Welke fiets koopt u voor uw fietstochten?

De uitdagingen op het gebied van mobiliteit, klimaat en energie zijn nog nooit zo groot geweest. De fiets is dan ook het vervoermiddel van morgen: een oplossing voor heel wat fileleed en tegelijk een belangrijk antwoord op de problematiek van de klimaatverandering en de sterke stijging van de brandstofprijzen.

De aankoop van een fiets is dan ook een slimme investering, zeker als u van plan bent om er dagelijks gebruik van te maken. Maar welke fiets koopt u best voor de ritten die u rijdt? Om u te helpen bij het beantwoorden van die vraag, zetten we alle belangrijke factoren voor de aankoop van een fiets even op een rijtje. Dus lees, kies en fiets!

De belangrijkste aandachtspunten bij de aankoop van een fiets

Wilt u een fiets kopen? De gouden regel is om te investeren in een model dat geschikt is voor het gebruik dat u ervan wilt maken. Een gebruik dat rechtstreeks verband houdt met uw huidige situatie of met nieuwe projecten die u in gedachten hebt.

Wilt u beginnen met sporten? Kies dan voor een mountainbike of racefiets. Wilt u met de fiets naar het werk? Investeer dan in een stadsfiets van hoge kwaliteit. Bent u van plan om lange fietstochten te maken met familie of vrienden? Dan is de aankoop van een toerfiets een absolute must. Wilt u uw kinderen naar school brengen  met de fiets? Dan is de bakfiets uw beste bondgenoot.

Als u voor uzelf hebt uitgemaakt voor welke doeleinden u uw fiets gaat gebruiken, kijk dan ook even naar de onderdelen van de verschillende verkrijgbare modellen. Als u deze onderdelen en hun voor- en nadelen beter kent, dan kunt u de juiste fiets kiezen en het gewenste model kopen tegen de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Voor elke levensstijl een fiets

Een goede fiets kiezen, is dus in de eerste plaats het exacte gebruik ervan kennen. En voor elk gebruik is er een specifiek type fiets.

Stadsfiets

Stadsfietsen zijn ontworpen voor korte stadsritten (3 tot 5 km) en zijn de ideale keuze om naar het werk te gaan of boodschappen te doen. Stadsfietsen steunen op een eerder rudimentaire mechanica, hebben niet veel tandwielen (versnellingen) en hebben vaak één kettingblad bij de trapas. Het zadel is breed en soepel voor optimaal comfort, de wielen zijn groot en dun om vlot over het asfalt te rijden en de rechte positie is ideaal om frequent te stoppen en voor een goed 360-graden zicht.

Goed om te weten: als u investeert in een stadsfiets, zorg er dan voor dat het gekozen model een bagagedrager heeft en kan worden uitgerust met fietstassen en/of een mandje aan het stuur. Investeer ook in een stevige helm om u te beschermen bij een ongeval en koop een goed slot tegen diefstal.

Toerfiets

Toerfietsen genieten de voorkeur voor lange tochten (15 tot 50 km). Ze zijn geschikt voor vele soorten terrein (asfalt, landwegen, enz.) en hun mechanica is geavanceerder dan die van stadsfietsen. Ze hebben meer tandwielen en kettingbladen, een langwerpig frame voor een voorwaartse positie (comfortabeler tijdens langere ritten) en kleinere wielen voor meer stevigheid en comfort.

Race-/koersfiets

Racefietsen (ook wel koersfietsen genoemd) zijn de fietsen bij uitstek voor sportieve uitdagingen. Met dit type fiets gaat u ver en vooral... snel! De ultradunne banden beperken de wrijving op het wegdek, het smalle zadel biedt meer comfort bij intensief trappen en is vooral hoger dan het stuur om de fietser een aerodynamische positie te geven. En last but not least hebben racefietsen een extreem licht frame, vaak gemaakt van aluminium in plaats van staal.

Mountainbike

Mountainbikes (terreinfietsen) zijn fietsen die gemaakt zijn om op avontuur te gaan. Ze zijn perfect om buiten de stad en vooral op onverhard terrein te rijden. Deze fietsen hebben doorgaans een goede vering aan de voorkant die schokken en trillingen dempt, maar ook schijfremmen die krachtiger en beter bestand zijn tegen opwarming dan traditionele velgremmen. Een andere eigenschap van mountainbikes is dat ze compacte trapassen hebben, omdat een pedaal dat de grond raakt ervoor kan zorgen dat de fietser valt. Het frame is vaak gemaakt van aluminium dat licht en sterk is.

