Een eigen woning? Zorg voor een goede bescherming

Gepost in: Familie Woning

Image of the blog article

Welke verzekeringen hebt u nodig als u een woning koopt?

U besluit uw huurappartement in te ruilen voor een eigen stek. Daar komt heel wat bij kijken, te beginnen bij een lening. Maar ook uw woning en wat erin staat, moeten voldoende beschermd worden zodat u bij een brand- of waterschade niet zelf voor de kosten moet opdraaien. En wat als u of uw inkomen onverwacht wegvalt? Lees hier op welke manier u zich optimaal kunt beschermen. 

De brandverzekering verzekert meer dan brand alleen

Een brandverzekering is niet wettelijk verplicht, maar wel onmisbaar voor eigenaars en huurders. Behalve brandschade aan uw woning en inboedel, zijn ook waterschade, glasbraak, stormschade en natuurrampen standaard verzekerd. Ook de schade aan anderen is gedekt. Bijvoorbeeld als een losgewaaide dakpan van uw huis door de glazen veranda van uw buurman vliegt. In dat geval vergoedt P&V zowel uw schade als die van uw buurman.

Aanvullingen op uw brandverzekering

De brandverzekering bestaat uit een sterke basisdekking die u volgens uw behoeften kunt aanvullen met extra opties. Denk aan een waarborg voor uw tuin of rechtsbijstand voor geschillen die kunnen ontstaan na een schadegeval.

Wist u dat diefstal en vandalisme niet standaard in uw brandverzekering zitten? Bij een inbraak vergoedt uw brandverzekering wel de schade aan uw woning, maar niet de gestolen goederen. Wanneer u zich settelt en meer belang gaat hechten aan uw mooie spullen, dan is een bijkomende diefstalverzekering zeker het overwegen waard. Vraag ernaar bij uw P&V-agent.

Laat uw brandverzekering aanpassen

Als u verhuist, volstaat uw oorspronkelijke brand- of woningverzekering niet meer. Uw nieuwe woning is misschien groter, ligt in een andere buurt, of u woont nu samen met uw partner en hebt meer spulletjes.

Tip: zorg ervoor dat uw brandverzekering in orde is van zodra de verkoopovereenkomst getekend is. Zeker als u op dat moment ook de eigendomsrechten en sleutels krijgt. Blijft u nog een tijdje op uw oude adres wonen tot de renovatie van uw nieuwe huis achter de rug is? Meld dat dan zeker aan uw P&V-agent. Hij kan ervoor zorgen dat u zowel op het nieuwe als op het oude adres voldoende verzekerd bent.

De blokpolis: verzekert wel uw woning maar niet uw inboedel

Als u een appartement koopt, is de kans groot dat de syndicus een blokpolis of verzekering mede-eigendom heeft afgesloten. Dat is een brandverzekering voor een gebouw waarin meerdere woningen zitten van verschillende eigenaars. Een blokpolis verzekert zowel de private woongedeelten als de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Let op: uw inboedel is niet verzekerd door de blokpolis. Ook een afwerkingsgraad die luxueuzer is dan standaard is niet gedekt. Hiervoor sluit u best een aparte brandverzekering af.

Bescherm uw partner en/of gezin

Om een huis of appartement te kunnen kopen, sluiten de meeste mensen een hypothecair krediet af. Maar wat als u iets overkomt, voor uw krediet is terugbetaald? Wilt u ervoor zorgen dat uw partner of gezin kan blijven wonen in uw gezinswoning, sluit dan een schuldsaldoverzekering af. U bepaalt zelf hoeveel percent van het geleende kapitaal u wilt verzekeren. De veiligste optie voor koppels is om allebei een dekking te nemen voor 100% van het geleende kapitaal. Bij een overlijden, betaalt P&V het openstaande saldo en vallen de afbetalingen voor de andere partner helemaal weg.

Gespreid betalen of in een keer

U kunt ervoor kiezen om de premie voor uw schuldsaldoverzekering in een keer te betalen. Dat is de voordeligste formule, maar dan moet u wel een paar duizend euro kunnen ophoesten. Meer gebruikelijk is de formule met jaarlijkse premies. Soms zijn de premies van uw schuldsaldoverzekering fiscaal aftrekbaar. Uw P&V-agent vertelt u daar graag meer over.

Afbetaling woonlening bij werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid

Als u plots uw baan verliest of uw partner wordt arbeidsongeschikt na een ongeval of door een ziekte, dan wordt de afbetaling van uw hypothecair krediet een zware dobber. Onder bepaalde voorwaarden kunt u de gratis verzekering Gewaarborgd Wonen van de Vlaamse overheid afsluiten. Die zorgt voor een periode van 18 tot 36 maanden voor een gedeelte van de afbetaling van uw krediet bij onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Hier leest u of u in aanmerking komt voor deze verzekering.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Hebt u nog geen familiale verzekering, dan is uw verhuis een goede gelegenheid om er een af te sluiten. Een ongelukje is immers snel gebeurd en kan voor heel wat schade zorgen bij buren, voorbijgangers, gasten, … Voor een klein bedrag bent u beschermd tegen de financiële kosten van dergelijke ongelukken. Niet enkel in België maar wereldwijd. Ook voor alleenstaanden en koppels zonder kinderen is de familiale verzekering een aanrader.

Verhuisplannen?

Contacteer zeker uw P&V-agent en zoek samen de beste verzekering voor uw huis en zijn bewoners.

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past