Uw motor winterklaar maken

Gepost in: Vakantie Motorfiets

Image of the blog article

Het seizoen van lekker cruisen met de motor zit erop. De dagen worden korter, regen en bladeren maken de wegen glad, de winter komt eraan ... Tijd dus voor de meesten om de motor een tijdje in de garage te zetten. En uiteraard is gewoon een dekentje erover niet genoeg. Lees onze beste tips om uw motor te laten overwinteren, zodat u in de lente weer vlot en veilig de baan op kunt.

Waarom uw motorfiets laten overwinteren?

Uw motorfiets laten overwinteren betekent niet hem gewoon in een hoek van uw garage of tuinhuis zetten en hem over enkele maanden gewoon weer buitenrijden. Een motorfiets heeft wat liefde en aandacht nodig om er na een lange periode van stilstaan weer veilig van te kunnen genieten.

De beste plek om uw motor te laten overwinteren

De beste overwinteringsplaats voor uw motor is droog en beschermd tegen slechte weersomstandigheden ... en dieven. U kunt een beschermhoes gebruiken, maar opgelet: onder een waterdicht model blijft condens hangen en dat kan corrosie veroorzaken. Vermijd ook een katoenen of wollen deken, want die absorberen vocht en zorgen voor corrosie en schimmels.

U kunt daarom beter investeren in een motorhoes. Die vindt u al vanaf 20 tot 30 euro bij gespecialiseerde verkopers . Opgelet! Kijk goed na of de hoes voor binnen- of buitengebruik is.

Hebt u geen weerbestendige stalling, kies dan voor een waterdichte hoes.

Geef uw motorfiets een laatste onderhoudsbeurt voor zijn winterslaap.

Hier zijn alvast een paar belangrijke aandachtspunten om uw motor met een gerust hart te stallen:

 • Benzine
  Tank de motor vol (met Super 98 en een additief om de benzine te stabiliseren voordat u hem aanzet), of maak de tank volledig leeg en laat hem openstaan om te drogen.
   
 • Batterij
  Een batterij die meerdere maanden niet gebruikt wordt, is nooit een goed idee. Koppel ze los en bewaar ze droog bij kamertemperatuur.
   
 • Motor – olie
  Vul de motor- en transmissieolie bij.
  Vergeet in de lente niet om de motorolie af te tappen en de oliefilter te vervangen voordat u de motor weer start.
   
 • Ketting
  Reinig, borstel en veeg de ketting goed schoon om het vocht te verwijderen en smeer ze daarna goed.
  Let erop dat er geen smeervet op het remsysteem komt!
   
 • Banden
  Rubber biedt niet veel weerstand ... behalve als de banden stevig zijn opgepompt. Pomp uw banden goed op voordat u uw motor stalt. Het belangrijkste is dat de banden niet plat blijven, want dan raken ze vroeg of laat beschadigd.
   
 • Kappen, carrosserie en mechanica
  Stap 1: was uw motor. Vuil tast de verf aan en trekt roest aan.
  Stap 2:   De grootste vijand van uw motorfiets tijdens de winter is vocht. Het zorgt voor corrosie. Uw beste vriend is dan siliconensmeermiddel. Brengt dat goed verspreid aan over de metalen en verchroomde delen. Zo hoeft u niet te vrezen voor corrosie.
   
 • Vering
  Zet uw motorfiets als het kan op een standaard of wielkeggen om zowel de banden als de ophanging te ontlasten. Met een slechte plooi in een band of verzwakte vering riskeert u een slechte start in het voorjaar.
   
 • Uitlaat
  U zou er niet meteen aan denken, maar het is een goed idee om de uitlaat en alle motoringangen af te sluiten. Soms kruipen er muizen in om zich tegen de koude te beschermen.

Geniet van de winter. Voor u het weet, is het weer lente ...

Gaat u weer de baan op, vergeet dan niet dat een BA-motorverzekering verplicht is, net als uw reglementaire motoruitrusting.

