Verzekering gekoppeld aan woonkrediet makkelijker opzegbaar

Gepost in: Familie Woning Van dag tot dag

Image of the blog article

Wilt u voordelige voorwaarden voor uw hypothecaire lening, dan verplicht uw bank u meestal ook om bij hen een brand- of schuldsaldoverzekering af te sluiten. Vanaf 1 juni 2024 krijgt u hierin meer vrijheid. U kunt dan na een derde van de looptijd van uw woonkrediet, overstappen naar een andere verzekeraar, terwijl u blijft genieten van de rentekorting. Zonder dat er extra kosten tegenover staan. De nieuwe regels gelden wel enkel voor nieuwe hypothecaire kredieten.

Nieuwe wet rond koppelen woonkrediet aan verzekeringen

Wie een woonkrediet afsluit bij een bank en daarbij ook intekent op een brand- of schuldsaldoverzekering om te kunnen genieten van een voordelige rente, zal vanaf 1 juni 2024, na een derde van de looptijd van het krediet, kunnen overstappen naar een andere verzekeraar. Mét behoud van de voordelige voorwaarden en zonder extra kosten.

Belangrijk: De nieuwe regels gaan in voege vanaf 1 juni 2024 en gelden enkel voor nieuwe hypothecaire leningen.

Meer vrijheid en transparantie

Deze nieuwe wet is bedoeld om u als consument meer keuze en transparantie te bieden bij het afsluiten van een hypothecair krediet. Financiële instellingen mogen u niet langer verplichten om voor de volledige looptijd een specifieke verzekering, zoals een brandverzekering of een schuldsaldoverzekering, af te sluiten om een (voordelig) krediet te verkrijgen.

Kiezen voor een brandverzekering op uw maat

Van zodra een derde van de looptijd van uw hypothecaire lening is verstreken, kunt u zonder financiële nadelen van verzekeraar veranderen. U kunt dus kiezen voor een brandverzekering die beantwoordt aan uw actuele behoeften en wensen.

Goed om weten:

Kent u de sterke punten van de P&V-woonverzekering al? Die biedt een zeer goede basisbescherming met daarbovenop keuze uit aanvullende waarborgen. Uw P&V-adviseur vertelt u er graag meer over.

Wie komt in aanmerking?

Deze regelgeving treedt in werking op 1 juni 2024 en is van toepassing op contracten die op of na die datum aangevraagd worden. Het is een stap in de richting van een meer flexibele en consumentgerichte benadering van hypothecaire leningen en verzekeringen in België.

Meer weten?

Maak snel een afspraak met uw P&V-adviseur. Hij legt u graag uit wat deze nieuwe regels betekenen voor uw toekomstige hypotheek- en verzekeringsbeslissingen.

 

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Woning ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Om uw risicoprofiel te bepalen, hanteren we enkele segmentatiecriteria. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID-fiche aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels rond verzekeringen.

Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze P&V-adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Uw fiets klaarmaken voor de lente in vijf stappen

Gepost in: Fiets

Image of the blog article

1. Grondig reinigen om een nieuwe start te maken

Verwen uw fiets eerst en vooral met een heerlijke wasbeurt. De herfst en winter hebben ongetwijfeld hun sporen nagelaten: modder, bladeren, stof... Gebruik lauw water met een beetje afwasmiddel of autoshampoo. Een spons of borstel is ideaal voor het fietsframe, en met een oude tandenborstel raakt u tot in het kleinste hoekje. Spoel de fiets goed af met zuiver water en laat hem drogen voordat u er met een droge doek overgaat.

Pas op bij een elektrische fiets: draai hem zeker niet om tijdens het reinigen, want zo kunt u het scherm of de batterij beschadigen.

2. De staat van de banden controleren

Goed onderhouden banden zorgen voor meer comfort en veiligheid. Check eerst de staat van de banden: als ze glad zijn en hun loopvlak versleten is, kunt u ze misschien beter vervangen. Controleer ook of ze goed opgepompt zijn en of er tijdens het oppompen geen lucht ontsnapt.

