Kent u de voorrangregels op een rotonde?

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

Elk jaar 500 ongevallen met doden of gewonden op de Belgische rotondes

De huidige regels voor het oprijden en verlaten van rotondes dateren al van 1 oktober 1997. Toch zorgen ze nog altijd voor problemen en misverstanden bij automobilisten en andere weggebruikers. Elk jaar zijn er meer dan 500 ongevallen met doden of gewonden op rotondes in ons land. Bovendien zorgt onze gebrekkige kennis van de voorrangsregels voor heel wat blikschade en frustraties. Nochtans is een rotonde op zich een veilige infrastructuur, die nog veiliger wordt als u 10 eenvoudige regels respecteert.

Voorrangsregels niet goed gekend

Vorig jaar deed Vias, tot voor kort het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, onderzoek naar onze kennis van de voorrangsregels op rotondes. Die bleek ondermaats: 1 op 5 automobilisten geeft nog altijd geen voorrang aan voetgangers en tweewielers bij het verlaten van een rotonde.

Ook weet 1 op 8 chauffeurs niet dat men een rotonde alleen vanuit het rechtse rijvak mag verlaten. Als een rotonde meerdere rijvakken heeft, begeeft u zich naar de rechtse rand alvorens de rotonde te verlaten. Daarbij geeft u voorrang aan de auto’s die zich rechts van u bevinden. U snijdt dus niemand zomaar de pas af.

Twijfel over het gebruik van de richtingaanwijzers

Ook over het gebruik van de richtingaanwijzer is er twijfel. 1 op 7 bestuurders denkt onterecht dat ze hun richtingaanwijzer moeten gebruiken bij het oprijden van een rotonde. 2% van alle bestuurders is ervan overtuigd dat hij zonder (ver)pinken een rotonde mag verlaten.

Geen wonder dat er nog zoveel ongelukken gebeuren op de Belgische rondpunten. Nochtans kunt u heel wat ellende vermijden als u de volgende 10 regels in acht neemt.

10 vuistregels

Bij het oprijden van een rotonde

 1. Vertraag wanneer u een rotonde nadert, zelfs bij vlot verkeer.
 2. Wees extra voorzichtig met fietsers, want op bepaalde rotondes hebben zij voorrang.
 3. Geef voorrang aan bestuurders en weggebruikers die zich al op de rotonde bevinden.
 4. Om de rotonde op te rijden, moet u uw richtingaanwijzers niet gebruiken.

Op de rotonde

 1. Als u bij de eerstvolgende afslag de rotonde wil verlaten, houd dan uiterst rechts.
 2. Let op voor bestuurders die van links komen: ze hebben geen voorrang als ze een manoeuvre uitvoeren, maar durven u wel eens de pas af te snijden als ze de rotonde willen verlaten.

De rotonde verlaten

 1. Gebruik uw rechterrichtingaanwijzer.
 2. Vlak voor u de rotonde verlaat, moet u zich op het rechterrijvak bevinden. Als u zich naar rechts begeeft, doet u een manoeuvre en hebben de andere bestuurders op de rotonde voorrang.
 3. Als u niet zeker bent of u de rotonde veilig kunt verlaten, is het beter nog een toertje te rijden zodat u veilig kunt voorsorteren.
 4. Kijk goed in uw autospiegels op het moment dat u de rotonde verlaat en geef voorrang aan overstekende voetgangers en andere weggebruikers op de rotonde.

Toch een ongeval?

Raakt u toch betrokken bij een ongeval, dan leest u hier wat u moet doen. Ook uw P&V-agent staat u in dat geval graag bij met raad en daad.

bron: Vias

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

 • Verzekeringen in een verstaanbare taal
 • Uitstekende productkennis
 • Afspraak wanneer het u past