#OnzeGemeenteHelpt: voor solidariteit in coronatijden
23 april 2020
Gepost in: Solidariteit Corona - Covid-19

Gratis platform matcht vraag en aanbod vrijwilligers
Solidariteit is in deze uitzonderlijke tijden belangrijker dan ooit. Daarom steunt de P&V Groep #OnzeGemeenteHelpt - www.impactdays.co. Dat is een gratis hulpplatform voor burenhulp en vrijwilligerswerk voor gemeenten en organisaties in de coronacrisis. Via dit platform kregen 300 gemeenten op slechts enkele weken tijd een eigen lokaal platform, 35 000 vrijwilligers werden bereikt en meer dan 11 000 hulpvragen werden beantwoord.
Bart Wolput, sociaal ondernemer en oprichter van Giveaday.be, dat het platform aanbiedt, vertelt ons meer over het ontstaan en het doel van dit verbindingsplatform.
Tijdelijk hulpplatform in coronatijden
Bart Wolput: “Het is allemaal erg snel gegaan”, vertelt de gedreven oprichter. “Op vrijdag 14 maart, kwamen we op het idee om ons vrijwilligersplatform www.impactdays.co gratis aan te bieden aan steden en ngo’s, op zaterdag 15 maart presenteerden we het platform aan de burgemeester en het coronacrisisteam van de stad Leuven en op zondag 16 maart stond het eerste platform live. En na slechts vier weken bundelden maar liefst 35 000 helpende handen en 300 gemeenten hun krachten (dat is meer dan de helft van alle Belgische gemeenten).”
27 verschillende talen
“De voorbije weken waren erg hectisch. We namen drie extra mensen in dienst en zorgden voor een helpdesk die vragen beantwoordt van gemeenten, ngo’s en vrijwilligers. Maar we zijn meer dan tevreden met het resultaat en de grote solidariteit. Voor de gemeenten of non-profitorganisaties biedt het platform de juiste administratieve backofficefuncties om alle hulpvragen en aanbiedingen te centraliseren, te beheren, de impact te meten en om hulpvragen en aanbiedingen te matchen op een discrete manier. Met respect voor de privacy en met 100% match-ratio. Bovendien is het platform beschikbaar in alle Europese officiële talen en het Russisch, Arabisch, Hindoestaans, Bengaals, Chinees en Japans.”
Tentenkampen in Calais
Bart Wolput: “Het idee voor een vrijwilligersplatform ontstond tijdens de vluchtelingencrisis in 2015. In het hele land kwamen duizenden mensen in beweging om kleding, kookmateriaal en voedsel in te zamelen voor vluchtelingen in de tentenkampen in Calais. Het bleek echter niet zo evident om alles te coördineren. Zo kwamen we op het idee om een matchingswebsite te ontwikkelen voor goede doelen, waarbij we de vragen van verenigingen, organisaties, goede doelen en ngo’s konden matchen met het aanbod aan vrijwilligers. Dat was de geboorte van Give a Day.”
3 000 organisaties, 50 000 vrijwilligers
“In oktober 2016 lanceerden we na hard zwoegen een eerste versie van www.giveaday.be”, vervolgt de ingenieur doctorandus. “In 2017 optimaliseerden we het platform en namen twee extra mensen in dienst. In maart van dat jaar namen we ook www.vrijwilligersjobs.be over, om het een jaar later te kunnen implementeren. Intussen groeide de website van 5 000 jaarlijkse bezoekers naar 250 000 jaarlijkse bezoekers, van 120 organisaties naar 3 000 organisaties en van 50 vrijwilligers naar 50 000 vrijwilligers. En breidde ook ons Give a Day team verder uit van enkel vrijwilligers naar 8 mensen fulltime in dienst.”
Realisatie duurzame ontwikkelingsdoelstellingen
“Maar we willen meer dan enkel organisaties en vrijwilligers verbinden”, benadrukt Bart. “Wat we beogen met dit vrijwilligerswerk, is het realiseren van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Dat betekent dus niet enkel organisaties en burgers verbinden, maar de hele samenleving: bedrijven, scholen en gemeenten. Dat doen we via het bouwen van de juiste IT-tools, het organiseren van employee engagement via sociale CSR- en sociale teambuildings en een multidisciplinair team van experts in CSR (Corporate Social Responsibility) en CSL (Community Service Learning ofwel leren via burgerschap), vrijwilligers en een IT-team.”