3. Moeren en bouten aan een inspectie onderwerpen

Door de vochtigheid in de winter kunnen de schroeven lichtjes gelost zijn. Neem even de tijd om ze te controleren en draai ze vast als dat nodig is. Vervang verroeste onderdelen of smeer er een beetje vaseline aan zodat hun toestand niet verder verslechtert.

4. Vlot trappen met een goed geoliede ketting

Een goed onderhouden ketting betekent minder hard trappen en meer rijplezier. Draai aan de pedalen en reinig intussen de ketting met een geschikt product. Wrijf ze daarna op met een droge doek. Breng een speciaal kettingsmeermiddel aan op de propere ketting en laat hierbij de pedalen opnieuw draaien zodat het product goed verdeeld wordt.

5. Remmen en lichten testen

Voordat u weer de weg op gaat, moet u controleren of alles werkt. Reactieve remmen en goed zichtbare lichten zijn een must. Als uw fiets langere tijd stilgestaan heeft, kunnen de batterijen van de lichten leeg zijn en kunnen ook de remmen lichtjes vastgelopen zijn: een snelle test voorkomt onaangename verrassingen.
 

Extra tip voor elektrische fietsen: vergeet niet om de batterij te laten controleren door uw verkoper. Een lange periode van inactiviteit kan de prestaties van de batterij beïnvloeden en de autonomie ervan verminderen.

Veilig en zorgeloos de weg op met de fietsverzekering van P&V

Vertrouw op P&V en ga voor een optimale fietsverzekering. We bieden drie formules aan om te kunnen inspelen op ieders behoeften. Wie zich bij ons verzekert, kan bovendien zijn fietsverzekering maandelijks opzeggen als dat nodig mocht zijn. Vragen? Neem gerust contact op met uw P&V-adviseur.

Vernieuwde familiale verzekering wint Decavi-award

Gepost in: Familie Van dag tot dag

Image of the blog article

Op 1 april 2025 lanceerden we onze vernieuwde familiale verzekering. De P&V Familiale verzekering biedt nu in meer situaties aan meer mensen de noodzakelijke bescherming. Maar hoe gaat zo’n productvernieuwing in zijn werk? Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de belangrijkste veranderingen? Lorenz Somja, medewerker bij product management Non-Life, vertelt u graag alles over onze vernieuwde familiale verzekering.  

Inspelen op de veranderde samenleving 

Lorenz Somja: “Onze vorige algemene voorwaarden dateerden al van 2019. Maar er is sindsdien heel wat gebeurd dat onze samenleving sterk beïnvloed heeft. Denk maar aan covid, de toename van telewerk en nieuwe vervoersmiddelen. Vergeet ook niet de stijging van de huurprijzen in grote steden, waardoor mensen van alle leeftijden overwegen om samen te wonen. Als coöperatieve verzekeringsmaatschappij, trouw aan onze waarden, moesten we inspelen op deze nieuwe realiteiten. Rekening houdend met duurzaamheid en inclusie.”

Luisteren naar klanten en kijken naar de markt  

“Om te weten welke wijzigingen nodig zijn, verzamelen we dagelijks feedback van verschillende actoren, of het nu klanten, tussenpersonen of interne diensten zijn”, legt Lorenz uit. “We volgen de markt nauwlettend op en kijken wat onze concurrenten aanbieden. We denken over wat we in ons aanbod willen benadrukken. En als we besluiten een nieuwe versie van een product te lanceren, komen we met voorstellen die we vooraf testen bij de verschillende actoren.”

Brede dekking in het privéleven: verzorgingsinstellingen, feestzalen…

Hoe maakt de vernieuwde familiale verzekering het verschil? Lorenz vervolgt: “Zoals alle familiale verzekeringen dekken we de buitencontractuele aansprakelijkheid van onze verzekerden in hun privéleven. Bijvoorbeeld, als u per ongeluk iets stukmaakt bij iemand thuis, zoals een ruit, een laptop… Schade die u veroorzaakt tijdens het uitoefenen van uw job is dus uitgesloten. Ook schade als gevolg van de slechte uitvoering van een contract is sinds jaar en dag principieel uitgesloten.”  

