Op reis met de auto: hoe bereidt u zich voor?

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

Reizen met de auto in Europa: 7 regels en tips

Reist u deze zomer met de auto door Europa? Wat moet u weten om veilig de weg op te gaan: volg onze 7 tips!

De officiële boorddocumenten: rijbewijs, groene kaart …

Uw Belgische rijbewijs is geldig in heel de Europese Unie. Wilt u buiten de EU de weg op, vraag dan uw internationale rijbewijs aan bij uw gemeente. Neem ook steeds het inschrijvingsbewijs van uw wagen mee en uw groene kaart, uw reisdocumenten, het nummer van uw reisbijstandsverzekering en dat van uw autoverzekering. Maak fotokopieën van uw originele documenten: laat een exemplaar bij u thuis en eentje in uw hotel.

Goed om weten: rijden zonder verzekering is een zware overtreding in alle landen van de Europese Unie!

De identiteitspapieren van het hele gezin én van uw huisdieren

De elektronische identiteitskaart is geldig in de hele EU. Als u op reis gaat, hebben uw kinderen jonger dan 12 jaar een Kids-ID nodig. Vereist het bezochte land een paspoort, dan moeten ook kinderen hun eigen paspoort hebben!

Reist er een huisdier met u mee? Vraag dan uw dierenarts om een Europees paspoort waarin staat dat uw huisdier ingeënt is tegen hondsdolheid.

Naast de microchip (elektronische transponder) wordt in de meeste landen ook een tatoeage toegestaan als identificatie van uw huisdier. Tenminste als ze geplaatst werd voor 3 juli 2011 en duidelijk leesbaar is.

De wegcode

Let op voor de snelheidsbeperkingen! Zo mag u op autosnelwegen in Noord-Ierland en Groot-Brittannië bijvoorbeeld niet meer dan 112 km/u rijden. In landen als Noorwegen, Polen, Servië, Turkije, Zweden en Zwitserland moet u ook overdag met uw lichten aan rijden.

Drink nooit alcohol als u rijdt. Het toegelaten alcoholgehalte is in sommige Europese landen immers nog lager dan bij ons: 0,2mg/ml in Estland, Noorwegen en Zweden. In Roemenië, Hongarije en Tsjechië geldt een zerotolerancebeleid! Informeer u ook over het type banden waarmee u uw wagen moet uitrusten in sommige landen.

Een wagen huren

Let op, de minimale leeftijd om een wagen te kunnen huren, ligt gewoonlijk tussen 19 en 25 jaar. Soms is er ook een maximale leeftijd die varieert tussen 65 en 75 jaar.

Betalen op autosnelwegen

De Franse péages aanvaarden niet altijd Maestrokaarten! In Oost-Europese landen moet u vaak een wegenvignet kopen voor u de snelweg op kan. U kunt ze in tankstations bij de grens kopen.

Plaatselijke gewoontes

In Italië toeteren automobilisten gewoon om te laten weten dat ze er zijn, en dus niet noodzakelijk om een gevaar aan te geven. In Duitsland wordt u boos bekeken als u een voetganger niet laat oversteken. In Griekenland wordt de pechstrook als een extra rijstrook gebruikt.

Regionale beperkingen

In Italië bestaan zogenaamde ZTL (Zona Traffico Limitato). Die verkeersluwe zones bevinden zich vaak in historische centra en zijn enkel toegankelijk voor bewoners van de omgeving. In Rome hebt u bijvoorbeeld een speciale toelating nodig om op werkdagen van 7 tot 20 uur in het centrum te mogen rijden.

In Duitsland vragen bepaalde steden dat u rondrijdt met een milieuvignet op uw wagen. Dit bestaat in drie varianten (geel, groen of rood) en duidt aan of uw wagen al dan niet in bepaalde milieuzones mag rijden.

Meer tips en advies voor reizen in Europa en ver daarbuiten vindt u op de website van Buitenlandse Zaken, diplomatie.belgium.be.

Denk aan een goede bijstand

Voor slechts een bescheiden bedrag zorgt P&V Verzekeringen ervoor dat u zorgeloos kan vertrekken. U kunt rekenen op onze bijstand 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Extra handig als u de taal van het land niet machtig bent.

Bereken uw premie voor een autoverzekering met bijstand.

Bent u al klant? Contacteer uw P&V agent voor meer informatie over de bijstand.


Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past