een schuldsaldoverzekering, af te sluiten om een (voordelig) krediet te verkrijgen.

Kiezen voor een brandverzekering op uw maat

Van zodra een derde van de looptijd van uw hypothecaire lening is verstreken, kunt u zonder financiële nadelen van verzekeraar veranderen. U kunt dus kiezen voor een brandverzekering die beantwoordt aan uw actuele behoeften en wensen.

Goed om weten:

Kent u de sterke punten van de P&V-woonverzekering al? Die biedt een zeer goede basisbescherming met daarbovenop keuze uit aanvullende waarborgen. Uw P&V-adviseur vertelt u er graag meer over.

Wie komt in aanmerking?

Deze regelgeving treedt in werking op 1 juni 2024 en is van toepassing op contracten die op of na die datum aangevraagd worden. Het is een stap in de richting van een meer flexibele en consumentgerichte benadering van hypothecaire leningen en verzekeringen in België.

Meer weten?

Maak snel een afspraak met uw P&V-adviseur. Hij legt u graag uit wat deze nieuwe regels betekenen voor uw toekomstige hypotheek- en verzekeringsbeslissingen.

 

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Woning ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Om uw risicoprofiel te bepalen, hanteren we enkele segmentatiecriteria. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID-fiche aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels rond verzekeringen.

Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze P&V-adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

BOB. Altijd nul op.

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

Nog altijd elf ongevallen per dag met bestuurders onder invloed van alcohol

De laatste tien jaar is het aantal ongevallen met bestuurders onder invloed van alcohol met 20% gedaald. Toch waren er in 2018 nog altijd meer dan 4 000 ongevallen met doden en gewonden waarbij de chauffeurs hadden gedronken. Dat is ongeveer één letselongeval elke twee uur, of 5 200 gewonden op jaarbasis. Het blijft dus meer dan ooit nodig om alle bestuurders te overtuigen om helemaal geen alcohol te drinken als ze nog moet rijden, in het bijzonder met de feestdagen in het verschiet.

De slogan van de BOB-wintercampagne luidt dan ook: BOB. Altijd nul op.

Wat doet alcohol met een bestuurder?

Alcoholgebruik heeft allerlei negatieve effecten op uw rijgedrag: remmingen vervagen, uw concentratie en reactiesnelheid nemen af, u gaat meer slingeren, uw snelheid schommelt en u kunt bovendien slaperig worden. Toch denken heel wat bestuurders overmoedig dat ze nog steeds perfect in staat zijn om na een paar glazen achter het stuur te kruipen.

Een andere vaststelling is dat bestuurders die onder invloed van alcohol rijden, meestal veel te veel hebben gedronken en dat heeft natuurlijk gevolgen voor de verkeersveiligheid. Het risico op een ongeval wordt groter, al vanaf enkele glazen. Meer dan vier op de tien bestuurders die bij een ongeval betrokken zijn, hebben zelfs een alcoholgehalte in het bloed van meer dan 1,8‰, dat is 3,5 maal de toegestane limiet.

Bij een verkeersongeluk lopen bestuurders met zo'n hoog alcoholgehalte ongeveer 200 keer meer kans om te overlijden dan nuchtere bestuurders. Dit is te wijten aan het verhoogde risico op ongevallen en aan de verwondingen die ernstiger zijn. Bestuurders onder invloed van alcohol rijden namelijk vaak ook te snel en dragen minder vaak de veiligheidsgordel.

BOB al bijna een kwart eeuw trouw op post

Al bijna een kwart eeuw staat BOB in ons land symbool voor de strijd tegen het drinken en rijden. Meer dan ooit blijven deze campagnes van essentieel belang om de maatschappelijke afkeuring ten opzichte van dronken bestuurders te vergroten.

In veel landen, met name in de Scandinavië, is de combinatie van niet- rijden en drinken een afgesproken "culturele code". Er is een sterke sociale druk om niet onder invloed van alcohol te rijden. In België is die attitude nog niet genoeg aanwezig. Zo blijkt uit een Europese enquête dat 1 op de 4 Belgen (24%) niets zegt tegen een persoon die na een paar glazen te veel toch achter het stuur kruipt.