“De vernieuwde familiale verzekering van P&V gaat nu verder. In de basisgaranties zitten nu ook dekkingen die verband houden met contractuele aansprakelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan schade aan voorwerpen die u tijdelijk (maximaal 90 dagen) leent van iemand, aan de zaal die u huurt voor een privé-evenement…”.

Bob-bescherming

“Daarnaast hebben we de ‘Bob-waarborg’ toegevoegd aan de basiswaarborgen van onze familiale verzekering. Brengt u na een avondje uit een vriend met zijn wagen naar huis omdat die zelf niet meer in staat is om te rijden en hebt u een ongeval? Dankzij de Bob-waarborg komen we tot 25.000 euro tussen voor de schade aan de wagen van uw vriend.” 

Iedereen in het huishouden dezelfde bescherming

Lorenz Somja: “Eerst hebben we ervoor gezorgd dat de personen binnen het huishouden hetzelfde beschermingsniveau kunnen hebben als de verzekeringnemer. Bijvoorbeeld, in het verleden verloor de (ex-)partner die geen verzekeringnemer is, bij een verhuis bepaalde essentiële beschermingen. Vandaag blijft die persoon nog 12 maanden na de verhuis van de waarborgen genieten. Dat biedt voldoende tijd om een eigen verzekering af te sluiten.”

Gemeenschappelijk wonen zit in de lift

Cohousing, woningdelen, kangoeroewonen, zorgwonen... Het aantal woongemeenschappen in ons land blijft maar stijgen. Lorenz verduidelijkt: “Door een optionele cohousing-uitbreiding toe te voegen, bieden we een oplossing voor mensen die wel onder hetzelfde dak wonen maar geen deel uitmaken van hetzelfde gezin. Het doel van deze uitbreiding is om, in één familiale verzekering, het samenwonen van maximaal 4 cohousers te dekken. Het voordeel? Het contract kost in totaal 145 euro per jaar. Als de woongemeenschap vier personen telt, komt dat neer op ongeveer 36 euro per persoon. Een stuk goedkoper dan een individuele familiale verzekering per huisgenoot dus, hoewel de bescherming niet helemaal identiek is.”

Tijdelijke opvang van vluchtelingen

En wat met mensen die definitief in een rusthuis gaan wonen, een vluchteling die tijdelijk opgenomen wordt of een au pair die bij een gezin verblijft? Werd daar rekening mee gehouden in de vernieuwde familiale verzekering? 
Lorenz knikt: “Gaat u definitief in een rusthuis wonen? Dan blijft ook het huishouden waar uw partner blijft wonen verzekerd. Ook als u en uw partner allebei in een verschillend rusthuis gaan wonen, blijft u allebei verzekerd. Wat betreft au pairs en vluchtelingen, zij zijn verzekerd zolang ze gratis bij het gastgezin verblijven. Net als gasten genieten zij nu van juridische zekerheid door te worden opgenomen in de algemene voorwaarden.”

Tiny houses, yurts, tenten, woonwagens

Onze familiale verzekering dekte al bepaalde schadegevallen veroorzaakt door gebouwen die dienen als uw hoofd- of tweede verblijf of die dienen als tijdelijke verblijfplaats (bijvoorbeeld tijdens vakanties). Nu breiden we de bescherming ook uit naar microwoningen zoals tiny houses, hutten, yurts, tenten, woonwagens en aangemeerde woonboten. 

Waarden van de P&V Groep

Lorenz Somja is een tevreden man. “We zijn echt trots op onze vernieuwde familiale verzekering, die onze klanten een bijzonder brede dekking biedt. De verzekering staat voor bescherming, inclusie en duurzaamheid, geheel in lijn met de waarden van de P&V Groep. De erkenning door Decavi doet ons dus ook bijzonder veel plezier.”

Goed om weten

De Decavi-award wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste verzekeringsproducten in verschillende categorieën. De prijs erkent en promoot de meest innovatieve en klantgerichte verzekeringen, waardoor de winnende producten aanzienlijke aandacht krijgen in de pers en bij het publiek.

 

Meer weten? 

Bent u ook geïnteresseerd in een familiale verzekering van P&V of wil u meer weten over de vernieuwingen? Contacteer dan uw P&V-adviseur. Deze beantwoordt met plezier al uw vragen. 

