In welke fietsuitrusting blijft u warm en goed zichtbaar?

Gepost in: Fiets

Image of the blog article

Fietsen in de winter: wat trekt u aan en wat hebt u nodig?

Als u ook deze wintermaanden aangenaam en veilig wilt blijven fietsen, is het belangrijk dat u zich voldoende beschermt tegen het slechte weer en dat de andere weggebruikers u goed kunnen zien als u in het donker rijdt.

Om u op de fiets tegen de kou te beschermen, trekt u best geen al te dikke kledij aan. Dat is namelijk niet alleen weinig efficiënt, het beperkt ook nog eens uw bewegingsvrijheid. Om in de wintermaanden aangenaam te fietsen, past u best de drielagenregel toe. Die zorgt ervoor dat u beschermd bent tegen slecht weer en neerslag, dat uw zweet vlot wordt afgevoerd en dat u lekker warm en droog blijft.

Fietsuitrusting voor het bovenlichaam 

Eerste laag: ademend technisch ondergoed

Als eerste laag (die tegen de huid wordt gedragen) kiest u best geen katoenen kledingstuk. Veel efficiënter is technisch ondergoed uit polyester, polyamide of polypropyleen, dat de transpiratie beter afvoert. Dankzij de absorberende en ademende eigenschappen van deze stoffen houdt u het droog tijdens uw rit. 

Tweede laag: isolerende, thermische kleding

Trek als tweede laag isolerende kleding aan die warmte afgeeft en vasthoudt, maar die tegelijk voldoende ademt. Vergeet de pullover, want die houdt de warmte onvoldoende vast, maar ga bijvoorbeeld voor fleece als tussenlaag.

Derde laag: een thermische, water- en winddichte jas

Investeer in een winterjas van goede kwaliteit die jarenlang meegaat en die de kou efficiënt buitenhoudt. De nieuwe technische stoffen maken fietskleding veel luchtiger, comfortabeler en lichter dan vroeger. Kies voor een model met opstaande kraag dat ook uw nek beschermt tegen de kou, bij voorkeur met grote zakken om uw muts en handschoenen in op te bergen. 

En zou u geen twee vliegen in één klap slaan met een technische jas die ook nog eens goed zichtbaar is in het donker? Onze partner Proviz biedt een uitgebreid gamma reflecterende jassen die u beschermen tegen de regen en die ervoor zorgen dat de andere weggebruikers u goed kunnen zien. 

En als het regent? Draag dan een fietsjas met een iets langer rugpand dat ook uw onderrug bedekt en u beschermt tegen opspattend water en vuil.

Een muts onder uw helm

De combinatie van helm en een muts is perfect om uw hoofd tegen de kou te beschermen. Kies een muts die u comfortabel onder uw helm kunt dragen, idealiter eentje met thermogelaste naden en oorbeschermers.

Winterfietshandschoenen

De uiteinden van uw lichaam zijn extra gevoelig zijn voor de kou, vooral als u met de fiets rijdt. Koop daarom volledig waterdichte en ademende handschoenen, liefst met antislip laag aan de handpalmzijde voor een betere grip op uw stuur en in een fluorescerende kleur voor een optimale zichtbaarheid in het donker.

Goed om te weten: Onder uw gewone fietshandschoenen kunt u nog een paar onderhandschoenen dragen. Deze geven 2 tot 3 °C extra warmte. 

Praktisch maar niet onmisbaar: handschoenen met tactiele print op wijsvinger en duim. Zo hoeft u uw handschoenen niet meer uit te trekken om op uw smartphone te tokkelen als u stopt voor een korte pauze.

Fietsuitrusting voor het onderlichaam

Wielrennersbroek

Een lange of korte wielrennersbroek is handig om zadelpijn te voorkomen en uw rijcomfort te verbeteren. Kies een aansluitend model met inzetstuk of een ruimer model met een binnenshort en inzetstuk. Een inzetstuk voorkomt wrijving zodat u ook over langere afstanden comfortabel blijft trappen.

Winterfietsbroek

Te koop in de vorm van een licht gevoerde thermobroek met een vrij brede pasvorm, of in een iets dikkere en strakker zittende lycra uitvoering met of zonder bretellen. Voor een optimale bescherming tegen de kou kiest u best voor een model met extra winddichte inzetstukken.

Volstaat de reglementaire fietsverlichting?

Fietsers zijn zwakke weggebruikers. De wet biedt hen extra bescherming, maar dat betekent niet dat ze geen verplichtingen hebben. Volgens het verkeersreglement moet uw fiets zijn uitgerust met minstens een witte reflector vooraan, een rode reflector achteraan, gele of oranje reflectoren op de pedalen en gele of oranje reflectoren op de spaken of reflecterende stroken op de banden. Koersfietsen, mountainbikes en fietsen met kleine wielen (kinderfietsen, vouwfietsen ...) die niet zijn uitgerust met spatborden, moeten enkel 's nachts of bij zichtbaarheid van minder dan 200 meter over deze uitrusting beschikken.

Zodra het donker wordt of bij een zichtbaarheid van minder dan 200 meter, moet uw fiets ook zijn uitgerust met een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan dat op 100 meter zichtbaar is. Deze lichten mogen constant branden of knipperen, u kunt ze bevestigen aan uw fiets of u mag ze ook zelf dragen. 

Helaas volstaat de reglementaire verlichting niet altijd om voldoende zichtbaar te zijn voor de andere weggebruikers. Een goed zichtbare fietsuitrusting kan dat compenseren, en dat komt uw eigen veiligheid zeker ten goede komt! Daarom kiest u in aanvulling op een klassieke reflecterende jas of fluovest best voor fietshandschoenen met fluorescerende buitenkant of overschoenen met reflecterende prints of stroken. U kunt ook een fietsbroek met reflecterende stroken kopen. Zo bent u helemaal klaar om deze winter veilig te fietsen, zowel overdag als ’s nachts.

Heel veel fietsplezier gewenst!

 

Nieuwe artikels

F L T W M