Op vakantie met de auto? 10 tips om alert te blijven tijdens de rit

Gepost in: Voertuig Vakantie

Image of the blog article

1 op 20 bestuurders vermoeid achter het stuur

Wist u dat 20% van alle auto-ongelukken veroorzaakt wordt door slaperigheid? En dat uw risico op een ongeval vier tot zes keer groter wordt als u vermoeid achter het stuur kruipt? Vias institute, tot voor kort het BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid), onderzocht dit fenomeen en distilleerde drie vuistregels om alert te blijven onderweg:

  1. goed uitgerust vertrekken
  2. niet te lang aan één stuk rijden
  3. op tijd stoppen.

Autovakanties zijn het populairst

Belgen zijn fervente reizigers en gaan vaak meer dan één keer per jaar op vakantie. In 85% van de gevallen doen we dat met de auto en draaien we ons hand niet om voor een kilometertje meer of minder. Logisch dat de vermoeidheid dan toeslaat. En dat is gevaarlijk, want volgens internationale schattingen is 20% van de ernstige verkeersongevallen te wijten aan slaperige bestuurders.

Vermoeid achter het stuur

Vlak voor de zomervakantie voerde het Vias institute een studie uit rond dit fenomeen waar niet zoveel over bekend is. Nochtans veroorzaakt (over)vermoeidheid achter het stuur evenveel ernstige ongevallen dan rijden onder invloed van alcohol. Van de 3 500 ondervraagde Belgen gaf 5% aan min of meer vermoeid rond te rijden. Bij bestuurders onder de 30 jaar zat zelfs 14% slaperig achter het stuur.

Wat maakt u slaperig tijdens het rijden?

Uit het onderzoek van Vias blijkt dat drie factoren de kans op indommelen achter het stuur aanzienlijk vergroten:

  1. Hoe langer uw rit, hoe groter de vermoeidheid. Bij ritten tussen 60 en 120 km zit ongeveer 10% van de bestuurders slaperig achter het stuur. Bij afstanden van 180 km of meer is dat zelfs 14%.
  2. Het tijdstip waarop u rijdt speelt een rol: van de chauffeurs die tussen middernacht en 6 uur ’s op de baan zijn, blijkt 1 op 8 slaperig rond te rijden.
  3. Het aantal uren slaap en ook de kwaliteit ervan bepalen of u zich overdag fit voelt: stress, onregelmatige werkuren, alcohol- of druggebruik ondermijnen de kwaliteit van uw slaap en maken dat u zich overdag sneller moe voelt.

10 tips om alert te blijven onderweg

Vermoeide chauffeurs grijpen vaak naar een snelle oplossing om niet te moeten stoppen, zoals de muziek wat luider zetten, iets eten of drinken of wat praten met een passagier. Dit kan eventjes soelaas brengen, maar om echt alert te blijven tot uw eindbestemming volgt u best de volgende tien tips van het Vias institute:

  1. Slaap voldoende de nacht(en) voor uw vertrek. Minimum acht uur slaap is noodzakelijk.
  2. Plan indien nodig een overnachting in plaats van rechtstreeks door te rijden tot uw eindbestemming.
  3. Als het kan, vermijd om ’s nachts te rijden. De kans op slaperigheid neemt dan toe.
  4. Stel geen precies aankomstuur voorop. Zo neemt u geen roekeloze risico’s om op het geplande tijdstip aan te komen.
  5. Eet een lichte maaltijd en drink veel water. Drink geen alcohol, zelfs niet bij het eten.
  6. Vertrouw niet op lapmiddelen zoals koffie, (luide) muziek of het raam openzetten. Ze werken niet of slechts kortstondig.
  7. Neem om de twee uur een pauze. Plan uw reis zodanig dat u weet waar u kunt stoppen.
  8. Als u vermoeid bent, doe dan een kort dutje van 15 à 20 minuten. Langer slapen kan een tegengesteld effect hebben.
  9. Als er meerdere inzittenden kunnen rijden, wissel dan regelmatig van bestuurder.
  10. Zorg dat de passagier naast de bestuurder altijd wakker is. Het wordt voor de bestuurder dubbel zo moeilijk om wakker te blijven als de passagier naast hem lekker aan het slapen is.

Goed verzekerd onderweg

Controleer voor u op vakantie vertrekt, of uw auto technisch in orde is. Check in de handleiding van uw wagen ook wat de aangewezen bandenspanning is als u wat zwaarder geladen de baan op gaat.

Zorg er ook voor dat u de nodige boorddocumenten bij de hand hebt en dat u goed verzekerd op reis gaat. Als u twijfelt, leg dan even uw reisplannen voor aan uw P&V-adviseur. Hij bekijkt het graag samen met u zodat u met een gerust hart op vakantie kunt vertrekken.

 

bron: Vias

 

Nieuwe artikels