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Gepost in: Voertuig Vakantie

Image of the blog article

De start van het winteruur is hét moment om op winterbanden over te schakelen. Want zowel bij sneeuw als bij regen of droog weer bieden ze extra grip op de weg. En dat komt van pas, want in de winter hebt u tot zes keer meer kans hebt op een auto-ongeval dan in de zomer.

Vertrekt u op wintersport met de auto? Hierbij een overzicht van alle regels over winterbanden in Europa. Te beginnen met ons land!
 

Zijn winterbanden verplicht in België?


Neen, maar bij winterse omstandigheden bevelen we ze wel warm aan, want door hun specifieke rubbersamenstelling en groeven bieden winterbanden een optimale wegligging bij koudere temperaturen.

Goed om te weten: Van zodra het kwik onder 7°C zakt, remt u met winterbanden tot 50% sneller dan met zomerbanden.
 

Hoe ziet u het verschil tussen een winterband en een zomerband?


Winter- en zomerbanden verschillen vooral qua samenstelling van het gebruikte rubber, maar ook qua minimale profieldiepte (4 mm voor de winter tegenover 1,6 mm voor de zomer). Echte winterbanden kunt u herkennen aan het ijsbergje met sneeuwvlok (‘alpinesymbool’) op de band. De letters ‘M+S’ (modder en sneeuw) staan ook vaak op winterbanden.

Tip: Na montage moet u de spanning van uw winterbanden (alle vier) maandelijks controleren.
 

Mag u heel het jaar met uw winterbanden rijden?


In België verbiedt de wet u niet om 's zomers met winterbanden te rijden. Mocht u beslissen om uw banden niet voor de zomer te veranderen, riskeert u wel dat ze zeer snel verslijten. Door hun hoog siliciumgehalte zijn ze namelijk minder geschikt voor warmere temperaturen.

Weetje: Bij warm weer verslijten winterbanden tot vier keer sneller dan gewone banden. Wissel ze op tijd!
 

Zijn sneeuwkettingen toegelaten in België?


Voor wegen met heel veel sneeuw of met ijs zijn ze de ideale oplossing. Net als winterbanden zijn sneeuwkettingen niet verplicht in België. Ze zijn enkel toegelaten als ze het wegdek niet beschadigen. Rijden met een specifieke winteruitrusting (winterbanden of kettingen) kan op sommige wegen worden verplicht afhankelijk van de rijomstandigheden en als een verkeersbord dit aangeeft.
 

Rijdt u binnenkort met de auto naar de bergen?


U gaat binnenkort skiën en hebt eindelijk beslist om nieuwe winterbanden te kopen? Uitstekend initiatief. Wist u dat u packs van nieuwe of zelfs tweedehandse velgen + banden tegen interessante prijzen kunt vinden? Denk ook aan de opslag van uw niet-gebruikte banden. Kiest u voor opslag bij een professional, vergeet dan niet om tijdig te reserveren.

U wilt met uw auto de klim naar uw wintersportbestemming aankunnen. Voordat u begint te stijgen, kan de wegenpolitie u verplichten sneeuwkettingen om te leggen. Koop dus vóór uw vertrek een model sneeuwkettingen dat geschikt is voor uw voertuig. Hiervoor moet u de afmetingen van de banden (breedte/hoogte-diameter) en de wielkast van uw voertuig kennen. Bij twijfel vindt u de maten in de gebruiksaanwijzing van uw voertuig en de afmetingen van de banden staan op de zijkant van het wiel.

Oefen vóór vertrek alvast om de kettingen om te leggen. Dat bespaart u een hoop stress als het menens is…
 

Waar in Europa zijn winterbanden verplicht?


Niet alle landen, of zelfs regio's, hebben dezelfde regelgeving over winterbanden. Hierbij een Europees overzicht.