 

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Familiale verzekering ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Om uw risicoprofiel te bepalen, hanteren we enkele segmentatiecriteria. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID-fiche aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging. 

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.
Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Zorgeloos op vakantie: de beste tips

Gepost in: Voertuig Familie Woning Van dag tot dag Vakantie

Image of the blog article

Vakantiedossier: goed voorbereid op vakantie

Vakantie. U kijkt er maanden naar uit en dan is het zover. Maar of u nu kiest voor een citytrip, een strandverblijf, een sportieve, culturele of avontuurlijke vakantie, een goede voorbereiding is onontbeerlijk.

Om u te helpen, maakten we een overzicht van zaken die nodig zijn om uw vakantie perfect te laten verlopen. U vindt in ons dossier heel wat inspiratie en handige tips rond vervoer, gezondheid, kinderen, huisdieren en nog veel meer. Zo kunt u met een gerust gemoed vertrekken.

Wij wensen u alvast veel plezier met de voorbereidingen en een prettige vakantie!

1. Enkele maanden voor uw vertrek
 

Reizen, vervoer en logement

Geen vakantie-inspiratie? Wat dacht u van een culinaire reis waarbij u de lokale keuken ontdekt en leert koken met verse, regionale ingrediënten? In combinatie met een taalcursus wordt u volledig ondergedompeld in de plaatselijke cultuur. Leer bijvoorbeeld éclairs of macarons maken in Rouen, verse pasta in Rome, paella in Valencia… 

Houdt u meer van de combinatie natuur en sportief? Naast wandelen en fietsen zijn er vakanties voor liefhebbers van raften, kanoën, parachutespringen, paragliden, kitesurfen, paardrijden en andere avontuurlijke activiteiten. Of wat dacht u van een verblijf in een agriturismo? U verblijft er op een boerenbedrijf te midden van olijfbomen, wijngaarden, bergen of heuvels in Toscane, Umbrië en andere schilderachtige regio’s.

Eiffeltoren Parijs

Bent u een film- of serieliefhebber? Misschien is dan een reisje naar Warchau (The Pianist, The Whitcher), Parijs (het decor voor honderden series en films), Berlijn (77 bioscopen!), Genève, Rome of Bologna wel een optie? 

Maar u kunt uw vakantie ook combineren met een muziekfestival, sportwedstrijd, safari, vrijwilligerswerk… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Reserveer de vliegtuigtickets, de huurwagen, de huurwoning, het hotel of de camping. Vraag een bevestiging van uw reservering en betaal indien nodig het voorschot.

Denk aan het onderhoud van uw wagen, misschien is een bezoekje aan de garage nodig.

Goed om weten:
Hebt u nog een papieren rijbewijs? Geen nood, het blijft geldig tot 19/01/2033 en u mag ermee rijden in alle landen van de Europese Unie. Maar let op dat uw foto nog gelijkend is. Het is veiliger om uw Belgisch rijbewijs van voor 1989 te vernieuwen als u met de wagen naar het buitenland reist.

Administratie

Check of u een visum nodig hebt. Meer informatie vindt u op deze site of via de website van de ambassade van uw vakantieland. Controleer ook de geldigheidsdata van uw identiteitskaart, kredietkaart, paspoort, rijbewijs... Kinderen jonger dan 12 jaar hebben een Kids-ID, eID of paspoort nodig. Ook in de Europese Unie.

Goed om weten:
Reist u naar het Verenigd Koninkrijk? Sinds 2 april 2025 hebt u naast een internationaal paspoort ook een elektronische reisvergunning nodig. U kunt deze Electronic Travel Authorization (ETA) aanvragen met de ETA UK App of de ETA UK website

Gezondheid

Kijk na of u inentingen of geneeskundige voorzorgen nodig hebt.

Reizen met kids

2 meisjes in een vliegtuig met een tablet

Voorbereiding: Gaat u voor de eerste keer met uw (kleine) kinderen op reis? Bereid uw bengels dan goed voor. Een lange vliegtuigtrip bijvoorbeeld kan best intimiderend zijn. Zorg ervoor dat u voldoende snacks en speelgoed meeneemt om hen bezig te houden.

