Tien tips om uw gsm op zak te houden terwijl u rijdt

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

Gsm’en achter het stuur: ergerlijk en gevaarlijk

De gsm is niet meer weg te denken uit ons leven. Jong of oud, de meesten van ons willen overal bereikbaar zijn, onze mails checken of foto’s delen. Volgens een enquête van het Vias-institute (het Belgische kenniscentrum rond verkeersveiligheid, mobiliteit en maatschappelijke veiligheid) raakt 74% van de Belgen geïrriteerd als ze andere automobilisten met hun gsm bezig zien achter het stuur. Tegelijk geeft 14% van de respondenten toe zelf zijn gsm wel eens te gebruiken tijdens het rijden. We ergeren ons dus massaal, maar zondigen af en toe ook. En dat is niet zonder risico’s.

Jaarlijks 30 doden en 2 500 gewonden

5% van alle verkeersongevallen met doden of gewonden is te wijten aan het gebruik van de mobiele telefoon. Dat zorgt in ons land jaarlijks voor minstens 30 doden en 2 500 gewonden.

Bellen, mailen of sms’en tijdens het rijden met de gsm in de hand, geeft 23 keer meer kans op een (ernstig) ongeval omdat u helemaal niet meer naar de weg kijkt. Maar ook handenvrij bellen maakt u minder alert en verviervoudigt uw risico op een ongeval.

Wat zegt de wet?

De wegcode stelt heel duidelijk dat u als bestuurder geen gebruik mag maken van een draagbare telefoon die u in de hand houdt, behalve wanneer uw voertuig stilstaat of geparkeerd is. Doet u dat toch en u wordt betrapt, dan krijgt u een boete van 116 euro. Elk jaar worden er meer dan 100 000 van deze boetes uitgeschreven, dat zijn er bijna 300 per dag.

10 tips om uw gsm op zak te houden achter het stuur

Tien tips om de verleiding van een inkomend gesprek of bericht tijdens het rijden te weerstaan:

  1. Ga offline

Deze oplossing is radicaal, maar wel effectief. Zet uw gsm uit of zet hem in vliegtuigstand vóór u vertrekt.

  1. Download een app die u helpt

Sommige apps antwoorden in uw plaats wanneer u aan het rijden bent. Eenmaal geactiveerd, gaat uw telefoon in waakstand en stuurt hij een berichtje naar de mensen die u proberen te bereiken.

  1. Leg hem in de koffer

Bang dat u niet aan de verleiding kunt weerstaan? Leg dan al uw zaken, inclusief telefoon en laptop, in de koffer van uw auto. Zo vermijdt u bovendien dat gauwdieven met uw spullen aan de haal gaan.

  1. Anticipeer

Dat superdringende telefoontje naar uw baas, babysit of mama doet u best vóór u vertrekt.

  1. Delegeer

Rijdt er iemand met u mee, vraag dan aan die persoon om uw oproepen of berichten te beantwoorden.

  1. Neem een pauze

Als u een oproep wilt beantwoorden, uw berichten beluisteren, een sms lezen of schrijven of zelf een telefoontje doen, profiteer ervan om een pauze te nemen. Zorg wel dat u dan op een veilige plaats staat, waar u uzelf en anderen niet in gevaar brengt, bijvoorbeeld op een parking of tankstation.

  1. Reken uit wat u met 116 euro kunt doen

Denk aan wat u riskeert als u betrapt wordt met uw gsm achter het stuur. Met 116 euro kunt u heel wat leuke dingen doen.

  1. Kom tot rust

U hebt een gemiste oproep, en dan? Wees positief: geniet van het moment dat u even onbereikbaar bent. Niet alle telefoontjes zijn hoogdringend.

  1. Wantrouw uw handenvrije kit

Bellen met een handenvrije kit is ook gevaarlijk. Een telefoongesprek leidt uw aandacht af van het verkeer.

  1. Denk aan de anderen

Vraag bij elk telefoontje even of de persoon aan de andere kant van de lijn aan het rijden is. Als dat zo is, spreek een moment af om later terug te bellen.

Goed verzekerd achter het stuur

Zelfs als u alle mogelijke veiligheidstips in acht neemt, valt een ongeluk nooit uit te sluiten. Het verkeer wordt steeds drukker en niet iedereen is even vaardig of hoffelijk achter het stuur.

Controleer daarom of u, uw inzittenden en uw auto goed verzekerd zijn en bij twijfel, vraag raad aan uw P&V-adviseur.

bron: Vias

Nieuwe artikels