Welke verzekeringen sluit u best af voor uw kotstudent?

Gepost in: Voertuig Familie Woning

Image of the blog article

Uw kind gaat studeren en maakt zich op voor een unieke ervaring: het leven op kot. Maar welke verzekeringen sluit u best af? Volstaan uw brandverzekering en uw familiale verzekering? En wat als uw zoon of dochter in het buitenland gaat studeren?

De brandverzekering: een must voor elk kot

Op kot in België of in het buitenland, uw student heeft in elk geval een brandverzekering nodig. Die polis dekt namelijk de schade die uw kind aan zijn kot zou toebrengen als huurder. Denk maar aan waterschade door het laten overlopen van het bad, een gebroken ruit of een brandje. In principe dekt de brandverzekering van uw hoofdverblijfplaats ook het kot van uw kind, zelfs in het buitenland.

Bent u de eigenaar van het kot van uw zoon of dochter? In dat geval moet u een afzonderlijke brandverzekering afsluiten voor het gebouw. Ook de inboedel van het kot en de persoonlijke spulletjes van uw kind (laptop, kleding, tablet, ...) verzekert u hierin best mee.

Goed om weten

  • Uw brandpolis kan meerdere gehuurde studentenkoten verzekeren.
  • Om gebruik te kunnen maken van uw brandverzekering moet uw kind in het ouderlijk huis gedomicilieerd zijn.
  • De brandpolis moet uw hoofdverblijfplaats verzekeren.
  • Dekt uw brandverzekering ook uw inboedel, dan is de schade aan de inboedel (zoals computer, meubelen, boeken of kledij) van het kot ook gedekt.
  • Ga na of uw brandverzekering de waarborg Diefstal of Poging tot diefstal bevat. Is dat het geval dan is ook het kot van uw kind verzekerd tegen diefstal.

Wist u dat?

De brandverzekering van P&V dekt de schade aan studentenkoten overal ter wereld.

De BA Familiale voor ongelukjes in het dagelijks leven

Een familiale verzekering (BA Privéleven) dekt de schade die uw kinderen in hun privéleven per ongeluk veroorzaken aan anderen. Stel dat uw dochter een half jaar in Spanje studeert en daar met haar fiets een voetganger aanrijdt. Of in de museumshop per ongeluk met haar handtas enkele beeldjes tegen de grond gooit. Voor dergelijke ongelukjes moet uw kind zelf geen aparte familiale verzekering afsluiten. Zolang het bij u gedomicilieerd is, is het gedekt via uw verzekering.

Let op: dit geldt niet voor ongelukjes die uw dochter zou veroorzaken als ze achter het stuur van een wagen of een motor zit, daarvoor dient de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering auto.

Goed om weten

Met de familiale verzekering van P&V zijn uw kinderen wereldwijd verzekerd. Bent u ergens anders  verzekerd? Dan controleert u best of uw familiale verzekering in alle landen geldt. Is dat niet het geval, dan moet u een aparte verzekering afsluiten.

Hoe zit het met uw autoverzekering?

Met uw BA-autoverzekering is uw kind ook verzekerd in de landen vermeld op de Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart. Als uw student tijdelijk naar het buitenland trekt en daar wil autorijden met uw auto (dus geen huurauto of een auto van een ander), kijkt u best op voorhand na of uw autoverzekering ook daar geldig is.

Tip: Kijk zeker ook grondig de voorwaarden van het contract van de huurwagen na als uw kind een auto huurt in het buitenland. Voor jongeren gelden vaak hoge vrijstellingen of beperkingen. 

Andere nuttige verzekeringen voor studenten in het buitenland

Gaat uw kind enkele maanden in het buitenland studeren? Check dan op voorhand of uw zoon of dochter voldoende verzekerd is om met een gerust gemoed naar het buitenland te vertrekken.​​​​​​​

  • Informeer welke verzekeringen de universiteit of hogeschool voor uw kind heeft afgesloten, bijvoorbeeld voor persoonlijke ongevallen tijdens schoolactiviteiten, en of die ook in het buitenland van toepassing zijn. Goed om weten: de verzekering ongevallen privéleven van P&V  geldt overal ter wereld.
  • Neem ruimschoots voor het vertrek naar het buitenland contact op met uw ziekenfonds. Zo vermijdt u financiële verrassingen als uw kind tijdens zijn/haar verblijf in het buitenland medische zorg nodig heeft. De kosten die u terugbetaald krijgt, zijn namelijk afhankelijk van de bestemming, de leeftijd en de duur van de studies. Bepaalde landen stellen voor de terugbetaling van medische zorg ook voorwaarden rond de nationaliteit van de student.
  • Voor de meeste medische zorgen die uw ziekenfonds niet terugbetaalt, kan uw kind een beroep doen op uw hospitalisatieverzekering. Voor de meeste landen buiten Europa sluit u echter best een reisbijstandsverzekering af.
  • Breng vooraf ook uw kinderbijslagfonds op de hoogte van de studeerplannen van uw kind.

Aan alles gedacht?

Een goede brand- en familiale verzekering beschermen zoon- of dochterlief op kot tegen heel wat mogelijke ongemakken en kunnen u veel geld besparen. Maar misschien is ook een reisbijstandsverzekering aan te raden. Niet zeker of u aan alles hebt gedacht? Leg de studieplannen van uw kind voor aan uw P&V-adviseur.

 

Dit artikel werd geactualiseerd op 14/07/2021

Nieuwe artikels