Engagement werknemers stimuleren
Bart Wolput: “We brengen bedrijven in contact met goede doelen om zowel hun corporate als hun engagement voor hun werknemers te stimuleren. Dat gebeurt bijvoorbeeld via een eenmalige sociale teambuilding. Werknemers kunnen dan een dagje meedraaien in een verzorgingstehuis of gaan helpen bij de groendienst. Maar ze kunnen ook voor een korte tijd, één of enkele dagen, ondersteuning bieden aan een goed doel, bijvoorbeeld door hen te helpen op het vlak van IT, communicatie, boekhouding, … Daarnaast helpen we bedrijven bij het opmaken en uitrollen van een structureel actie- en enthousiasmeringsplan voor duurzame sociale impact.”
Actief burgerschap op school
“Maar ook jongeren kunnen hun steentje bijdragen”, legt Bart uit. “Studenten gaan aan de slag via positieve burgerschapsprojecten begeleid door Give a Day en partners. Maatschappelijke stages gebeuren in een non-profitorganisatie, ngo, buurthuis, jeugdwerking voor jongeren die het moeilijker hebben, OCMW of andere gemeentelijke diensten die bijdragen aan een warmere samenleving.”
“Daarnaast ontwikkelden we een heel lesprogramma met tools via ondere andere design thinking, om studenten en leerlingen oplossingen te laten uitwerken voor problemen die hun nauw aan het hart liggen. Zo gingen scholieren uit Sint-Niklaas via ons Vooruitdagingproject aan de slag om concrete oplossingen voor lokale problemen uit te werken, zoals de weggeefkast in de bib voor tweedehandse ruilhandel, een zitpoef gemaakt van plastic afval, een praatsofa voor als je met iets zit en erover wilt praten en een soepkar van groenteoverschotten in samenwerking met de lokale Colruyt.”
Eerste lokale platformen in Neerpelt en Merelbeke
“In april 2017 werden de eerste lokale platformen van Give a Day gelanceerd in Neerpelt en Merelbeke. Daarna volgden Brugge, Antwerpen, Hasselt, … ondertussen zitten we aan 300 gemeenten en steden met een eigen lokaal vrijwilligersproject. De stad Hasselt zet in Vlaanderen de toon met een innovatief gecoördineerd geïntegreerd vrijwilligersbeleid, digitale matchingstools en een doorgedreven ondersteuning aan de loketten van iedereen die vrijwilligerswerk wil doen. Maar ook Antwerpen kan bogen op een jarenlang palmares van integratie via vrijwilligerswerk voor doelgroepen zoals nieuwkomers of mensen met een handicap.”
The future looks bright
“Wat onze toekomstplannen zijn? We zijn best wel ambitieus. Tegen 2030 willen we samen met tien miljoen helden wereldwijd, tienduizend bedrijven, tweeduizend scholen en duizend gemeenten maatschappelijke noden zoals eenzaamheid en klimaatopwarming oplossen. Overheden, bedrijven, scholen of burgers staan naar elkaar te kijken voor oplossingen voor allerhande problemen, maar samen kunnen ze pas echt het verschil maken. Onze technologie en methodiek kan helpen bij dat verbinden zodat iedereen zich kan inzetten om de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde naties te realiseren”, besluit Bart.
Wederzijdse hulp en solidariteit centraal in verzekeringen
David Destappes, directeur Business Development Non-Life en Claire Huvelle, Pricer Non-Life, beiden werkzaam bij de P&V Groep, leggen uit waarom de verzekeringsgroep dit waardevolle project steunt: “Wederzijdse hulp en solidariteit staan centraal in verzekeringen, ze zijn de basis en de bestaansreden. En dat geldt nog veel meer voor onze groep als coöperatie, met haar geschiedenis en verleden. Wij zijn ervan overtuigd dat een lokaal solidariteitsnetwerk belangrijk is. Daarom steunen we Give a Day met dit mooie burgerinitiatief in deze moeilijke periode. Dit initiatief zal ontmoetingen, uitwisselingen en wederzijdse hulp op lokaal niveau vergemakkelijken.”
Meer weten?
Wilt u mee het verschil maken als vrijwilliger? Surf dan snel naar www.giveaday.be of, tijdens deze coronatijden, naar www.impactdays.co. Bent u net op zoek naar vrijwilligers? Wilt u als bedrijf, school of gemeente meewerken aan het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties of het maatschappelijk engagement van uw werknemers, studenten of inwoners vergroten? Neem dan contact op met Bart via mail bart@giveaday.be of op het nummer +32 497 06 01 64. Give a Day is altijd op zoek naar nieuwe partners, die samen het verschil willen maken.