Vakantie met een elektrische auto goed voorbereiden? Zo doet u dat!

Gepost in: Voertuig Familie Vakantie

Image of the blog article

De zomervakantie is aangebroken en daarmee ook het vakantieseizoen. Is het mogelijk om met de elektrische wagen te vertrekken zonder bang te zijn dat de actieradius van uw auto te klein is? In het Engels hebben ze er zelfs al een naam voor: 'range anxiety'. Het kan zeker! Met het alsmaar stijgende rijbereik van elektrische auto’s gaat het zelfs steeds gemakkelijker. Om teleurstellingen te voorkomen, is het wel aan te raden om uw reistraject nauwkeurig uit te stippelen en daarbij enkele voorzorgsmaatregelen te nemen.

Plan uw route in functie van uw rijbereik en de laadstations

Om een lege batterij te voorkomen, bekijkt u beter vooraf waar u langs de route uw wagen kunt opladen. Er bestaan verschillende applicaties die u hierbij helpen, zoals Electromaps of Chargemap. Die apps geven u een overzicht van alle laadpalen in Europa. Een andere mogelijkheid is de website A Better Routeplaner, die berekent uw traject en geeft aan waar u kunt opladen, hoeveel tijd u ervoor nodig hebt, wat het kost enz. Kies voor een route met een uitgebreid aanbod aan laadstations, zodat u voldoende alternatieven heeft. En vergeet niet om de laadmogelijkheden op de plaats van uw bestemming te checken.

Geef voor stops langs de autosnelweg de voorkeur aan kortere, maar frequentere pauzes. Wacht niet tot de laatste procenten van de batterij, maar plan uw stops zo in dat u altijd een rijbereik heeft tussen 15 en 80%. Binnen dat bereik gaat het opladen het snelst; boven de 80% vermindert het laadvermogen en wordt de oplaadtijd langer. Stop in het ideale geval na ongeveer 300 kilometer. U zit dan al zo’n drie uur achter het stuur en een pauze is meer dan welkom om even te ontspannen en een hapje te eten.

Gebruik bij voorkeur snellaadpalen

Er zijn verschillende soorten laders op de laadpalen, het is daarom handig om de specificaties ervan te kennen:

  • Normaal opladen (tot 22 kW)

Met deze lader laadt u in een uur bij tot een rijbereik van 120 km (afhankelijk van de wagen). Dit is de manier waarop u ook thuis oplaadt. Langs de weg vindt u hoofdzakelijk laadpalen met stekkers van type 2.

  • Snel laden (van 43 kW tot 160 kW) en ultrasnel laden (vanaf 160 kW)

Bij een snellaadpaal kunt u tot 80% van uw rijbereik recupereren in 30 minuten tot een uur. In Europa vindt u twee soorten stekkers: CHAdeMO en CCS (Combined Charging System), de laatste komt u het vaakst tegen.                                                                                                                                                          

Als u uw reistijd wilt inkorten, kiest u best voor een snellader. Niet alle wagens kunnen zulke hoge vermogens aan, informeer dus thuis al naar het maximale laadvermogen in kW voor uw auto.

Check de toegankelijkheid van de laadpalen

Tot aan de juiste laadpaal raken, is één ding. De auto opladen is het natuurlijk het uiteindelijke doel. Controleer bij openbare laadpalen van tevoren de openingsuren én de betaalmogelijkheden. Bekijk voordat u vertrekt de spreiding en de gebruiks- en betaalvoorwaarden van de laadpalen in het land van uw bestemming en eventueel de landen waar u doorheen reist.

Europa telt heel wat oplaadnetwerken. Elk met zijn eigen tarieven en betalingsmiddelen (badge, kaart, abonnement enz.). Er zijn praktisch geen laadpalen waar u met uw kredietkaart kunt betalen. Gelukkig zijn er steeds meer badges waarmee u toegang hebt tot de meeste netwerken, dat geldt bijvoorbeeld voor de Chargemap Pass en de Pass IZIVIA. Met die badges hangt de prijs voor een oplaadbeurt af van het gebruikte netwerk. Houd er rekening mee dat er ook een commissie wordt gefactureerd. Vaak kunt u het opladen ook starten via uw smartphone met een geschikte internetverbinding. Denk er thuis al aan om de lokale mobiliteitsapps te downloaden.

Verleng het rijbereik van uw elektrische wagen

Uw rijstijl heeft een impact op de autonomie van uw elektrische wagen en dus op de oplaadfrequentie. 

Dit moet u doen om uw rijbereik te optimaliseren:

  • Kies voor secundaire wegen en vermijd de autosnelweg. Meestal ligt het verbruik van uw wagen hoger op de snelweg.
  • Beperk zoveel mogelijk het gebruik van de airco, verwarming en andere apparatuur die op de batterij van uw wagen is aangesloten.
  • Net als bij andere voertuigen geldt de volgende regel: hoe zwaarder de wagen, hoe groter het energieverbruik. Beperk het gewicht voor een lager verbruik.
  • Rijd rustig, vermijd snel en vaak optrekken en matig uw snelheid.

Wat moet u doen bij een oververhitte batterij?

Valt uw elektrisch of hybride voertuig zonder batterij? De lithium-ionbatterijen in elektrische en hybride wagens zijn gevoelige onderdelen. Als ze beschadigd of oververhit zijn, kunnen ze vuur vatten. Sommige wagens hebben ingebouwde beveiligingssystemen die de batterij automatisch uitschakelen als ze beschadigd is of een bepaalde temperatuurlimiet bereikt. Toch is het verstandig om zelf altijd waakzaam te blijven.

Om een (al dan niet beschadigde) lithium-ionbatterij te laten afkoelen en de veiligheid van de personen in de buurt van het voertuig te garanderen, handelt u als volgt:

  • Zet uw auto in neutraal (N-stand voor automatische modellen).
  • Schakel de handrem in.
  • Zet de motor af.
  • Heeft u een sleutel van het type RKE (Remote Keyless Entry, waarmee u de deuren op afstand opent) of RKI (Remote Key Injection, waarmee u zonder sleutel start)? Houd die uit de buurt van de auto! De elektronische systemen kunnen onbedoeld de batterij triggeren en brand veroorzaken.

Vertrek goed verzekerd

In een elektrische auto ontsnapt u niet automatisch aan defecten of ongevallen, maar u kunt u wel beschermen tegen de gevolgen ervan. Dankzij de autoverzekering van P&V vertrekt u zorgeloos met uw elektrische of hybride wagen op vakantie. De verzekering denkt u wagen, uzelf en uw gezin in het gveal van pech, een ongeval, diefstal, platte band of ziekte. Raakt uw elektrische wagen beschadigd door brand als gevolg van een kortsluiting of veroorzaakt hij schade aan een laadpaal? Ook in dat geval bent u gedekt door onze omniumoplossingen.

Goede reis en een fijne vakantie!

 

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Auto ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (https://www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.

Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Nieuwe artikels