Leuke kinderboekjes: Voor peuters en kleuters bestaan er leuke kinderboekjes over reizen.  Deze boekjes kunnen helpen om uw kinderen enthousiast te maken voor de reis en hen voor te bereiden op wat ze kunnen verwachten.

Reisgidsen voor kinderen: Reisgidsen speciaal voor kinderen bevatten vaak leuke weetjes, spelletjes en activiteiten die uw kinderen kunnen doen tijdens de reis. Dit maakt het reizen niet alleen leerzaam maar ook leuk.

Avontuurlijke reizen: Er zijn veel mogelijkheden voor mooie en avontuurlijke reizen die geschikt zijn voor kinderen. Denk aan vakanties waarbij u samen kunt wandelen, fietsen, kamperen of andere buitenactiviteiten kunt ondernemen. Een mooie kans om wat quality time door te brengen met het hele gezin.

Zelfstandig reizen: Zijn uw kinderen wat ouder en willen ze zonder u op reis? Overweeg dan georganiseerde jeugdvakanties of zomerkampen. Het kan een mooie manier zijn om nieuwe vrienden te maken en wat zelfstandiger te worden.

Huisdieren

Bedenk op tijd wie uw dieren zal opvangen. Neemt u uw huisdier liever mee op vakantie? Vergeet dan niet het huisdierenpaspoort, de gezondheidsverklaringen en de inentingsbewijzen mee te nemen.

Op deze website vindt u meer informatie over reizen met huisdieren in de Europese Unie. Reist u buiten Europe? Informeer dan bij uw dierenarts of via de website van de ambassade van uw vakantieland wat de vereisten zijn.

Verzekeringen voor onderweg en ter plaatse

Bent u voldoende verzekerd onderweg en ter plaatse? Als autoklant bij P&V kunt u voor u en uw gezin voor een bescheiden bedrag een waarborg Pechbijstand en/of Bijstand Personen afsluiten. Zo voelt u zich alvast heel wat veiliger.

Hebt u een brandverzekering bij P&V? Dan is alvast uw gehuurde vakantiewoning of hotelkamer gratis meeverzekerd. Raadpleeg uw P&V-adviseur voor meer details.

Bekijk ook dit filmpje en ontdek hoe u zich kunt voorbereiden voor een zorgeloze vakantie. 

2. Enkele weken voor uw vertrek
 

  • Maak een fotokopie of een scan van belangrijke documenten zoals identiteitskaarten, autopapieren, verzekeringen... en maak foto's van uw waardevolle voorwerpen. Bewaar ze op een veilige plaats of in de cloud. Zo kunt u er overal aan.
  • Zet het telefoonnummer van uw P&V-adviseur in uw gsm. Noteer ook uw contractnummer.
  • Vraag uw Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan bij uw mutualiteit. Reist u buiten Europa? Dan moet u in bepaalde gevallen ook een elektronische inreistoestemming, een bewijs van reisbijstandsverzekering of een inentingsbewijs kunnen voorleggen. Meer informatie vindt u op deze website
  • Wilt u uw krantenabonnement tijdelijk stopzetten of uw krant laten doorsturen naar uw vakantieadres? Laat dit dan minstens een week op voorhand weten aan de klantendienst van uw krant of via uw persoonlijke klantenzone. 
  • Verwittig uw buren dat u met vakantie gaat. U kunt hen vragen om uw planten water te geven, de vuilniszakken buiten te zetten, de brievenbus te lichten, de rolluiken of gordijnen te openen en te sluiten... én natuurlijk om u te verwittigen bij problemen (laat zeker uw telefoonnummer achter).
  • Hebt u een alarmsysteem? Informeer dan uw contactpersonen over de procedure bij een alarmmelding. En geef de alarmcentrale uw vakantiedata door.
  • Informeer u over de lokale gebruiken in uw vakantieland. In sommige landen houdt u bijvoorbeeld best rekening met vestimentaire gewoontes. Raadpleeg reisgidsen of surf naar deze website voor praktische info.

