Aansprakelijkheidsverzekering verplicht op Italiaanse skipistes

Gepost in: Familie Vakantie

Image of the blog article

Verplicht attest voor skiërs en snowboarders in Italië

Gaat u skiën of snowboarden in Italië? Sinds 1 januari 2022 moet u een aansprakelijkheidsverzekering hebben én bent u verplicht om die polis altijd op zak hebben op de Italiaanse pistes. Zo niet, dan riskeert u een boete tot 150 euro én de intrekking van uw skipas.

U kunt de verplichte aansprakelijkheidsverzekering ter plaatse, samen met uw skipas, afsluiten voor 3 à 5 euro per dag. Dat lijkt weinig, maar als u met drie kinderen een weekje gaat skiën, is dat toch een hap uit uw vakantiebudget. Er is echter een alternatief.

Hebt u een familiale verzekering bij P&V? Een attest volstaat voor de skipiste

Hebt u een familiale verzekering (een BA Gezin), dan kunt u daarvan een attest aanvragen. Als u dat attest meeneemt op wintersport naar Italië, dan hoeft u geen aparte aansprakelijkheidsverzekering meer af te sluiten.

Attest familiale verzekering aanvragen: hoe doet u dat?

Hebt u een familiale verzekering (BA Gezin) bij P&V, dan kunt u een attest of bewijs daarvan aanvragen bij uw P&V-adviseur.

5 tips en weetjes

  • Iedereen die in Italië gebruik maakt van een piste (skiërs én snowboarders), moet in principe een attest van een aansprakelijkheidsverzekering op zak hebben. Geef daarom aan uw P&V-adviseur de namen door van alle gezinsleden die met u meereizen.
  • Uw verzekeringsattest voor wintersport wordt afgeleverd in het Engels. Vooral in de vakantieperiodes kan de opmaak ervan wel even duren. Neem dus op tijd contact op met uw P&V-adviseur.
  • Een familiale verzekering of burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering dekt de letselschade en de materiële schade die u of een verzekerd gezinslid (per ongeluk) in uw privéleven toebrengt aan anderen. Dus bijvoorbeeld ook als u tijdens een afdaling op uw snowboard tegen een onervaren skiërtje terechtkomt en het slachtoffer met enkele breuken naar het hospitaal moet. Uw familiale verzekering komt echter niet tussen voor uw eigen medische kosten.
  • Bij P&V kost een familiale verzekering voor uzelf en uw gezin iets meer dan 100 euro per jaar. Dus misschien verdient u die premie al terug in Italië en zoniet, dan komt uw familiale vast daarna nog van pas.
  • U hebt een reisverzekering? Check of uw aansprakelijkheid voor schade die u op wintersport toebrengt aan anderen hierin gedekt is. In dat geval wordt u met die verzekering in principe ook toegelaten op de Italiaanse sneeuwpistes. Opgelet: sommige reisverzekeringen dekken alleen uw eigen medische kosten.

Nog geen familiale verzekering?

Een familiale verzekering beschermt u tegen de financiële gevolgen van de schade die u of iemand van uw gezin na een ongeluk op de skipiste aan anderen toebrengt. Niet onlogisch dus dat Italië een dergelijke verzekering verplicht maakt voor wintersporters.

In uw dagelijks leven is een familiale verzekering echter niet verplicht, maar wel heel nuttig in allerlei scenario’s. Denk maar aan uw hond die een jogger bijt, uw zoon die met zijn fietsje tegen een geparkeerde auto botst,…

Geïnteresseerd? Uw P&V-adviseur bezorgt u graag meer uitleg of een prijsofferte én zorgt ervoor dat u goed verzekerd op wintersportvakantie vertrekt.

Nog geen klant? Vind hier een P&V-adviseur in uw buurt.

 

Lees ook:

Nieuwe artikels