Zonnepanelen op uw dak? Laat het uw verzekeraar weten

Gepost in: Woning

Image of the blog article

Hebt u ook zonnepanelen laten installeren? Een verstandige beslissing: zo draagt u zorg voor het milieu én bespaart u op uw energiekosten. Bovendien stijgt de waarde van uw woning. Breng wel uw P&V-adviseur op de hoogte, zo bent u zeker dat uw zonnepanelen mee verzekerd zijn.

Betekent de aanschaf van zonnepanelen dan automatisch een stijging van uw verzekeringspremie? En hoe zit het met thuisbatterijen en laadpalen? Hieronder vindt u een antwoord op deze en andere vragen.

Stijgt mijn verzekeringspremie omdat ik zonnepanelen heb?

Afhankelijk van het gebruikte evaluatierooster om het te verzekeren kapitaal te bepalen, moeten verankerde zonnepanelen al dan niet opgenomen worden. Contacteer hiervoor best uw P&V-adviseur.

Wat is een evaluatierooster?

Om de waarde van uw woning te bepalen, maakt uw P&V-adviseur gebruik van een zogenaamd evaluatierooster. Dat rooster is een vragenlijst over uw woning: hoeveel kamers heeft uw woning, hoe groot zijn ze, met welke materialen werden ze afgewerkt, … De antwoorden op deze vragen bepalen het verzekerde bedrag: hoe groot is het bedrag dat bij een verlies van uw woning, nodig is om het terug op te bouwen of te herstellen.

Mijn zonnepanelen zijn niet verankerd aan mijn woning, maakt dat een verschil?

Zonnepanelen die niet verankerd zijn aan uw woonst, de grond of grondslagen, worden sowieso apart opgenomen worden in uw verzekeringscontract. In dat geval geeft u de prijs in nieuwwaarde van de zonnepanelen door aan uw verzekeraarsadviseur. Dat betekent dat de prijs van uw verzekeringspremie licht zal stijgen al naargelang het aantal zonnepanelen dat u liet plaatsen en de prijs die u betaalde.

Ik liet een expert de waarde van mijn woning bepalen

Bepaalde u zélf hoeveel uw woning waard is, of deed een expert dat voor u? Ook dan moet het verzekerd kapitaal verhoogd worden met de nieuwwaarde van de zonnepanelen. Contacteer in dat geval zeker uw P&V-adviseur.

Wat als ik mijn verzekeraar niet laat weten dat ik zonnepanelen heb?

Om bij schade een correcte vergoeding te ontvangen, houdt u beter uw verzekeraar op de hoogte van belangrijke renovaties of grote aankopen. Doet u dit niet, en bent u onderverzekerd, dan riskeert u bij een schadegeval een toepassing van de evenredigheidsregel en wordt u niet volledig vergoed.

Lees meer over de evenredigheidsregel in: Hoe wordt de waarde van mijn woning en inboedel bepaald?

Zijn thuisbatterijen en laadpalen automatisch verzekerd?

Ook bij thuisbatterijen en laadpalen is het belangrijk om te weten hoe de waarde van uw woning bepaald werd. Gebeurde dat door het evaluatierooster van P&V, dan is/zijn ook uw thuisbatterij en/of laadpaal automatisch verzekerd. Werd een ander evaluatiesysteem gebruikt of werd de laadpaal geïnstalleerd ná het bezoek van de expert die de waarde van uw woning bepaalde, dan moet de waarde van de thuisbatterij en/of de laadpaal toegevoegd worden aan het verzekerd kapitaal.

Contacteer uw P&V-adviseur

Hebt u zonnepanelen laten plaatsen, of bezit u een thuisbatterij en/of een laadpaal? Heb u een vraag over de brandverzekering van P&V of een andere verzekering? Aarzel dan niet en contacteer uw P&V-adviseur via mail, telefoon of videocall voor een afspraak. Hij beantwoordt met plezier al uw vragen.

Nieuwe artikels