Wanneer kunt u een beroep doen op uw familiale verzekering?

9 voorbeelden uit het dagelijks leven
 

 1. U helpt een goede vriend verhuizen. In uw haast struikelt u over een trapje. Zijn dure flatscreentelevisie glipt uit uw vingers en raakt onherstelbaar beschadigd. Dankzij uw familiale verzekering moet u alleen de franchise zelf betalen.
 1. U steekt verstrooid de straat over en veroorzaakt zo een verkeersongeluk. U wordt aansprakelijk gesteld en moet alle schade vergoeden. Het bedrag loopt op tot meer dan 10.000 euro. Gelukkig kunt u een beroep doen op uw familiale verzekering.
 1. Uw zoon verliest de controle bij het skiën en doet een andere skiër vallen. Die breekt daardoor een been en een arm. Uw familiale verzekering vergoedt ook de lichamelijke schade van het slachtoffer.
 1. U steekt een barbecue aan op een camping (in buitenlucht). De droge ondergrond vat vuur. Voor u kunt blussen, heeft de brand al drie tenten in de as gelegd Ook hier vergoedt uw familiale verzekering de schade (behalve die van uw eigen tent die niet gedekt is).
 1. Uw onvoorzichtige poetshulp gooit op een ijskoude winterdag een emmer water op uw voetpad. Een voorbijganger glijdt uit en breekt zijn enkel. De medische en andere kosten worden opgenomen door uw familiale verzekering.
 1. Een van de bomen in uw tuin is ziek en valt op de wagen van de buurvrouw. Uw familiale verzekering vergoedt de schade aan het voertuig.
 1. Uw nieuwe partner trekt met haar twee zonen bij u in. Met uw nieuw samengesteld gezin huurt u een bungalow aan zee tijdens de paasvakantie. Na een dagje op het strand laat uw zanderige plus-zoon het bad vollopen, maar hij raakt afgeleid door zijn smartphone. Resultaat: een overstroming in de badkamer. Gelukkig valt uw vakantie niet helemaal in het water als u een familiale hebt, want meestal is schade door water of vuur aan uw vakantieverblijf ook gedekt.
 1. Uw partner ruilt zijn oude auto in tegen een elektrische fiets. Tijdens zijn eerste ritje rijdt hij in een smalle straat en beschadigt hij het portier en de zijspiegel van een geparkeerde auto. In een familiale verzekering is schade veroorzaakt door een fiets (met een elektrische hulpmotor met als enig doel trapondersteuning) doorgaans gedekt. Dat geldt ook voor de materiële en lichamelijke schade die u toebrengt aan anderen bij het gebruik van andere elektrisch aangedreven voortbewegingstoestellen met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur, zoals elektrische steps, hoverboards of Segways, met uitsluiting van bromfietsen.
 1. Uw kind wordt op weg van school naar huis het slachtoffer van een verkeersongeval. Er ontstaat een geschil met de tegenpartij over de schadevergoeding. Dankzij de optionele waarborg rechtsbijstand die in uw familiale verzekering zit, kunt u rekenen op juridische hulp om de vergoeding te krijgen waar u recht op hebt. 

  Een minnelijke schikking is niet mogelijk en de enige uitweg is de rechtbank? Dan kunt in dit geval uw familiale verzekering aanspreken voor een tussenkomst in de gerechtskosten en het ereloon van uw advocaat of expert.

Wat is niet gedekt in een familiale verzekering?

Een familiale verzekering beschermt u tegen de financiële gevolgen van schade die u of uw verzekerde gezinsleden toebreng(t)(en) aan derden in uw privéleven. Om precies te zijn: we verzekeren uw buitencontractuele aansprakelijkheid.

Die bescherming is echter niet onbeperkt: meestal moet u na een gedekt schadegeval zelf ook een deel van de vergoeding betalen. Dat deel noemt men franchise (ook vrijstelling of eigen risico). Hoeveel deze franchise precies bedraagt, kunt u navragen bij uw verzekeringsadviseur of vindt u terug in de algemene voorwaarden van uw verzekeringscontract. Daar vindt u ook de vergoedingsplafonds terug.

Daarnaast zijn er in een familiale verzekering ook een aantal situaties waarin u niet gedekt bent. Dat is onder andere het geval voor de schade die u of een gezinslid toebrengt:

 • aan uzelf, uw eigen gezinsleden of uw eigen goederen
 • als gevolg van professionele activiteiten
 • met opzet vanaf 16 jaar oud. Uw aansprakelijkheid als ouder voor uw minderjarige kinderen blijft in dat geval evenwel gedekt. In dit geval kan de verzekeraar evenwel verhaal uitoefenen tegen de veroorzaker van de schade.
 • Door een zware fout:
  • dronkenschap (of een vergelijkbare toestand door het nuttigen van andere producten dan alcoholische dranken)
  • een gewelddaad

Ook niet gedekt in uw familiale verzekering: de schade die u toebrengt met een auto of een ander voertuig waarvoor de wetgever u verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. 

Meer weten over de familiale verzekering?

Ontdek hier de voordelen van onze familiale verzekering of contacteer uw P&V-adviseur. Hij maakt graag tijd voor u vrij om al uw vragen over deze verzekering te beantwoorden.

Nog geen klant? Vind een P&V-adviseur in uw buurt.