Er blijft dus nog veel werk aan de winkel om onze mentaliteit te veranderen en ervoor te zorgen dat bestuurders altijd nuchter zijn.

Wintercampagne: BOB. Altijd nul op.

Tijdens de wintercampagne van BOB benadrukken de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), Brussel Mobiliteit, AWSR (Agence wallonne pour la Sécurité Routière),  Assuralia (de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen), de Belgische Brouwers en Vias institute dat u pas echt helemaal BOB bent als u niets gedronken heeft.

De boodschap van deze campagne ziet u zoals altijd op affiches langs de weg in heel het land, maar ook op bussen van de MIVB in Brussel en De Lijn in Vlaanderen. Ook in talloze horecazaken liggen tienduizenden bierviltjes met de campagneslogan.

Tot 31 december loopt ook een radiospot op Radio 2 en StuBru en via de sociale media kanalen van BOB wordt een campagnevideo verspreid die inspeelt op de populariteit van de BOB-sleutelhanger, de beloning voor wie bij een controle negatief blaast ...

Tijdens de campagne heeft u veel kans om zelf zo’n BOB-sleutelhanger te verdienen want de politie zal weer massaal controleren, via mobiele ploegen op de snelweg, in kleinere ploegen die zich regelmatig verplaatsen en op grote controleplaatsen waar gedurende meerdere uren alle bestuurders moeten blazen.

Vooral tijdens het ‘weekend zonder alcohol’, van vrijdagavond 10 januari tot zondag 12 januari, is het oppassen geblazen ... Dan zal de politie extra controleren op alcohol achter het stuur.

Gratis Bob-waarborg

Bent u eigenlijk verzekerd als u Bobt? Wat als uw beste vriend Bob is en een ongeluk veroorzaakt met uw auto. Moet hij dan de schade aan uw wagen terugbetalen? En wat als u als Bob een ongeluk veroorzaakt met de auto van een vriend?

Met de BA-autoverzekering van P&V moet u zich alvast geen zorgen maken. De gratis Bob-waarborg vergoedt de schade:

  • aan uw voertuig, als dat door een Bob bestuurd werd;
  • aan een ander voertuig, als u die als Bob bestuurde.

U hoeft niet speciaals te doen om van de Bob-waarborg te genieten. Ze maakt automatisch deel uit van uw verzekering BA Auto.

Voor meer informatie over deze waarborg en onze autoverzekeringen kunt u terecht bij uw P&V-adviseur.

 

Hoe beschermt u jobstudenten tegen arbeidsongevallen?

Gepost in: KMO en zelfstandigen Preventie

Image of the blog article

U doet een beroep op jobstudenten in uw zaak? Let op: door hun jonge leeftijd en beperkte werkervaring zijn ze extra kwetsbaar op de werkvloer. Daarom is het belangrijk dat u ze correct verzekert tegen arbeidsongevallen. Én dat u ze goed sensibiliseert voor de risico’s en gevaren van hun job.

Moet u uw jobstudenten verzekeren tegen arbeidsongevallen?

Jazeker! Of u nu een bakkerij runt, een vzw of een grote vennootschap: van zodra u personeel tewerkstelt, bent u wettelijk verplicht een arbeidsongevallenverzekering voor hen af te sluiten bij een in België erkende verzekeraar.

Deze verzekeringsverplichting geldt voor alle werknemers en dus ook voor jobstudenten, en dit vanaf hun eerste dag van tewerkstelling en zolang hun arbeidsovereenkomst loopt. Deze overeenkomst moet voor elke student afzonderlijk schriftelijk in tweevoud worden opgesteld. Eén exemplaar is voor de student en het andere wordt gedurende vijf jaar bewaard op de plaats van diens tewerkstelling.

