Een originele en goedkope uitstap? Bezoek eens een kasteel in België

Gepost in: Familie Van dag tot dag

Image of the blog article

30 kastelen en burchten in België

Op zoek naar een leuke en niet te dure uitstap? Wist u dat België tientallen kastelen telt die deze zomer hun deuren voor het grote publiek openzetten? Van middeleeuwse waterburchten tot neogotische bouwsels: keuze te over. Ontdek hier dertig tips.

Kastelenparadijs

België is een echt kastelenparadijs. Zo telt ons land meer dan drieduizend kastelen, al weet niemand exact hoeveel het er zijn. Het overgrote deel is in privéhanden en gesloten voor het publiek. Een ander deel wordt gebruikt als hotel en restaurant of verhuurd als feest- en kantoorruimte. Toch zijn er meer dan vijftig kastelen die je als individu vrij kan bezoeken. Stuk voor stuk vormen ze een waardevol deel van ons rijke erfgoed. Pareltjes die absoluut de moeite waarde zijn om eens te ontdekken.

Terug naar de Middeleeuwen

De meest tot de verbeelding sprekende kastelen zijn natuurlijk onze middeleeuwse burchten. Toen kastelen nog een verdedigingsfunctie hadden en nog geen luxe-verblijven waren geworden. Absolute aanraders zijn de sloten van Laarne en Beersel, de burchten van Corroy-le-Chateau en Ecaussinnes-Lalaing. En natuurlijk het overbekende Gravensteen, pal in het stadscentrum van Gent. Of waarom niet eens deelnemen aan echt middeleeuws feest en je een stoere ridder wanen? Dat kan in de kastelen van La Roche, Bouillon en Franchimont. Een unieke beleving, zeker voor kinderen.

Prachtige interieurs van weleer

Het hoeft natuurlijk niet altijd wapengekletter te zijn. U kunt ook gewoon wegdromen bij het luxeleven van weleer. Denk maar aan de prachtige interieurs van de kastelen van Freyr, Attre, Vêves, Chimay, Beloeil, Loppem, Ooidonk, Modave, Cortewalle of Beauvoorde. Zoekt u iets anders? In Ter Dolen kunt u een heuse brouwerij bezoeken en in Petite Somme maakt u kennis met de plaatselijk Krishna gemeenschap.

Unieke musea en tentoonstellingen

Onze kastelen herbergen soms ook unieke musea. Zoals het biermuseum in Anthisnes, het natuurmuseum in Lavaux-Saint-Anne, het pottenbakkerijmuseum in Raeren, het kristalmuseum van Val-Saint-Lambert of het zilvermuseum in Seneffe. Andere pakken dan weer uit met sterke tijdelijke tentoonstellingen in een uitzonderlijk kader zoals Gaasbeek of Alden-Biesen. Als uitsmijter nog een must-to-see: het prachtig heropgebouwde Reinhardstein.

Uw bezoek plannen

Tijdens het zomerseizoen (mei-september) zijn heel wat kastelen elk weekend geopend, sommige zelfs dagelijks. Maar weet dat bepaalde kastelen slechts één of enkele dagen per jaar hun deuren openen. Het is dus zeker aangeraden om op voorhand de openingsuren na te kijken. Elk bezoek verloopt ook anders: op uw eentje, met een audiogids of met een echte gids. U bezoekt ook niet altijd alle kamers of ruimten, want heel wat kastelen zijn nog bewoond. En dat heeft zeker zijn charmes.

Nog meer kastelen, burchten en landhuizen?

Een indrukwekkende lijst van Belgische kastelen per provincie staat op Wikipedia en op Burchten en Kastelen. In de brochure Kastelen van de Maas, ontdekt u een mooi overzicht van de kastelen, vestigingen, burchten en landhuizen in de Maasvallei. Verder vindt u veel info op de toeristische sites van onze provincies. Veel plezier!

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past