Motorrijden in de herfst: hoe houdt u het veilig?

Gepost in: Voertuig Motorfiets

Image of the blog article

De temperaturen dalen, de dagen worden korter en hier en daar zorgen dode bladeren, regen en ijzel voor gevaarlijk gladde wegen. Best een uitdaging als u dit seizoen met de motor rijdt. Gelukkig kunt u met de juiste rij- en remstijl en een aangepaste (goed zichtbare!) motoruitrusting het risico op ongevallen fors verminderen.

Hierbij enkele tips en een korte opfrissing van de voornaamste gevaren op herfstige wegen:

Remmen op gladde wegen: hoe doet u dat?

Gladde wegen door regen, ijzel, afgevallen bladeren of modder vormen het grootste gevaar voor motorrijders in de herfst.

Om valpartijen te vermijden als uw voertuig begint te slippen, mag u vooral uw voorwiel niet blokkeren door te bruusk te remmen (hier komt gelukkig het ABS-systeem van uw motor goed van pas!). Als uw achterwiel blokkeert na een remmanoeuvre, los dan de rem en probeer rechtdoor te blijven rijden. Zo krijgt u snel weer controle over uw motor.

De beste manier om hard remmen te voorkomen, dat is natuurlijk vertragen voor elke bocht. Zo wordt u bovendien niet verrast door plotse plassen, modder of een bladerentapijt in de bocht.

En minstens even belangrijk als veilig bochtenwerk: houd ook op rechte stukken voldoende afstand van uw voorliggers zodat u tijdig kunt remmen. Want niet alleen de bochten zijn glad!

Zien en gezien worden: tips voor motorrijders

Het lichtspel in de herfst is prachtig maar verraderlijk. Vroeg in de ochtend en aan het einde van de dag is het zonlicht vaak heel fel en kan het u en andere weggebruikers plots verblinden. Vergeet dus zeker uw zonnebril of verduisterd vizier niet als u op die momenten van de dag met de motor rijdt.

In de herfst word het vroeger licht en vroeger donker. In het donker ziet u obstakels minder goed en bent u zelf minder zichtbaar in het verkeer. Controleer daarom regelmatig of uw lichten nog goed werken en draag bij voorkeur felle kleuren. In het najaar zijn uw helm, uw motorjas, uw fluovest of aangepaste kledij in felle kleuren dan ook uw beste bondgenoten op de weg.

Welke motoruitrusting hebt u zeker nodig in de herfst?

In België moet u als motorrijder op alles voorzien zijn. Check daarom voor u vertrekt even de buienradar en zorg in de herfst sowieso voor een waterdichte jas, broek en handschoenen die u ook goed beschermen tegen de koude, een pinlock voor uw vizier (tegen het aandampen en nekbescherming (best een nekband, want sjaals kunnen gaan vliegen). Vergeet ook niet de luchtinlaten van uw helm aan te passen voor maximale zichtbaarheid zonder condensvorming.

En tot slot (ook al vallen we in herhaling): draag felle kleuren om goed op te vallen!

Op de motor in de stad: wat zijn de gevaren?

Ook in de stad zijn er enkele valkuilen waar elke doorgewinterde motorrijder extra aandachtig voor is. Let dus zeker op voor:

  • Plassen: ze maken uw remmen nat en minder efficiënt, zorgen voor gladde wegen en kunnen gaten en scheuren verbergen waar u liever niet doorrijdt (tenzij u graag helemaal doorweekt de koude wind trotseert…).
  • Putdeksels, tramrails en alles van metaal: iedereen weet hoe glad die kunnen zijn, maar het is pas wanneer u erop rijdt dat u beseft hoe verraderlijk ze echt zijn, zelfs bij droog weer!
  • Witte lijnen en plekken waar het asfalt werd gerepareerd: op het eerste gezicht geen probleem, denkt u, maar vergeet niet dat ze bij nat weer spekglad kunnen worden.

Wat als u een ongeval krijgt tijdens het motorrijden?

Ook al gaat u 100% voorbereid op pad, een uitschuiver met de motor is nooit helemaal uit te sluiten. Om motorrijders te helpen beter te anticiperen op problemen en hun familie en vrienden gerust te stellen tijdens uw rit, werkt P&V samen met Liberty Rider, een app die werd ontworpen door en voor motorrijders met als belangrijkste doel om levens te redden. Klik hier voor meer informatie of om deze app te downloaden.

Kortom: als u goed voorbereid de weg opgaat, kunt u nog maximaal genieten van de herfst en zijn kleurenpracht alvorens uw motor misschien enkele maanden de winterstalling ingaat. Maar wees wel altijd aandachtig voor de gevaren van dit seizoen, binnen én buiten de stad. Want over het weer en hoe de weg erbij ligt, hebt u geen controle, maar wél over uw snelheid!

En nog een laatste tip: ga nooit op pad zonder een goede verzekering.

Veel rijplezier dit najaar en hou het veilig!

 

 

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Motor ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) .

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Nieuwe artikels