Als uw onderneming al personeel in dienst heeft, dan hoeft u voor uw jobstudenten geen aparte arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Sinds 1 januari 2003 geldt namelijk het principe van eenheid van verzekering. Dat houdt in dat uw verzekering automatisch alle personeelscategorieën dekt. Wat u wél moet doen, dat is:

  • Uw jobstudenten registreren bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, en dit via een Dimona-aangifte (Déclaration IMmédiate/ONmiddellijke Aangifte). Hierbij geeft u onder meer hun tewerkstellingsvoorwaarden en werktijden aan. Deze aangifte moet uiterlijk op de dag van hun indiensttreding gebeuren.
  • Uw verzekeraar of verzekeringsadviseur informeren zodat de jobstudenten aan uw arbeidsongevallenverzekering kunnen worden toegevoegd. Bezorg een volledige lijst van uw studenten, inclusief hun werktijden en specifieke functies. Zo bent u zeker dat ze volledig gedekt zijn.

Als u een vrij beroep uitoefent zonder personeel of een eenmanszaak hebt en een student wil inschakelen, dan raden we u aan om een verzekeringsadviseur van P&V te contacteren. Die zal u de passende arbeidsongevallenpolis voorstellen en u helpen bij de administratieve formaliteiten.

7 tips om uw jobstudenten te beschermen tegen ongevallen

  1. Start met een onthaalmoment op de eerste werkdag om uw jobstudenten te informeren over de belangrijkste risico’s in uw bedrijf en alle maatregelen die u neemt voor hun gezondheid en veiligheid.
  2. Duid een ervaren collega/mentor aan om nieuwe medewerkers te begeleiden op hen ‘on the job’ de nodige instructies te geven met betrekking tot de veiligheid en het welzijn de veiligheid op het werk.
  3. Voorzie de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen (handschoenen, helmen, veiligheidsschoenen, oog- en oorbescherming…) en informeer uw jobstudenten hoe en wanneer ze deze moeten gebruiken. Verschaf dezelfde beschermingsmiddelen als voor het vast personeel.
  4. Leg uit wat de procedures voor noodsituaties zijn: denk hierbij aan de personen die moeten worden verwittigd, het evacuatieplan (nooduitgangen, verzamelpunten…), de brandbestrijdingsinstructies en eventueel de plaats van de brandblussers en EHBO-kits.
  5. Zorg ervoor dat jobstudenten niet te lang aan één stuk werken en dat ze voldoende pauzes nemen: regelmatige rustmomenten zijn nodig om alert te blijven.
  6. Laat studenten geen gemotoriseerde toestellen bedienen zoals heftrucks of reachtrucks. Voor kleinere transportmiddelen, zoals platformtrucks en (elektrische) transpalletten, kunt u een uitzondering maken in functie van de leeftijd en maturiteit van de jobstudent. Meer informatie hierover vindt u hier.
  7. Maak een grondige risicoanalyse om de potentiële gevaren op de werkplek te identificeren. Betrek uw jobstudenten hierbij: misschien zien zij risico’s die u over het hoofd had gezien. Gebruik deze analyse om uw bedrijf veiliger te maken.

Vertrouw uw verzekeringen toe aan een specialist

Verzekeringen zijn niet uw winkel? Geen probleem: onze P&V-verzekeringsadviseurs zijn zélf ondernemer en weten welke bescherming u nodig hebt voor uw zaak. Ze maken met plezier tijd voor u om samen de gepaste verzekeringen uit te zoeken voor uw professionele activiteiten: niet te veel en niet te weinig.

✅  U bent al klant maar wil graag uw verzekeringen eens onder de loep laten nemen? Maak een afspraak met uw P&V-adviseur.

✅ Nog geen klant? Check ons aanbod voor professionals of contacteer een adviseur in uw buurt.

Nieuw Burgerlijk Wetboek 6: wat verandert er?

Gepost in: Familie

Image of the blog article

Het Belgisch Burgerlijk Wetboek dateert nog uit de tijd van Napoleon (1804). Hoog tijd dus voor een gemoderniseerde versie. Dit jaar werden de veranderingen rond buitencontractuele aansprakelijkheid goedgekeurd. Maar wat betekent dat concreet voor uw verzekeringen? We leggen het u graag uit in mensentaal. 

