Cryptovirussen: wat kunt u ertegen doen?

Gepost in: Van dag tot dag

Image of the blog article

Losgeld betalen voor uw eigen computerbestanden?

De laatste maanden halen virusaanvallen van het type cryptolocker of cryptoware regelmatig het nieuws. Tijd voor een analyse van deze nieuwe malware.

Paswoorden ontfutselen, toegang tot uw gegevens ontzeggen of geld stelen

Kwaadaardige software of malware is software die een computer of mobiel apparaat probeert te infecteren en door hackers wordt gebruikt om persoonlijke informatie of paswoorden te ontfutselen, geld te stelen of de eigenaar van de computer de toegang tot zijn gegevens te ontzeggen.

Wat is een cryptovirus?

Een cryptovirus is een soort malware. Dit computervirus infecteert uw computer wanneer u klikt op de bijlage of de link van een kwaadaardige e-mail: al uw bestanden (Word, Excel, PDF, JPEG,…) worden versleuteld, hun namen worden gewijzigd en ze kunnen niet meer worden geopend. Op uw startscherm verschijnt een waarschuwingsbericht waarin losgeld wordt gevraagd. Voorlopig kunnen de besmette bestanden niet worden hersteld. En er is nog een probleem: antivirusprogramma’s bieden geen bescherming.

Geen garantie dat u door betaling uw bestanden terugkrijgt

Wat kunt u doen? Als u het losgeld betaalt, hebt u geen enkele garantie dat u uw bestanden ook werkelijk terugkrijgt. Verwijder het virus en de geïnfecteerde bestanden. Als u een back-up hebt gemaakt van uw gegevens, dan kunt u ze terugzetten en is uw computer weer de oude. Als u niet weet hoe u dat moet doen, vraag dan hulp aan een informaticus.

Hoe kunt u besmetting vermijden?

Wanneer u een e-mail ontvangt, open dan geen bijlagen en klink niet op de links als:

  • u niet weet wat hun inhoud is;
  • u de verzender van de e-mail niet kent;
  • u twijfelt over de authenticiteit van de e-mail.

Regelmatig back-ups maken

Als een bericht u vraagt om een programma uit te voeren, antwoord dan steeds ‘neen’. Maak regelmatig een back-up van uw gegevens, bij voorkeur op een externe harde schijf die niet de hele tijd met uw computer is verbonden.

Een antivirusprogramma

Een goed geüpdatet antivirusprogramma blijft een must. Er bestaat nog geen bescherming tegen het cryptovirus, maar dat is slechts een kwestie van tijd. En van zodra deze bescherming op punt staat, moet u ze zo snel mogelijk in uw antivirusprogramma te integreren.

Bent u voldoende beschermd?

U bent niet zeker of u wel voldoende bent beschermd? Vraag informatie aan uw detailhandelaar of contacteer een computerdeskundige. En maak een scan van uw harde schijf om eventuele andere al aanwezige virussen en Trojaanse paarden* te verwijderen.

Een cyberdelict aangeven?

Ga naar uw plaatselijk politiebureau. De lokale agenten werken samen met de regionale en federale computer crime units die gespecialiseerd zijn in de bestrijding van computercriminaliteit. Tips over cyberveiligheid vindt u op de overheidswebsite Safeonweb.

* Een Trojaans paard is in de computerwereld een functie die verborgen zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. Deze functie kan toegang tot de geïnfecteerde computer verschaffen aan kwaadwillenden en zo schade toebrengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker. (bron: Wikipedia)

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past