Frankrijk

In Frankrijk zijn winterbanden niet overal verplicht. Vanaf  1 november 2021 moet u echter in een aantal gebieden van de Alpen, de Pyreneeën, het Centraal Massief, de Jura, de Vogezen en ook op Corsica:

 • ofwel banden met de letters ‘M+S’ monteren (vanaf 2024 zijn banden met het alpinesymbool verplicht),
 • ofwel twee kettingen of twee bandensokken meenemen.

Deze verplichting geldt tussen 1 november en 31 maart voor personenwagens, campers en vrachtwagens en wordt aangeduid door middel van de volgende verkeersborden:  

De volledige lijst van de betrokken bergachtige gebieden vindt u op AutoGids.be. Ons advies: informeer u goed vóór u naar uw wintersportbestemming in Frankrijk rijdt.

Luxemburg

In Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, zelfs buiten de wintermaanden. Van winterse omstandigheden is sprake bij ijzel, sneeuw, sneeuwmodder en gladheid (door ijs- of rijmvorming). In het Groothertogdom moeten winterbanden de aanduiding ‘M+S’ hebben. Sneeuwkettingen zijn toegelaten als de weg bedekt is met sneeuw of ijs.

Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden met een minimale profieldiepte van 4 mm verplicht bij winterse omstandigheden, net als in Luxemburg. Vanaf 1 januari 2018 zijn enkel banden met het ‘alpinesymbool’ toegelaten. Dit symbool van een sneeuwvlok in een berg met drie toppen vindt u terug op de zijkant van de band. Gedurende een overgangsperiode tot 30 september 2024 mogen in Duitsland nog wel banden met enkel de aanduiding 'M+S' worden gebruikt, op voorwaarde dat ze vóór 1 januari 2018 zijn gemaakt. Bent u van plan nieuwe winterbanden te kopen, volg dan het best de eisen van onze Duitse buren en kies banden met het ‘alpinesymbool’.

Oostenrijk

In Oostenrijk moet u met winterbanden rijden tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden. Buiten deze vaste periode zijn ze soms ook verplicht in de bergen. Winterbanden moeten voorzien zijn van de vermelding ‘M+S’ en een minimale profieldiepte hebben van 4 mm. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht. Sneeuwkettingen zijn alleen toegelaten als ze het wegdek niet beschadigen.

Zwitserland

Winterbanden zijn hier enkel verplicht als dit wordt aangegeven door een verkeersbord. Wel staat er in Zwitserland een boete op het veroorzaken van hinder op de weg door het gebruik van banden met onvoldoende grip. Daarom is het aanbevolen met winterbanden te rijden met een minimale profieldiepte van 4 mm. Sneeuwkettingen zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Deze verplichting wordt aangegeven door een verkeersbord.

Italië

In Italië geldt geen algemene verplichting om met winterbanden te rijden. Enkel in het Aostadal worden bestuurders tussen 15 oktober en 15 april verplicht om met winterbanden te rijden of sneeuwkettingen bij zich te hebben. In andere regio’s van het land kan deze verplichting op bepaalde wegen met een verkeersbord worden aangegeven. De verplichting geldt dan van 15 november tot 15 april.
 

Wat als u zonder winterbanden of sneeuwkettingen rijdt waar dit wel verplicht is?


Dan riskeert u niet alleen een boete, het kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid en bijgevolg de schadevergoeding in geval van een ongeval. Bent u verdere verplaatsingen van plan, dan moet u weten dat winterbanden ook in sommige andere Europese landen verplicht zijn. Informeer dus vóór uw vertrek naar de regelgeving in de landen die u gaat doorkruisen.

Reminder: Maak tijdig een afspraak om uw winterbanden te monteren. Zo bent u zeker dat uw garagist u op tijd kan helpen, want het najaar is vaak een drukke bandenwisselperiode… vooral als er sneeuw wordt voorspeld!

 

Bron: AutoGids.be

De voordelen van de aanvullende waarborgen

Gepost in: Voertuig Rechtsbijstand

Image of the blog article

De voordelen van de Bestuurdersverzekering, Rechtsbijstand en Bijstand Voertuig

Een omniumverzekering afsluiten is een verstandige zaak. Deze verzekering vergoedt de schade aan uw eigen wagen, ook als u in fout bent. Is uw auto ouder dan 2 jaar? Met de unieke omniumformule van P&V (ook de mini-omnium), daalt de premie van uw verzekering elk jaar met 5%.