Wist u dat?
De zomervakantie is een tijd van ontspanning en welverdiende rust, maar helaas ook een periode waarin inbrekers vaker toeslaan. Tips over inbraakpreventie vindt u in dit blogartikel.

U reist met de wagen

man die de bandendruk meet

  • Controleer het olie- en waterpeil, uw koplampen, stoplichten en knipperlichten.
  • Controleer de bandendruk (ook het reservewiel).

Tip: In de gebruiksaanwijzing van uw wagen vindt u de aanbevolen druk bij volle lading. Wist u trouwens dat een lage bandendruk het risico verhoogt op een lekke band en leidt tot een hoger brandstofverbruik?

  • Zelfs met een gps is het een goed idee om uw reisweg te kennen. Bekijk voor uw vertrek uw kaarten of check het internet. Vergeet zeker niet het adres van uw hotel, uw huurwoning of uw camping op te slaan of mee te nemen.
  • Reist u naar Frankrijk? Neem dan zeker een fluo veiligheidsvest mee en een gevarendriehoek. Een alcoholtester is niet langer verplicht. 
  • Neem - indien nodig - pilletjes tegen wagenziekte mee.

U reist met het vliegtuig

  • Controleer uw vliegtickets en print ze uit of bewaar ze op uw smartphone. Regel uw transport heen en terug naar de luchthaven rekening houdend met eventuele vertragingen.
  • Luchtvaartmaatschappijen zijn erg streng wat betreft handbagage. Zorg ervoor dat al uw bagage past in één stuk en overschrijd zeker het gewicht niet, noch de maximale afmetingen.

3. Enkele dagen voor uw vertrek
 

Een vakantielijstje

Altijd vervelend als u ter plaatse merkt dat er iets onmisbaars ontbreekt in uw bagage. Bijvoorbeeld de lader van uw fototoestel of gsm, de lievelingsknuffel van uw spruit… Hierbij een handig lijstje dat u kunt uitprinten. Vul gerust aan waar nodig.

U reist met de wagen

  • Verdeel uw lading evenwichtig over de wagen. Zaken die u onderweg nodig kunt hebben zoals een frigobox of verbandkistje houdt u binnen handbereik.
  • Hebt u een fietsendrager of een dakkoffer, check dan tijdens uw reis regelmatig de bevestigingen. Overschrijd niet het maximale toegelaten gewicht van uw dakkoffer maar vul hem met zaken die veel plaats innemen maar niet zwaar zijn: schoenen, lakens, handdoeken, strandspelen... en die u pas nodig hebt wanneer u aangekomen bent.
  • Vermijd grote voorwerpen los op de hoedenplank. Ze belemmeren uw zicht en vormen een risico als u hard moet remmen.
  • Reist u naar het Zuiden, dan vermijdt u beter de weekends, vooral de zaterdagen. Ook in Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Italië zijn de wegen dan overbevolkt.
  • Reist u naar Frankrijk en wilt u graag op voorhand weten hoeveel péage u moet betalen, surf dan naar deze website
  • Verkeersregels verschillen van land tot land. Een overzicht van de meeste Europese landen vindt u op de website van ECC-Net (het Europees centrum voor de consument België).
  • Neem spelletjes, boekjes, tekenmateriaal, dvd's e.a. mee om uw kinderen bezig te houden tijdens de reis. Breng ook eens een bezoekje aan de bib. Daar vindt u naast boeken en dvd's ook een collectie luister-cd's voor kinderen. Gegarandeerd uren plezier en niet alleen voor uw kroost.

U reist met het vliegtuig

  • Maak een foto van de inhoud van uw bagage. Neem een kleine toilettas en enkele essentiële voorwerpen mee in uw handbagage.
  • Bevestig uw adresgegevens niet op uw reistassen. U maakt het personen met slechte bedoelingen op deze manier gemakkelijk om te weten dat u een aantal dagen niet thuis bent.
  • Neem eventueel medicijnen mee tegen luchtziekte. Kauwgom of snoepjes voorkomen pijnlijke oren tijdens het stijgen en landen.

Wist u dat?

