Wat zijn duurzame fondsen en hoe kiest u ervoor?

Gepost in: Life Sparen

Image of the blog article

P&V kiest voor duurzaamheid, ook via nieuwe fondsen

In feite zijn duurzame beleggingsfondsen hetzelfde als traditionele fondsen. Ook zij beleggen in aandelen, obligaties en andere activa. Het grote verschil is dat ze investeren in bedrijven die worden geselecteerd op basis van duurzaamheidscriteria. Misschien denkt u daarbij spontaan aan ondernemingen met veel aandacht voor het klimaat, maar duurzaamheid gaat veel verder dan dat.

In welke bedrijven beleggen duurzame fondsen?

De ondernemingen waarin duurzame fondsen investeren, worden gescreend op basis van ESG-criteria. Dat betekent dat deze ondernemingen positief moeten voldoen aan criteria op het vlak van milieu, maatschappij en goed bestuur. Maar hoe passen fondsen dat beleggingsbeleid concreet toe?

Enerzijds werken duurzame beleggingsfondsen met een lijst van uitgesloten bedrijven. Zo beleggen ze niet in aandelen van ondernemingen die betrokken zijn bij de productie van wapens of actief zijn in andere controversiële sectoren, zoals olie en tabak.

Anderzijds investeren de fondsen alleen in bedrijven die de ‘best in class’ zijn. Dus enkel in die ondernemingen die het beste scoren op criteria als milieu, sociaal beleid en eerbied voor de mensenrechten. Daarnaast kijken de fondsbeheerders uiteraard naar de financiële cijfers van een bedrijf, net zoals bij gewone beleggingsfondsen.

Welk duurzaamheidsbeleid hanteert P&V?

Ook P&V is zich bewust van haar maatschappelijke rol als investeerder en wil bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzamer wereldwijd financieel systeem. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat investeringen in bedrijven en sectoren die aandacht besteden aan duurzame ontwikkeling op het vlak van ESG op termijn de beste keuzes zijn. Die overtuiging zetten we kracht bij door een aantal belangrijke principes te hanteren in ons tak 23-beleggingsbeleid.

Om te beginnen, kiezen we de fondsbeheerders waarmee we samenwerken niet alleen op basis van hun vakkennis, maar wegen hier ook ethische aspecten door. We vinden het belangrijk dat ze bij het beheer van de fondsen waarden en normen hanteren die aansluiten bij de waarden van de P&V Groep.

Elk van onze fondsen moet op z’n minst beheerd worden volgens de Principes voor Verantwoord Beleggen, een wereldwijd initiatief ondersteund door de Verenigde Naties. Maar we kiezen bewust voor partners die verder gaan. Daarbij sluiten ook zij controversiële activiteiten uit én hanteren ze positieve ESG-selectiecriteria.

Hoe presteren duurzame fondsen op lange termijn?

Aandelenonderzoek van onafhankelijk ratingbureau Morningstar toont aan dat bedrijven die goed scoren op het vlak van duurzaamheid op lange termijn winstgevender zijn. Ook tijdens de recente coronacrisis bleken duurzame fondsen beter bestand tegen de verkoopgolf dan ‘gewone’ fondsen.

Een mogelijke verklaring is dat duurzame beleggingsfondsen gemiddeld minder blootgesteld zijn aan de energiesector, die zwaardere klappen kreeg dan andere sectoren. En ook op lange termijn is het realistisch dat deze fondsen beter presteren:

  1. De economie van morgen zal groener worden. De transportsector verwacht bijvoorbeeld dat het aantal elektrische voertuigen tegen 2030 van 3 naar 125 miljoen zal stijgen. Tegelijk wordt energiezuinig bouwen meer en meer de norm.
  2. Duurzaam investeren zit in de lift. Tijdens de eerste drie maanden van 2020 steeg de inleg in duurzame fondsen met 33 miljard USD, terwijl de totale fondsenmarkt een uitstroom van 163 miljard USD kende (bron: Morningstar Global Sustainable Fund Flows Report).
  3. Veel overheden duwen bedrijven met onzachte hand richting duurzaamheid. Ondernemingen die niets aan hun CO2-uitstoot doen, kunnen boetes krijgen. Dat drukt uiteraard de winst.
  4. Ook financiële instellingen willen goed scoren op het vlak van duurzaamheid. Bijgevolg hebben niet-duurzame bedrijven het moeilijker om geld te lenen, waardoor ze ook moeilijker kunnen groeien.

Bent u overtuigd en wilt u duurzaam beleggen?

Dan zit u bij P&V zeker goed. Niet alleen omwille van ons algemene duurzaamheidsbeleid voor tak 23-beleggingen, maar ook omdat we sinds 22 juni 2020 twee expliciet duurzame fondsen aanbieden: Europe Sustainable Fund en het FFG Global Flexible Sustainable Fund. Dat beide expliciet duurzaam zijn, betekent dat het ESG-beleggingsbeleid van hun onderliggend fonds onafhankelijk gecertifieerd werd met een of meerdere duurzaamheidslabels. Hieronder ontdekt u beide fondsen meer in detail:

P&V tak 23-fonds

P&V Europe Sustainable

P&V FFG Global Flexible Sustainable

Onderliggende investering

DPAM Invest B Equities Europe Sustainable

FFG Global Flexible Sustainable

ISIN-code

BE0940002729

LU1697917083

Beheerder

Bank Degroof Petercam

Funds For Good

Type

Europees aandelenfonds

Flexibel gemengd fonds

Doelgroep

Spaarders met dynamisch profiel

Spaarders met neutraal, evenwichtig of dynamisch profiel

Portefeuille

30/04/2020

(Bron: Morningstar)

Regioverdeling

30/04/2020

(Bron: Morningstar)

Rendementen uit het verleden

2020 (tot 9/06/2020)

1 jaar

3 jaar geannualiseerd

5 jaar geannualiseerd

10 jaar geannualiseerd

(Bron: Morningstar)

Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst

 

 

- 4,49%

6,81%

5,85%

4,71%

7,35%

 

 

- 0,85%

6,97%

Datum oprichting

31/12/2002

09/03/2018

 

Voor dit aanbod werken we onder andere samen met Funds For Good, want het sociale doel van deze partner sluit aan bij onze coöperatieve waarden. Funds For Good schenkt elk jaar de helft van zijn eigen bedrijfswinst aan FFG Philanthropy. En via FFG Philanthropy krijgen kansarme ondernemers leningen om hun eigen zaak te kunnen opstarten.

Vraag naar ons duurzaam beleggingsaanbod bij uw P&V-adviseur

De P&V Groep wil mee helpen om een duurzamer wereldwijd financieel systeem te ontwikkelen. Met dit vernieuwde aanbod zetten we alvast een belangrijke stap in de goede richting. Kiest ook u voor duurzaamheid? Vraag dan naar onze duurzame fondsen bij uw P&V-adviseur.

Meer informatie over deze en de andere fondsen uit ons aanbod vindt u alvast terug op onze fondsenpagina.

Nieuwe artikels