Maar wat als u door een ongeval tijdelijk niet meer kunt werken? Of u raakt verwikkeld in een conflict na een auto-ongeval of verkeersovertreding. En wie helpt u uit de nood als u met autopech aan de kant van de weg staat?

Bestuurdersverzekering, Rechtsbijstand en Bijstand Voertuig

Deze waarborgen vormen de perfecte aanvulling op uw (mini)omniumverzekering en bieden u een nog uitgebreidere bescherming bij een ongeval of incident met uw wagen.  

1. Bestuurdersverzekering: vergoedt uw medische kosten

Raakt u als chauffeur gewond bij een ongeval, dan draait u zelf op voor de medische kosten. Met de forfaitaire formule van de Bestuurdersverzekering ontvangt u een schadevergoeding voor de gemaakte medische kosten.

2. Rechtsbijstand: uw hulp bij het oplossen van conflicten

Hebt u een conflict na een schadegeval met uw wagen? Denk bijvoorbeeld aan een chauffeur die u in het buitenland geen voorrang van rechts geeft. Of een garagehouder die uw oliereservoir onvoldoende bijvult, zodat uw motor het begeeft. In zo’n gevallen doet Arces, die uw rechtsbijstand verzorgt, alles om uw belangen zo goed mogelijk te verdedigen.

3. Bijstand bij autopech of na diefstal

Autopech? Of uw wagen wordt gestolen? De Bijstand Voertuig stuurt bij een lekke band of brandstofpech een hersteller en eventueel een sleepdienst. Werden uw autosleutels gestolen? Dan zorgen wij voor een taxi om de sleutels op te halen, een hersteller om het slot te openen …

Contacteer snel uw P&V agent

Wilt u ook uw (mini)omniumverzekering aanvullen met één of meerdere van deze aanvullende waarborgen? En daar gedurende één jaar niets voor betalen? Contacteer dan snel uw P&V agent. Hij vertelt u alles over deze actie.

Zevende DECAVI-trofee op rij voor de rechtsbijstand auto Artikel 1

Gepost in: Voertuig Rechtsbijstand

Image of the blog article

Artikel 1 van Arces overtuigt al 370 000 P&V-klanten

Op 24 april vond de vijftiende uitreiking van de DECAVI-trofeeën voor niet-levensverzekeringsproducten plaats. In de categorie rechtsbijstand sleepte de rechtsbijstandsverzekering auto Artikel 1 van Arces een DECAVI-trofee in de wacht, en dit al voor de zevende keer op rij. De drie belangrijkste redenen voor dit succes:

 1. De slagkracht van het label Artikel 1

Artikel 1 is uniek op de Belgische verzekeringsmarkt. Krijgt u  bij een andere verzekeraar betere bijstandsvoorwaarden voor de regeling van uw schadegeval, dan past Arces zich aan die betere voorwaarden aan. Een ijzersterk aanbod dat al 370 000 klanten overtuigde.

 1. Een flexibel en scherp geprijsd aanbod

De rechtsbijstandverzekering onderscheidt zich ook door haar flexibiliteit en scherpe prijs. De opsplitsing in drie formules, klassiek, gezin en vloot, speelt perfect in op de behoeften en het budget van zowel particuliere als professionele klanten. Een voorbeeld: met de formule Gezin zonder eigen risico verzekert u aan een voordelig tarief al uw voertuigen en die van uw andere gezinsleden.

 1. Een snelle en pragmatische oplossing voor u en uw adviseur

Daarnaast is Arces bijzonder klantgericht. Elk bericht over een schadedossier wordt gegarandeerd binnen twee werkdagen beantwoord: dat noemen we de D+2-verbintenis. Via een app heeft uw adviseur bovendien 24 uur op 24, 7 dagen op 7 toegang tot uw schadedossier. Zo kan hij u optimaal bijstaan.

