Betaal minder belastingen dankzij uw verzekeringspremies

Gepost in: Sparen

Image of the blog article

Het is weer tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte. Uw aangifte moet binnen zijn op 14 juli 2024. Als u specifieke inkomsten heeft, zoals zelfstandige inkomsten of buitenlandse beroepsinkomsten, heeft u meer tijd om uw aangifte in te dienen. Gelukkig zijn veel gegevens vooraf ingevuld. Handig, maar het loont om ze te checken en als het nodig is aan te vullen. Denk daarbij aan uw verzekeringspremies, sommige leveren u een fiscaal voordeel op. Dat betekent minder belastingen betalen, wie wil dat niet?

Welke verzekeringspremies zorgen ervoor dat u minder belastingen moet betalen?

De volgende verzekeringspremies kunnen een fiscaal voordeel opleveren, zorg dat u ze zeker invult:

Pensioensparen

Ruim drie miljoen Belgen doen aan pensioensparen. Een goed idee, want dat zorgt voor een mooi extra bedrag als u met pensioen gaat. Daarbovenop geniet u van een belastingvermindering op de premies die u betaalt tot en met het jaar waarin u 64 wordt.

  • Spaarde u maximaal 990 euro in 2023, dan profiteert u van 30 procent belastingvoordeel. U krijgt dus 297 euro van uw inleg terug via uw belasting. In 2024 kan u tot 1.020 euro sparen met een fiscaal voordeel van 30%. Pas uw bedrag aan als u dat nog niet gedaan heeft, dan geniet u volgend jaar zelfs 306 euro fiscaal voordeel
  • Spaarde u maximaal 1.270 euro in 2023, dan is uw voordeel 25 procent. Uw belastingvoordeel als u vorig jaar 1.270 euro spaarde: 317,50 euro. In 2024 werd het maximum verhoogd tot 1.310 euro, dat betekent voor volgend jaar een mogelijk voordeel tot 327,5 euro.

Dankzij het belastingvoordeel van 30 of 25 procent vermindert de belasting die u moet betalen. De meeste gemeenten rekenen daarnaast een gemeentebelasting aan, dat is een belasting op uw belasting. Doordat u minder belasting betaalt, daalt ook de gemeentebelasting. Bij het gemiddelde tarief van 7 procent zou uw voordeel stijgen naar 32,1 procent (30% x 1,07) of 26,75 procent (25% x 1,07).

Meer over Pensioensparen.

Langetermijnsparen

Ook langetermijnsparen levert u direct fiscaal voordeel op. U spaart een mooi bedrag voor later én u krijgt 30 procent van uw premie terug via een belastingvermindering. In 2023 mocht u maximaal 2.350 euro inleggen, dat is goed voor een belastingvoordeel van 705 euro. Als we rekening houden met een gemeentebelasting van 7 procent (het gemiddelde tarief), loopt uw voordeel verder op tot 754 euro. Dit jaar mag u maximaal 2.450 euro sparen.

Belangrijk om te weten: 

  • Het fiscaal voordeel van langetermijnsparen is niet altijd te combineren met de woonbonus.
  • In tegenstelling tot bij pensioensparen mag u uw premies ook na 65 jaar blijven fiscaal in mindering brengen op voorwaarde dat u het contract afsluit voor uw 65ste verjaardag. Dat is heel interessant als u belastingen moet betalen op uw pensioen. Meer info hierover vindt u in dit blogartikel.

Meer over Langetermijnsparen.

Rechtsbijstandsverzekering

Werp eens een extra blik op uw rechtsbijstandverzekering. Bij sommige uitgebreide rechtsbijstandsverzekeringen geven de betaalde premies in 2023 tot een bedrag van 310 euro recht op een belastingvermindering van 40 procent. Als uw verzekering aan de voorwaarden voldoet, levert u dat een belastingvoordeel van 124 euro per jaar op. Voor 2024 mag u tot 320 euro fiscaal aangeven en stijgt uw voordeel tot 128 euro. 

Wist u dat: het pakket Safety All In Life Plus van Arces, de rechtsbijstandsspecialist van de P&V Groep, voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel.

Overlijdensverzekering

Met een overlijdensverzekering biedt u financiële bescherming aan uw nabestaanden. U kunt kiezen voor een tijdelijke overlijdensverzekering, een levenslange of een schuldsaldoverzekering. Die laatste wordt doorgaans afgesloten in combinatie met een (hypothecaire) lening en zorgt ervoor dat bij uw overlijden de openstaande schuld (gedeeltelijk) terugbetaald wordt.

Onder bepaalde voorwaarden geeft de premie van een overlijdensverzekering recht op een fiscaal voordeel. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om een belastingvermindering in het kader van pensioensparen of het langetermijnsparen.

Wees daarbij voorzichtig! Soms kunt u de premie wel aangeven, maar staat daar geen fiscaal voordeel tegenover omdat uw fiscale ruimte al volledig is ingevuld door de kapitaalaflossingen van uw lening. Echter, van zodra u één premie fiscaal in mindering brengt (ongeacht of daar een effectief fiscaal voordeel tegenover staat of niet), wordt de volledige uitkering belast. 

Kortom, het is ingewikkelde materie. Contacteer daarom uw P&V-adviseur, die kijkt graag met u mee of het mogelijk én verstandig is om de premie van uw overlijdensverzekering op te nemen in uw aangifte personenbelasting.  

Meer over overlijdensverzekeringen.

Advies nodig?

Hebt u hulp nodig bij het invullen van uw belasting of wilt u checken of u uw aangifte van volgend jaar verder kunt optimaliseren? Contacteer dan uw P&V-adviseur.

Nieuwe artikels