Hoe voorkomt u waterschade door de vrieskou?

Gepost in: Woning

Image of the blog article

Waterschade door de vrieskou: hoe voorkomen?

De winter komt eraan. Sneeuwpret voor de ene, verkeersellende voor de andere. Jammer genoeg ligt de vrieskou ook aan de basis van heel wat gebarsten waterleidingen en daaruit voortvloeiende waterschade. Wat kunt u doen om bevroren leidingen te voorkomen. Enkele tips.

Na een periode van extreme koude duiken vaak meldingen op van gebarsten waterleidingen. Bevriest een leiding dan wordt het water ijs en gaat het uitzetten waardoor er scheurtjes in de leiding kunnen ontstaan. Wordt het terug warmer, dooit het water en krimpt het. Via de scheurtjes in de leidingen kan het water dan lekken en zo schade veroorzaken.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe kunt u gebarsten waterleidingen voorkomen? Zorg er in de eerste plaats voor dat alle buizen die rechtstreeks aan de vrieskou zijn blootgesteld, leeg zijn. Buitenkraantjes sluit u best af. Kunt u sommige leidingen niet afsluiten en leegmaken, isoleer ze dan met isolerend schuim of laat een elektrisch verwarmingslint rond de leiding plaatsen. Dit kan ook een oplossing zijn voor leidingen die door onverwarmde kamers lopen zoals de garage, kelder of zolder. Knutsel dit niet zelf in elkaar, maar doe beroep op een vakman.

Verblijft u in de wintermaanden niet in uw woning? Zorg er dan voor dat de temperatuur voldoende hoog wordt gehouden om vorst te voorkomen. Let ook op met wasmachines in onverwarmde ruimtes. Dikwijls blijft er wat water achter in de watertoevoer van de wasmachine waardoor deze extra gevoelig is voor vrieskou.

Wat als uw leidingen toch zijn bevroren?

Merkt u dat sommige leidingen bevroren zijn maar nog niet gebarsten? Dan kunt u ze best ontdooien met een haardroger of een hittelamp. Zet tijdens het ontdooien de kraan lichtjes open zodat het ijs sneller los komt.

Bent u verzekerd voor waterschade door bevroren leidingen?

Om bij schade aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding moet u de in het contract vermelde preventiemaatregelen in acht nemen. U moet uw woning onderhouden als een ‘goede huisvader’. Had u vroeger een schadegeval? Dan moet u de oorzaak van dit schadegeval (bv. een kapotte leiding) laten herstellen. Installaties of leidingen die zich bevinden in een onverwarmde ruimte moet u leegmaken en afsluiten.

Hebt u waterschade? Contacteer dan onmiddellijk uw P&V-agent. Hij kijkt voor u na of de waterschade gedekt is, regelt de schadeaangifte en volgt de schaderegeling mee op.

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past