Sinds 2006 gelden volgende maatregelen voor uw handbagage:

  • U mag enkel vloeistoffen meenemen in individuele verpakkingen van maximaal 100 ml. Denk aan water maar ook aan parfum, crèmes, tandpasta…
  • Medicijnen en voeding voor baby's zijn nog wel toegelaten, net als vloeistoffen en parfums die u in een winkel in de luchthaven in de EU of aan boord van een vliegtuig koopt (wel niet openen). 
  • Meer details vindt u hier of bij uw luchtvaartmaatschappij.

Huis

  • Lampen die aan- en uitgaan via een tijdschakelaar geven de indruk dat uw huis tijdens uw vakantie bewoond is. Vergeet wel niet uw buren te verwittigen.
  • Hang geen briefje aan de deur, spreek geen boodschap in op uw antwoordapparaat of post geen bericht op sociale media dat u op vakantie bent. Schakel indien mogelijk uw telefoon door naar uw gsm of een ander toestel.
  • Laat geen ladder rondslingeren en doe uw tuinhuisje op slot (ook om te vermijden dat het materiaal dat er zich bevindt, gebruikt wordt).
  • Leg uw sleutel niet onder de mat of een bloempot.
  • Laat geen waardevolle voorwerpen in het zicht liggen, op een vensterbank bijvoorbeeld.

koppel dat met 2 koffers met de auto op vakantie vertrekt

4. De dag van uw vertrek

Laatste controles

  • Check online in en download uw boardingpass voor uw vertrek naar de luchthaven. 
  • Kijk voordat u vertrekt nog eens na of alles in huis in orde is en sluit alle deuren en ramen van uw woning.
  • Denk aan een picknick als u met de wagen reist: een thermos met koffie, fris water, bekertjes, gezonde hapjes voor de kinderen. Een keukenrol of nat washandje zijn handig bij plakkerige handjes en snoetjes.
  • Sluit het water af en koppel alle elektrische apparaten los behalve uw ijskast en diepvriezer.
  • Vergeet niet het koffiezetapparaat en het strijkijzer uit te zetten die u net voor uw vertrek nog gebruikte.

Op weg met het vliegtuig

  • Om een trombose te voorkomen is het bij lange vluchten erg belangrijk om veel te drinken (en dus ook regelmatig te plassen) en geregeld met uw voeten te bewegen of een wandelingetje te maken in het gangpad.
  • Bent u hartpatiënt? Informeer bij uw dokter of hij drukkousen of een heparine-injectie voor vertrek aanraadt.

Op weg met de wagen

  • Zorg dat iedereen goed uitgerust vertrekt, zeker de chauffeur(s). Rijdt u 's nachts, dan kunnen uw kinderen een dutje doen. Tegen dat ze ‘s ochtends wakker worden, bent u al een heel eind opgeschoten.

Lees ook: Autovakantie: 10 tips om alert te blijven achter het stuur

  • Controleer een laatste keer uw wagen en neem de reservesleutel mee.
  • Iedereen klikt zijn gordel vast, zowel vooraan als achteraan. Kinderen kleiner dan 1m35 zitten in een kinderzitje of op een verhogingskussen (met of zonder ruggensteun).
  • Houd voldoende afstand en stop elke twee uur om even de benen te strekken, iets te drinken of naar het toilet te gaan.
  • Neem een spons of zeemvel mee om de ruiten van uw wagen proper te maken en zo de vliegjes te verwijderen.
  • Respecteer de plaatselijke verkeersregels. In sommige landen geldt een nultolerantie voor alcohol in het verkeer.
  • Betaal aan de tolplaatsen met uw bankkaart, zo wint u tijd.

5. Veilig op reis
 

  • P&V ontwikkelde voor haar autoklanten twee aanvullende waarborgen om met een gerust hart op reis te kunnen vertrekken: de Pechbijstand en de Bijstand Personen.
  • Gaat u met de auto op vakantie? De waarborg Pechbijstand geldt voor uw wagen en de inzittenden bij een defect, ongeval of diefstal in alle landen vermeld op uw groene kaart van P&V. Kan uw wagen niet ter plaatse hersteld worden, dan wordt hij naar een garage gesleept in het buitenland of gerepatrieerd naar België. Onze medewerkers van de dienst Bijstand doen al het mogelijke om een vervangwagen of een alternatief te zoeken zodat u uw reis kunt verderzetten.
  • De waarborg Bijstand Personen biedt u wereldwijd uitgebreide ondersteuning ongeacht het gebruikte vervoermiddel en dat bij incidenten, ziekte, ongeval… Uiteraard kunt u beide waarborgen combineren.

