Hondenbeet? Welke verzekering wanneer uw hond bijt?

Gepost in: Familie

Image of the blog article

Uw hond: welke verzekering spreekt u aan wanneer hij bijt?

Uw Duitse herdershond hapt in het been van Helena, de dochter van uw beste vriendin. Het ziet er gelukkig erger uit dan het is: behalve enkele gaten in haar broek loopt het kleine meisje slechts een lichte bijtwonde op. Maar u vraagt zich af welke verzekering u hiervoor kunt inroepen. Het antwoord van onze P&V adviseur:

Moet ik een verzekering afsluiten wanneer ik een hond koop?

Wanneer u de gelukkige eigenaar van een huisdier wordt, bent u automatisch verantwoordelijk voor de materiële en lichamelijke schade die het dier toebrengt, zelfs wanneer het uit uw huis of zijn hok ontsnapt. U kunt dus best uw verantwoordelijkheid beschermen door middel van een verzekering.

Wist u dat?

Er jaarlijks in België ongeveer 100.000 hondenbeten een medische interventie vergen. Vooral kinderen onder de vijf jaar zijn het slachtoffer.

Welke verzekering dekt de verantwoordelijkheid van een hondeneigenaar?

De familiale BA-verzekering wordt aangeraden aan iedereen die huisdieren heeft.

  • Uw hond bijt een onbekende?
  • Terwijl u met vakantie bent, logeert uw kat bij een vriendin en vernielt daar een zetel?

Dat zijn allemaal situaties waarin de familiale verzekering soelaas kan bieden. Deze verzekering dekt immers niet alleen de medische kosten (zonder enige vrijstelling), maar ook de materiële verliezen van het slachtoffer (meestal met toepassing van een vrijstelling).

In ons voorbeeld worden de medische kosten van Helena dus volledig terugbetaald door uw familiale verzekering. Het is waarschijnlijk wel minder omslachtig om een nieuwe broek voor Helena te kopen dan om uw familiale verzekering hiervoor aan te spreken.

Is de eigenaar altijd verantwoordelijk wanneer zijn hond iemand bijt?

Neen! Dit hangt af van de omstandigheden. Als het dier agressief wordt door provocatie of onvoorzichtig gedrag van een derde, dan is de eigenaar hiervoor niet verantwoordelijk.

Stel dat kinderen stenen naar uw hond gooien. Uw hond springt over de haag en bijt de kinderen. In dat geval zijn de kinderen verantwoordelijk. Dit geldt ook voor personen die een hond aaien die ze niet kennen en vervolgens gebeten worden.

Wist u dat?

Als uw hond een kind bijt om zich tegen een aanval met stenen te verdedigen, dat u het bewijs moet leveren dat uw hond zich heeft willen verdedigen door zijn tanden te laten zien. Dat heet in rechtstermen de bewijslast.

Eigenaars van dieren kunnen ook andere externe factoren inroepen

Herinnert u zich hoe tijdens de Ronde van Vlaanderen ooit een paard in paniek over de omheining van zijn wei is gesprongen en midden in het peloton is terechtgekomen! De eigenaar van het dier heeft toen de piloot van de helikopter aangesproken omdat die te laag vloog en zo zijn paard heeft doen schrikken!

Kan een eigenaar van een dier zich in sommige gevallen van zijn verantwoordelijkheid ontdoen?

In een aantal precieze gevallen kan dat.

  • U laat uw dier achter bij de dierenarts en het ontsnapt tijdens deze herstelperiode? In dat geval is de dierenarts verantwoordelijk voor de schade.
  • U brengt uw hond naar een kennel tijdens uw afwezigheid? Ook in dit geval is de uitbater van de kennel verantwoordelijk voor de eventuele schade die uw hond zou veroorzaken.

Voorzichtigheid is echter geboden, want deze voorbeelden zijn louter informatief.

In rechtszaken blijkt namelijk dat twee heel gelijkaardige gevallen soms helemaal anders worden beoordeeld. In sommige gevallen oordeelt de rechtbank dat het toezicht (en dus de verantwoordelijkheid) werd overgedragen, terwijl dat in andere gevallen dan weer niet zo is, en dit met heel uiteenlopende gevolgen!

Twee honden vallen elkaar aan op straat? Wie is hiervoor verantwoordelijk?

Honden met agressieve neigingen moeten aan de lijn worden gehouden en moeten een muilband dragen. Een baasje dat niet de gepaste voorzorgsmaatregelen treft, is dus verantwoordelijk.

Als twee loslopende honden elkaar aanvallen, dan geldt een gedeelde verantwoordelijkheid tussen elk van de eigenaars. Als een loslopende hond een andere aanvalt, dan is de eigenaar van de agressieve hond verantwoordelijk. Verwondingen die worden veroorzaakt aan een dier worden echter als materiële schade beschouwd. In dat geval geldt dus een vrijstelling bij tussenkomst van de familiale verzekering.

Onze tips

  • Houd uw hond altijd aan de leiband wanneer u gaat wandelen.
  • Reageert uw hond agressief op onbekenden, doe hem dan een muilband om.
  • Controleer of u wel degelijk een familiale verzekering hebt afgesloten.

De familiale verzekering: onmisbaar voor eigenaars van huisdieren

U hebt huisdieren? Sluit dan een familiale verzekering af. Deze verzekering kan u veel geld en leed besparen. Naast de terugbetaling van schade aan derden dekt ze ook de gerechtskosten die hieruit zouden kunnen voortvloeien. Meer weten? Contacteer uw P&V agent.

Nog geen klant? Vind hier een P&V agent.  

Nieuwe artikels