Twee voorbeelden uit de praktijk

Twee voorbeelden. U vertrekt op vakantie en wilt zo snel mogelijk op uw bestemming zijn. U wordt echter betrapt op overdreven snelheid en het parket beslist om u te dagvaarden voor de politierechtbank. Andere situatie: u rijdt rustig naar huis, maar uw pad wordt gekruist door een zelfverzekerde Hongaar die u geen voorrang van rechts verleent. Als uw voertuig niet verzekerd is voor materiële schade, dan moet u zelf stappen ondernemen tegen de Hongaarse verzekeraar.

Bent u, zoals in bovenstaande voorbeelden, betrokken bij een geschil of een conflict, dan kan een goede rechtsbijstand u heel wat kopzorgen besparen. Uw P&V-adviseur zoekt in dat geval de beste oplossing voor uw juridische problemen: hij verdedigt uw belangen en probeert van de tegenpartij een schadevergoeding te krijgen, bij voorkeur via een minnelijke schikking.

Komt het toch tot een gerechtelijke procedure? Dan helpen we u met uw verdediging en betalen we de gerechtskosten en de honoraria van advocaten en experts.

De rechtsbijstandsverzekering van Arces: de beste keuze voor de verdediging van uw belangen

 • U geniet van alle voordelen van de rechtsbijstandsverzekering auto die al sinds 2013 elk jaar opnieuw als de beste van de markt wordt bekroond door DECAVI.
 • U kunt rekenen op een snelle verwerking van uw dossier, met gegarandeerd antwoord binnen twee werkdagen.
 • Wij bieden rechtsbijstandsformules die u ook op andere momenten juridische bescherming bieden: niet alleen in de auto, maar ook op andere momenten in uw privéleven.

Geïnteresseerd? Contacteer dan uw P&V-adviseur. Hij of zij legt u met plezier alle details van ons aanbod rechtsbijstand uit en beantwoordt al uw vragen.

De beste rechtsbijstand auto op de Belgische markt

Gepost in: Voertuig Rechtsbijstand

Image of the blog article

De rechtsbijstand auto verdedigt wereldwijd uw belangen

Na een auto-ongeval, een verkeersovertreding of een andere conflictsituatie kunnen er geschillen ontstaan die veel tijd, energie en geld kosten. De rechtsbijstand van Arces verdedigt in zo'n gevallen uw belangen en helpt u om de schadevergoeding te krijgen waar u recht op hebt.

Conflicten waar u niet zelf uit raakt

Sommige situaties in het dagelijkse leven leiden tot conflicten waar u niet zelf uit raakt. Uw wagen wordt bijvoorbeeld aangereden door een motorfiets en de bestuurder betwist dat hij in fout is. Als slachtoffer is het niet altijd vanzelfsprekend om de correcte schadevergoeding te krijgen.

De beste rechtsbijstand auto op de Belgische markt

P&V doet voor haar rechtsbijstand een beroep op Arces. De rechtsbijstandsverzekering  auto van Arces  wordt al 7 jaar op rij jaarlijks bekroond met een Decavi-award voor beste rechtsbijstand auto. Biedt een andere verzekeraar op de Belgische markt u toch ruimere dekkingen, dan past Arces zich aan en biedt ze dezelfde voorwaarden.

Wat doet Arces concreet voor u?

Wel, bij een geschil probeert Arces eerst het conflict op te lossen zonder tussenkomst van een advocaat of het gerecht zodat u snel verder geholpen wordt en een schadevergoeding krijgt. Is een minnelijke schikking niet mogelijk? Dan zorgt Arces voor administratieve en juridische hulp. Uw gerechtskosten en het ereloon van een advocaat naar keuze worden betaald. En dat voor minder dan 6 euro per maand.

Meer weten?

Contacteer uw P&V-adviseur voor meer informatie.

Nieuwe artikels