Is een brandverzekering verplicht voor verhuurders?

Een brandverzekering (ook woningverzekering genoemd) is niet wettelijk verplicht, ook niet als u uw woning verhuurt. Maar ook al heeft uw huurder een eigen brandverzekering, toch is het erg belangrijk dat u als eigenaar ook zelf een brandverzekering afsluit. In de brandverzekering van uw huurder is uw woning immers verzekerd tegen de werkelijke waarde in plaats van tegen de nieuwwaarde. En dat kan u bij schade erg duur komen te staan. Bovendien zijn er nog heel wat gevallen waarin de huurder niet aansprakelijk is voor de schade, zoals bijvoorbeeld stormschade. En dan zijn de kosten voor uw rekening.

Waarom sluit ik beter zelf ook een brandverzekering af als ik een woning verhuur?  

Als eigenaar wilt u bij een schade de vergoeding krijgen die nodig is om uw woning terug in zijn oorspronkelijke staat te herstellen of te vervangen. De brandverzekering die uw huurders afsluiten tegen huurrisico’s, wordt berekend op de werkelijke waarde van uw woning. Dat betekent de nieuwwaarde, verminderd met een slijtagegraad. De slijtagegraad van een gebouw is de waardevermindering op basis van ouderdom, gebruik, kwaliteit van het onderhoud …

Als eigenaar en verhuurder laat u daarom beter uw eigendom verzekeren tegen nieuwwaarde. Dat betekent dat uw woning verzekerd is tegen de prijs die nodig is om het na een brand of andere schade in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen, of te vervangen. Hebt u als eigenaar geen brandverzekering, dan kunt u bij een schade veel geld verliezen, zelfs al is uw huurder correct verzekerd.

Een andere belangrijke reden is dat uw huurder niet altijd verantwoordelijk is voor de schade in uw woning. Denk maar aan een kortsluiting in uw elektriciteitskast of uw dak dat wegwaait bij een storm. Of als bij noodweer uw tuin overstroomt of uw kelder onder water zet.

Bovendien is uw woning misschien niet altijd verhuurd. Dat heet tijdelijke leegstand. En in dat geval, kunt u onmogelijk een beroep doen op de verzekering van uw huurder!

Vraag over de brandverzekering?

Hebt u vragen over wie in welke gevallen verantwoordelijk is voor de schade aan uw huurwoning? Wilt u ook tijdens de periode dat uw woning leegstaat correct verzekerd zijn? Of wilt u meer weten over de verschillende waarborgen in de brandverzekering van P&V Verzekeringen? Contacteer dan snel uw P&V agent. Hij vertelt u graag meer over de voordelen van de P&V Ideal Woning, de brandverzekering van P&V Verzekeringen.

Contacteer mijn agent

Nog geen klant? Vind een agent in uw buurt

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past

Uw woning verzekeren

De schadevergoeding bij de brandverzekering?