Goed om te weten! Het dragen van een helm is cruciaal bij het rijden op een mountainbike. Een val met hoge snelheid op een oneffen terrein houdt niet te verwaarlozen risico's in voor de fietser.

Fietsen voor specifiek gebruik

Naast deze 'standaardfietsen' vindt u op de markt ook fietsen die geschikt zijn voor specifiekere doeleinden. Dat is onder meer het geval voor bakfietsen die geschikt zijn om met de kinderen te rijden of boodschappen te vervoeren, of voor vouwfietsen, een echte passe-partout in de stad en op het openbaar vervoer.

Elektrische fietsen zijn dan weer de perfecte partner voor iedereen die zachte mobiliteit wil combineren met matige inspanningen. Maar let op voor de nadelen van hun elektrische aandrijving (regelmatig opladen, beperkte actieradius).

De juiste fiets kiezen op basis van de onderdelen

Hebt u het ideale type fiets gekozen voor het gebruik dat u ervan wilt maken? Bekijk vervolgens de onderdelen van de beschikbare modellen om de beste fiets te kopen op basis van uw behoeften.

Besteed voor uw comfort en uw veiligheid tijdens het fietsen vooral aandacht aan de volgende onderdelen:

  • Het zadel - Het moet aangepast zijn aan het type fiets dat u koopt. Vind het juiste compromis tussen een handig zadel (gewicht, vorm) en het comfortniveau ervan.
  • Versnellingen (tandwielen) en kettingbladen - Hoe langer en sportiever u fietst, hoe meer tandwielen en kettingbladen u moet hebben.
  • Het remsysteem - De remmen moeten aangepast zijn aan het type fiets en het gebruik ervan (bijvoorbeeld schijfremmen voor mountainbikes). Hoe sportiever de fiets, des te belangrijker de kwaliteit van het remsysteem voor zowel de prestaties als de veiligheid van de fietser.

Kent u niets of bijna niets van fietsmechanica? Vraag in dat geval professioneel advies in de winkel. Zo bent u er zeker van dat u een fiets met de juiste onderdelen koopt.

Welk budget voor welk type fiets?

De prijs van een fiets hangt sterk af van het type, maar ook van de plaats in het modelgamma (instap, middenklasse of topklasse). Om een idee te krijgen van het te voorziene budget, vindt u hieronder ter indicatie een aantal prijsvorken.

  • Stadsfietsen - Stevige modellen zijn vanaf 150 euro in de supermarkt verkrijgbaar, maar de afwerking is van lage kwaliteit. Voor een middenklasse stadsfiets rekent u ongeveer 300 tot 500 euro.
  • Toerfiets - Ga uit van 500 euro en meer voor een model uit de middenklasse. Daarna kunnen de prijzen oplopen tot 5.000 euro voor de beste modellen. Onder de 250 euro neemt u risico's. De kwaliteit van de lagers en van het kader zal mogelijk niet voldoen.
  • Racefiets - De prijzen vliegen de hoogte in, zeker als u op zoek bent naar kwaliteit. Een instapmodel kost hier 1.500 / 2.000 euro. Hoogwaardige modellen, vaak op maat gemaakt, kunnen een recordprijs van meer dan 10.000 euro bereiken! Die fietsen zijn uiteraard voorbehouden voor professionele fietsers.
  • Mountainbike - Reken op een budget van 300 tot 400 euro voor mountainbikes op instapniveau. Wilt u op een goed niveau sporten, dan betaalt u gemiddeld 1.500 euro. De beste modellen kunnen wel tot 3.000 euro kosten.

Een nieuwe fiets kopen zonder verzekering? Slecht idee.

Fietsen is niet alleen praktisch en aangenaam, maar houdt ook risico’s in voor u als fietser. Ongevallen met andere weggebruikers, valpartijen, mechanische problemen en vooral diefstal  ... Een goede verzekering moet u in zoveel mogelijk situaties beschermen.

Bij P&V bieden we een fietsverzekering aan voor diefstal en materiële schade door ongevallen en vandalisme en ook bijstand als u in panne valt met uw fiets. U kunt zelfs kiezen voor een dekking lichamelijke schade en rechtsbijstand als u dat wenst. Onze verzekeringsformule is maandelijks en kan heel eenvoudig online worden afgesloten.

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Fiets ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.