Fietshelm kiezen? Hierop moet u letten

Gepost in: Fiets

Image of the blog article

Een fietshelm dragen is niet verplicht in België, behalve als u met een speed pedelec rijdt. Toch draagt u maar beter een helm als u met de fiets rijdt, om bij een eventuele val of een ongeluk uw hoofd te beschermen tegen zwaar letsel. Moet u er nog eentje kopen? Lees dan onze tips om een veilige fietshelm te kiezen.

Verschillende fietshelmen 

Voor elk type fiets vindt u een specifieke helm in de winkel. Maar geen zorgen: aan één helm hebt u genoeg. De helmen verschillen onderling vooral qua comfort.

  • Helmen voor koersfietsen zijn aerodynamisch en hebben meestal een smal, strak design.
  • Helmen voor mountainbikes hebben meer ventilatieruimte en wegen lichter.
  • Helmen voor BMX bedekken een groter deel van het hoofd en kunnen vaak ook onder de kin worden vastgemaakt. 

Een harde of zachte fietshelm?  

Beide fietshelmen beschermen goed, maar een zachte fietshelm (‘in-mold’) is aangenamer om dragen, zeker bij langere fietstochten. Op de BMX of moutainbike kiest u wel het best voor een hardere helm (hardshell of ABS), die is nog iets beter bestand tegen harde schokken. Ook kleine kinderen dragen het best eerst een harde helm, want hun hoofdje is nog extra gevoelig voor schokken. 

Koop altijd een nieuwe helm 

Elke val die een helm maakt, doet het materiaal verzwakken. Dat ziet u vaak niet langs de buitenkant. Bovendien hebben ook uv-stralen een invloed op de schokdemping van de materialen. De regel luidt: om de vijf jaar een nieuwe helm kopen. Bij een tweedehandshelm kent u de voorgeschiedenis niet, en dus ook niet hoeveel schokken de helm al te verduren kreeg. Daarom koopt u het best altijd een nieuwe helm.  

Check de CE-markering

Een goede helm heeft altijd een CE-markering. Die is EN 1078 bij een helm voor volwassenen en EN 1080 bij een helm voor kinderen. Alleen als u deze nummering in de helm aantreft, voldoet de helm aan de Europese norm. Bij bepaalde fietsen, zoals speed pedelecs, moet u altijd een helm met EN 1078-nummering dragen. 

Fietshelm voor dames en kinderen

Er zijn helmen voor vrouwen, mannen en kinderen, met speciale aandacht voor de vorm van het hoofd. Kinderhelmen hebben meestal een opvallend kleurtje om hun zichtbaarheid te vergroten. De helm moet stevig vastzitten op het hoofd, zonder dat hij gaat knellen.

Vergeet uw fietsverzekering niet

De fietshelm gevonden die u zocht? Vergeet dan niet om ook een fietsverzekering af te sluiten. Bij P&V kunt u trouwens ook een deel van uw fietsaccessoires laten verzekeren. De P&V-fietsverzekering dekt diefstal en materiële schade maar u kunt ook voor optionele waarborgen kiezen. Pech onderweg? Dan sturen we snel een pechverhelper. Bekijk hier onze fietsverzekering of vind een P&V-adviseur in uw buurt.

Nieuwe artikels