Verzekering tegen diefstal en inbraak: wat u moet weten?

Inbraken zijn jammer genoeg geen uitzondering. De schade aan uw woning bij een (poging tot) inbraak is meestal gedekt door uw brandverzekering, maar de gestolen goederen worden niet standaard vergoed. Wilt u een ruimere bescherming, kies dan voor de aanvullende waarborg Diefstal en vandalisme van uw inhoud. Die verzekert u niet alleen tegen diefstal en inbraakschade bij u thuis maar ook op vakantie.

Wat houdt een diefstalverzekering in?

Een diefstalverzekering verzekert de waarde van kleding, elektronica, meubelen… die uit uw woning worden gestolen. Een diefstalverzekering is een optionele waarborg van de brandverzekering. Hij zit meestal niet standaard in uw brandverzekering, u moet er dus zelf om vragen.

Tussenkomst van uw verzekeraar

Let goed op de preventievereisten die uw brandverzekering oplegt. Uw verzekeraar kan in bepaalde gevallen tussenkomst weigeren als er geen sporen van inbraak worden vastgesteld. Alle deuren en vensters van uw woning moeten dus gesloten zijn tijdens uw afwezigheid. Ook dat kleine WC-raampje. Zelfs als u op de negende verdieping van een appartementsgebouw woont, en zelfs als u maar 5 minuten weg bent. Als u thuis bent, hoeft u uiteraard niet alle ramen en deuren te sluiten om verzekerd te zijn.

Een tweede voorwaarde om vergoed te worden bij diefstal is dat uw huis of appartement regelmatig bewoond moet zijn. Hoeveel nachten u per jaar in uw woonst moet verblijven, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. De meeste verzekeraars hanteren een minimum van 250 nachten per jaar.

Onregelmatige bewoning

Slaapt u maar af en toe in uw woning, dan kan uw verzekeraar vragen om extra preventieve maatregelen te nemen, zoals de installatie van een alarmsysteem. Een andere optie is een premieverhoging. Want het risico op inbraak en schade aan uw woning neemt gevoelig toe als u voor een langere periode niet thuis bent.

Alarmsysteem verplicht?  

Installeert u een alarmsysteem zonder dat dit gevraagd werd door uw verzekeraar? Dan kunt u een korting vragen aan uw verzekeraar. Gaat hij akkoord met de premievermindering, dan moet u altijd het alarm inschakelen bij het verlaten van uw huis, zelfs voor vijf minuutjes. Ook wanneer uw verzekeraar om een alarmsysteem vraagt, moet u dit altijd doen.

Of een alarmsysteem ook voor u vereist is, hangt meestal af van een aantal factoren:

  • de gemeente waarin u woont
  • de aard van de bewoning (regelmatig of niet)
  • de ligging van uw woning ten opzichte van een andere woning (aanpalend of niet)
  • de hoogte van het te verzekeren bedrag

Schade door inbraak of vandalisme

Na een inbraak of een poging tot inbraak worden de beschadigingen door een inbreker aan uw woning vergoed, zelfs al hebt u de waarborg diefstal en vandalisme van de inhoud niet onderschreven.

Ook als uw woning wordt beschadigd door vandalisme ontvangt u een vergoeding voor de schade.

Graffiti op uw gevel?

Hebben vandalen de gevel van uw woning beklad? Niet alle brandverzekeringen dekken graffiti. Als uw brandverzekering wel graffiti dekt, worden de reinigingskosten vergoed door uw verzekeraar.

Wat na een inbraak?

Na een inbraak (of een poging tot inbraak) of vandalisme (graffiti inbegrepen) laat u eerst een proces-verbaal opstellen door de politie. U geeft hen, in voortkomend geval, ook een gedetailleerde lijst van de verdwenen voorwerpen. Bent u iets vergeten, dan vraagt u de politie om een bijkomend proces-verbaal op te maken. Daarna doet u aangifte van de diefstal bij uw verzekering. Geef hen ook het nummer van het proces-verbaal. Meestal komt een expert van de verzekering langs om zoveel mogelijk bewijzen van de diefstal te verzamelen.

Tip: Verzamel op voorhand zoveel mogelijk bewijzen van uw eigendom:

  • Neem foto’s van uw juwelen of andere waardevolle voorwerpen.
  • Scan de aankoopfacturen en houd de handleidingen bij.
  • Bewaar de foto’s en scans op een USB-stick op een aparte plaats, bijvoorbeeld bij uw ouders.

Vraag over de brandverzekering?

Wist u dat graffiti standaard in de woningverzekering van P&V Verzekeringen zit? Of dat de waarborg Diefstal en vandalisme ook  goederen die gestolen worden uit uw hotelkamer of vakantieverblijf vergoedt? Of dat u een schadevergoeding krijgt als u op straat wordt overvallen en bestolen?

Vragen over de brandverzekering of andere verzekeringen? Contacteer dan uw P&V-adviseur. Hij beantwoordt graag uw vragen.

Contacteer mijn agent

Nog geen klant? Vind een P&V-adviseur in uw buurt

Met uw P&V-adviseur:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past