Ongeval fietser: wie betaalt de schade?

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

Fietser aangereden? Wie draait op voor de schade?

Stel, een fietser negeert het rood licht. U kunt de fietser niet meer ontwijken en rijdt hem aan. Moet de fietser dan de schade aan uw auto vergoeden? Wat met zijn eigen schade? Op welke verzekering kan de fietser een beroep doen?

Draai ik persoonlijk op voor de kosten van de fietser?

Nee, want u bent niet in fout! Uw BA-autoverzekering zal wel de kosten vergoeden van de medische kosten van de fietser en diens beschadigde kleren. Uw bonus malus blijft ongewijzigd, aangezien u niet in fout was.

Hoe komt dat? Bij een ongeval worden de medische kosten van zwakke weggebruikers zoals fietsers steeds gedekt door de BA-autoverzekering van de bestuurder die bij het ongeval betrokken is. Dat geldt ook voor invaliditeitskosten. Of de fietser nu in fout was of niet, speelt hier geen rol. Dat noemen we de ‘objectieve verantwoordelijkheid’. Maar de fietser kan geen tussenkomst vragen voor de schade aan zijn fiets.

Wie betaalt de herstellingskosten voor mijn auto?

Dat is de BA familiale verzekering van de fietser, omdat hij hier in fout is. Heeft de fietser die verzekering niet, dan zal hij alles uit eigen zak moeten betalen. Ook fietsers zijn aansprakelijk voor de schade die ze aan derden toebrengen. Fietsers hebben er dus alle belang bij om een BA familiale verzekering te nemen om met een gerust hart de baan op te gaan.

Ongeval fietser: goede raad

  • Vul altijd een Europees aanrijdingsformulier in. Dat is interessant voor zowel de bestuurder van de auto als voor de fietser. Sommige lichamelijke effecten worden immers soms pas voelbaar enkele dagen na het ongeval.
  • Als er gewonden zijn, bel dan de politie om een proces-verbaal op te stellen.
  • Als fietser hebt u best steeds het polisnummer van uw BA familiale verzekering bij.

Speel op zeker met een omnium

Als u een omniumverzekering hebt, hoeft u niet te wachten op de vergoeding van de onvoorzichtige fietser. Dan krijgt u meteen een vergoeding van uw omniumverzekering.

P&V ontwikkelde trouwens een omniumverzekering, speciaal voor auto’s vanaf 2 jaar. Deze omnium houdt rekening met de werkelijke waarde van uw auto, waardoor u elk jaar 5% extra korting krijgt op uw premie.

Benieuwd hoeveel een omniumverzekering kost bij P&V?

Bereken uw premie voor een omnium

Al klant? Vraag uw P&V agent een gratis en vrijblijvende offerte

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past