Tip: Registreer uw reis via Travellers Online. Zo kan de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken u, indien nodig, makkelijker informeren en ondersteunen bij crisissen, aanslagen of ongelukken in uw vakantieland. Uw contactgegevens blijven vertrouwelijk.

Hebt u nog vragen over uw verzekeringen voor u op vakantie vertrekt? Contacteer gerust uw P&V-adviseur. Hij beantwoordt met plezier al uw vragen.

Dit artikel werd geactualiseerd op 10 april 2025.

Bronnen: diplomatie.be, politie.be, YourEurope, reisroutes.be en eccbelgie.be.

Deze webpagina betreft reclame met daarin algemene informatie over de hierboven vermelde verzekeringen ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, waarop het Belgisch recht van toepassing is. Op deze verzekeringen zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden of algemene pagina’s en de IPID–fiches of algemene pagina’s van deze producten aandachtig te lezen vóór de onderschrijving door te klikken op de respectievelijke productnamen in de toelichting hierboven. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor een periode aangegeven in de voorwaarden van het contract, met stilzwijgende verlenging.
Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Deze zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e-mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich per post wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35, 1000 Brussel), telefonisch (02/547.58.71) of via e-mail (info@ombudsman-insurance.be).
Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Om uw risicoprofiel te bepalen, passen we enkele segmentatiescriteria toe. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen. 

Autovakantie: 10 tips om alert te blijven achter het stuur

Gepost in: Voertuig Vakantie

Image of the blog article

Op vakantie gaan met de auto kan leuk zijn, maar slaperigheid achter het stuur kan uw veiligheid in gevaar brengen. Hoe kunt u vermoeidheid achter het stuur effectief voorkomen?

1 op 20 bestuurders vermoeid achter het stuur

Wist u dat 20% van alle auto-ongelukken veroorzaakt wordt door slaperigheid? Volgens het Vias institute is uw risico op een ongeval vier tot zes keer groter als u vermoeid achter het stuur kruipt.

Autovakantie: populair maar niet zonder risico's

Belgen reizen graag met de auto, maar 85% van ons denkt niet altijd aan de effecten van vermoeidheid. Toch is die vermoeidheid de oorzaak van veel ernstige verkeersongevallen.

Wat maakt u slaperig tijdens het rijden?

Uit het onderzoek van Vias blijkt dat drie factoren de kans op indommelen achter het stuur aanzienlijk vergroten: lange ritten, late uren en slecht slapen.

10 essentiële tips

Volg deze praktische tips om vermoeidheid achter het stuur te voorkomen:

  1. Slaap voldoende voor uw vertrek, minstens acht uur.
  2. Plan indien nodig een stop in onderweg.
  3. Vermijd zoveel mogelijk om 's nachts te rijden.
  4. Leg uzelf geen strikte aankomsttijd op.
  5. Eet licht en drink veel water.
  6. Vertrouw niet op lapmiddelen zoals koffie of luide muziek.
  7. Neem om de twee uur een pauze.
  8. Als u vermoeid bent, doe dan een kort dutje van minstens 20 minuten.
  9. Wissel als het kan regelmatig van bestuurder.
  10. Zorg dat er altijd een passagier wakker is die de bestuurder steunt.

Goed verzekerd onderweg

Laat voor uw vertrek uw auto nakijken in de garage. Als u zwaarder geladen de baan op gaat, check dan in de handleiding wat de aangewezen bandenspanning is.

Zorg er ook voor dat u de nodige documenten aan boord hebt en dat u goed verzekerd op reis gaat. Als u twijfelt, leg dan uw reisplannen voor aan uw P&V-adviseur die deze kan dubbelchecken zodat u met een gerust hart op vakantie vertrekt.

 

Bron: Vias

Nieuwe artikels