Veilig fietsen: welke fietsaccessoires zijn verplicht?

Gepost in: Fiets

Image of the blog article

Veiligheid op de fiets vraagt om de nodige voorzorgsmaatregelen. En daar spelen fietsaccessoires een cruciale rol in. Sommige zijn zo belangrijk dat ze zelfs wettelijk verplicht zijn in ons land. We lijsten de wettelijk verplichte accessoires voor de verschillende soorten fietsen op, zodat u met een gerust hart de weg op kunt.

Verplichte fietsaccessoires per type fiets

Type fiets

Verplichte accessoires

Alle fietsen

 • Wit of geel licht vooraan
 • Rood licht achteraan
 • Deze lichten mogen knipperen en op het lichaam gedragen worden.
 • Bel, hoorbaar tot minstens 20 meter
 • Voor- en achterremmen

Stadsfiets

 • Witte reflector vooraan en een rode achteraan
 • Twee gele of oranje reflectoren op elke trapper
 • Gele of oranje reflectoren op de wielen (minstens twee per wiel en symmetrisch geplaatst)

Koersfiets en mountainbike (MTB)

 • Witte reflector vooraan en rode reflector achteraan (als de fiets minstens één spatbord heeft)
 • Andere reflectoren zijn enkel ’s nachts verplicht of bij beperkte zichtbaarheid van minder dan 200 meter. In dat geval gelden de regels voor de stadsfiets (zie hierboven).

Kinderfiets, plooifiets en minifiets

 

 • Een voor- of achterrem volstaat.
 • Reflectoren zijn enkel ’s nachts verplicht, of bij een zichtbaarheid van minder dan 200 meter. In dat geval gelden de regels voor de stadsfiets (zie hierboven).

Driewielers en bakfietsen

 • Witte reflector(en) op elk wiel vooraan
 • Rode reflector(en) op elk wiel achteraan
 • Twee gele of oranje reflectoren per trapper
 • Gele of oranje reflectoren op de wielen (minstens twee per wiel, symmetrisch geplaatst)

Veilig fietsen met goede fietsverlichting 

Zien en gezien worden, daar draait het om. En daar helpt verlichting u natuurlijk bij, of u nu fietst, skateboardt of stept. Zoals u kon lezen in de tabel, verplicht de Belgische wetgeving een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan. De lichten moeten branden wanneer het donker is of wanneer de zichtbaarheid beperkt is tot 200 meter, zoals bij felle mist. U mag de lichten ook op uw lichaam bevestigen

Verschillende merken ontwikkelden (slimme) fietsverlichting om te bevestigen op uw helm of uw kledij, zoals onze partners Proviz en Cosmo Connected. Wist u trouwens dat u met uw P&V-fietsverzekering 20% korting krijgt op hun producten? 

Niet altijd verplicht: reflectoren 

Net zoals lichten spelen ook reflectoren een belangrijke rol in de zichtbaarheid op de fiets. Daarom zijn ze meestal ook wettelijk verplicht, al zijn er enkele uitzonderingen. 

Op kinder-, plooi- en minifietsen moeten enkel reflectoren aanwezig zijn wanneer u er ’s nachts mee rondrijdt of bij een zichtbaarheid beperkt tot 200 meter. Als uw mountainbike of koersfiets minstens één spatbord heeft, dan moet uw fiets ook uitgerust zijn met een witte reflector vooraan en een rode achteraan. Rijdt u ’s nachts of bij beperkte zichtbaarheid met dit type fiets, dan moet u ook de andere reflectoren aanbrengen.

Andere verplichte fietsaccessoires

Zorgen dat u gezien wordt, is de eerste stap naar veilig fietsen. U laten horen is de tweede. Volgens de Belgische wetgeving moet elke fiets een bel hebben die op minstens 20 meter hoorbaar is. Alle tweewielers moeten bovendien ook een voor- en achterrem hebben, behalve kinderfietsen of fietsen voor mensen met een handicap.

De P&V- fietsverzekering: uw laatste onmisbare accessoire

Een laatste handige ‘accessoire’ is een goede, betrouwbare fietsverzekering. Die beschermt u tegen diefstal en materiële schade én helpt u bij pech.

Bij P&V kunt u kiezen voor een flexibele fietsverzekering op maat. U bent altijd verzekerd tegen diefstal en materiële schade en kunt twee keer per jaar een beroep doen op onze pechverhelping. Maar u kunt ook voor bijkomende waarborgen kiezen, zoals letselschade en rechtsbijstand. Wie klant wordt bij P&V, steunt bovendien organisaties zoals de Fietsersbond, die zich inzet voor veiliger verkeer. Ontdek nu onze verschillende fietsverzekeringen of vind een P&V-adviseur in uw buurt. 

Nieuwe artikels