Hoe wordt de waarde van mijn woning en inboedel bepaald?

De premie van uw brandverzekering wordt onder andere bepaald op basis van de heropbouwwaarde van uw woning. Maar hoe wordt die waarde bepaald? In de verzekeringswereld bestaan er verschillende systemen om de waarde van een eigendom te schatten:

  1. een evaluatierooster dat meestal gebaseerd is op het aantal kamers in uw woning en de graad van afwerking. Dat is het meest eenvoudige en veilige systeem. Het wordt niet alleen gebruikt voor het gebouw, maar vaak ook voor de inboedel.
  2. een expertise aan huis door een vertegenwoordiger van uw verzekeraar.

Voor huurders bestaat er nog een andere mogelijkheid, namelijk zich verzekeren tegen huurrisico’s voor een bedrag van 20 maal de jaarlijkse huur (inclusief vaste kosten, maar exclusief kosten van verbruik van gas, water, elektriciteit, …) bijvoorbeeld 144.000 euro voor een huurprijs van 600 euro per maand.

Maar het evaluatierooster is ook interessant als huurder, zeker in die gevallen waarin de huurprijs een stuk onder (een sociale woning) of boven (een bijzondere ligging) de normale huurprijs ligt. Bovendien zijn de premies voor een huurder lager dan die voor een eigenaar.

Hoe verloopt de waardebepaling van mijn inboedel?

Om de waarde van uw inboedel te schatten, wordt door de meeste verzekeraars de volgende eenvoudige regel toegepast: de waarde van een inboedel is meestal 30% van de waarde van een woning (kapitaal gebouw) zoals bepaald aan de hand van het evaluatierooster.

Hebt u unieke of zeer kostbare stukken en is dit bedrag te laag, dan zal uw verzekeraar dit uiteraard aanpassen.

Verhuisd?

Bent u van plan om te verhuizen of bent u net verhuisd? Als u naar een groter huis trok, hebt u mogelijk schrik dat uw verzekeringspremie zal stijgen. Daarom twijfelt u misschien om alle kamers door te geven. Toch is het erg belangrijk om eerlijk te zijn in de beschrijving van uw woning. Alleen zo kunt u bij schade een correcte vergoeding krijgen.

Wat zijn de gevolgen van onderverzekering?

Stel: uw woning is 200.000 euro waard en u hebt het laten verzekeren voor 150.000 euro. Bij een schadegeval komt een expert ter plaatse die ontdekt dat uw huis onderverzekerd is. Uw schade aan het huis wordt geraamd op 10.000 euro. Omdat uw woning onderverzekerd is, kan uw verzekeraar de evenredigheidsregel toepassen op de schadevergoeding. U zult dus maar 7.500 euro ontvangen in plaats van 10.000 euro.

Verzekerde waarde van uw huis

                                            ------------------------------------------    x bedrag van de schade

      Reële waarde van uw huis    

 

of

 

150.000

                                    ----------- x 10.000 = 7.500 euro

200.000

Onze goede raad

  • Ook al gebruikt u sommige kamers in uw huis niet, geef ze toch door.
  • Bewaar al uw aankoopfacturen.
  • Speel niet vals om een bedrag te kunnen besparen dat erg laag is in vergelijking tot wat u kunt verliezen in geval van schade.

Moet ik ook verbouwingen doorgeven of de renovatie van mijn huis?

Hebt u uw woning gerenoveerd of zijn er ingrijpende verbouwingswerken gebeurd? Licht dan altijd uw verzekeraar in.

Stel bijvoorbeeld dat u uw linoleum vloerbedekking door een houten vloer vervangt of centrale verwarming laat installeren. Of misschien hebt u een veranda, garage of extra kamer bijgebouwd. Deze veranderingen aan uw woning kunnen een effect op de waardebepaling van uw eigendom hebben. In dat geval u moet een hogere vergoeding krijgen bij schade. Dat kan natuurlijk ook betekenen dat uw verzekeringspremie zal stijgen.

Vraag over de brandverzekering?

Wist u dat het studentenkot van uw kind automatisch verzekerd is in de woningverzekering Ideal Woning van P&V Verzekeringen? Wilt u graag weten of uw woning en inboedel correct verzekerd zijn? Meer weten over het evaluatierooster of de evenredigheidsregel? Uw P&V-adviseur antwoordt graag op deze en andere vragen.

Contacteer mijn agent

Nog geen klant? Vind een P&V-adviseur in uw buurt

Met uw P&V-adviseur:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past