Waarom een nieuw Burgerlijk Wetboek 6? 

Het Belgisch Burgerlijk Wetboek dateert uit de tijd van Napoleon (1804). Tweehonderdtwintig jaar later is de samenleving grondig gewijzigd, en was een update dringend nodig. Het Belgisch Burgerlijk Wetboek bestaat uit tien boeken, waarvan er ondertussen al enkele in werking zijn. Nu is boek 6 over de buitencontractuele aansprakelijkheid aan de beurt. 

De wijzigingen in het wetboek zijn onder andere bedoeld om mensen die schade hebben geleden waarvoor andere mensen aansprakelijk zijn, beter te beschermen. 

Wat betekent buitencontractuele aansprakelijkheid?

Men spreekt over buitencontractuele aansprakelijkheid als u ‘aansprakelijk wordt gehouden voor schade aan derden (dat kan zowel materiële schade zijn als een aantasting van de fysieke of psychische integriteit van een persoon), en dit buiten elke contractuele band.

Enkele voorbeelden van deze aansprakelijkheid:

  • U bent aan het voetballen met uw minderjarige kinderen en één van hen schopt een bal door het raam van uw buurman. Volgens het Burgerlijk Wetboek moet u als ouder de schade vergoeden.
  • U wandelt met uw hond in het park en uw hond bijt een voorbijganger. Dan zult u als eigenaar van het dier aansprakelijk worden gesteld voor de schade die het heeft veroorzaakt.

Vanaf wanneer is het nieuw Burgerlijk Wetboek van toepassing? 

Het nieuwe Burgerlijk Wetboek treedt in werking op de eerste dag van de zesde maand na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad. De wettekst werd op 1 juli 2024 gepubliceerd en treedt dus op 1 januari 2025 in werking.  

Welke aansprakelijkheidsregels worden toegepast bij een schadegeval, die van het oude of van het nieuwe Burgerlijk Wetboek? 

Dat hangt af van de datum van de schadeveroorzakende feiten. Gebeuren ze vanaf de inwerkingtreding van het nieuw Burgerlijk Wetboek 6 (dus vanaf 1 januari 2025) dan is het nieuwe wetboek van toepassing. Gebeuren de feiten vóór die datum, dan is het oude wetboek van toepassing. 

Moet u zelf actie ondernemen opdat uw aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekering aangepast wordt aan het nieuw Burgerlijk Wetboek 6? 

Neen. Als de voorwaarden van uw verzekering(en) veranderen door de inwerkingtreding van het nieuw wetboek, dan worden zowel u als uw P&V-adviseur hierover geïnformeerd. 

Over welke verzekeringen gaat het concreet? 

De familiale verzekering (ook Burgerlijke aansprakelijkheid (BA) Gezin) is één van de bekendste verzekeringen die wijzigingen zullen ondergaan. De voorwaarden van de BA Auto veranderen niet, die van de brandverzekering worden waarschijnlijk aangepast voor het gedeelte aansprakelijkheid. Maar geen nood, we brengen u als P&V-klant zeker tijdig op de hoogte!   

Wijzigt uw premie door het nieuwe Burgerlijk Wetboek 6? 

Er zijn op dit moment geen gekende elementen die een wijziging van de premie vereisen.

Wijzigen de voorwaarden van uw verzekeringen?

Het is mogelijk dat uw verzekeringsvoorwaarden veranderen door dit nieuwe wetboek, maar uw dekkingen zullen zeker niet verminderen, daar staat P&V garant voor! 

Samengevat:

  1. Het nieuw Burgerlijk Wetboek 6 treedt op 1 januari 2025 in werking.
  2. Er zijn op dit moment geen gekende elementen die een wijziging van de premie vereisen.
  3. Misschien wijzigen uw voorwaarden, maar uw dekkingen verminderen zeker niet.  

Meer weten?

Hebt u nog vragen over het effect van het nieuwe Burgerlijk Wetboek op uw verzekeringen? Contacteer dan uw P&V-adviseur, hij vertelt u er graag meer over.  

Nieuwe artikels