Rijbewijs halen: met de rijschool of vrije begeleiding?

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

Rijbewijs halen in België: met de rijschool of vrije begeleiding?

Met het theoretisch rijbewijs op zak is het moment gekomen om te kiezen hoe u zich voorbereidt op het praktisch examen. Deze 7 vragen helpen u om de juiste keuze te maken.

1. Budget?

Vanuit financieel oogpunt is uzelf individueel voorbereiden de goedkoopste oplossing. Onderschat echter niet de risico’s en eventuele meerkosten als u ervoor kiest om de gezinswagen te gebruiken. Als uw leerling een paaltje raakt op een parking en u hebt geen omniumverzekering, moet u rekening houden met de herstellingskosten. In dat geval kunnen de kosten wel eens hoger oplopen dan die twintig uren rijschool.

2. Begeleider?

Leren autorijden met de rijschool biedt twee grote voordelen:

  • De begeleider is een professionele monitor die de slechte gewoonten van de jonge bestuurder snel detecteert en verbetert. Hij blijft kalm en doet er alles aan om het zelfvertrouwen van de leerling te bevorderen.
  • De leerling kan zelf de dagen en uren van zijn opleiding kiezen. Als hij het op eigen houtje doet, hangt de leerling volledig af van zijn begeleider… Als deze dus niet vaak tijd heeft, kan het leerproces lang duren!

3. Opleiding?

Wilt u zelf begeleider worden? Hebt u er al eens aan gedacht om enkele lessen te nemen bij een professional om de technische en pedagogische aspecten van zo’n stage beter onder de knie te krijgen?

Als uw leerling kiest voor een gemengde formule (een individuele voorbereiding aangevuld met 6 uur rijschool), kunt u hem vergezellen tijdens zijn laatste twee lesuren die gaan over basistechnieken. Zo vangt u nog informatie op van de monitor alvorens u aan de stage begint.

4. Vrijheid?

Eén van de troeven van de rijschool is dat de jonge bestuurder al gauw heel wat autonomie krijgt. Met zijn voorlopig rijbewijs op zak kan hij alleen de baan op tijdens zijn 18 maanden stage. Als hij het individueel aanpakt, mag hij niet rijden zonder begeleider!

Zo doet hij een aanzienlijke rijervaring op voor het afleggen van het praktische rijexamen.

5. Wagen?

U kiest ervoor om alles zelf te doen maar hebt geen zin om de gezinsauto op het spel te zetten? Is uw wagen moeilijk te besturen voor een beginneling? Heeft uw auto een automatische versnellingsbak? Bij ondernemingen als Learn Car kunt u wagens huren met een dubbele stuurinrichting. Dankzij het dubbele pedalensysteem kunt u tijdens een rit met uw leerling zonder problemen tussenkomen. Denk er wel om dat u uw reflexen onder controle houdt en niet om de haverklap op de rem gaat staan!

6. Verzekering?

Als u beslist om niet met een rijschool in zee te gaan, kijk dan na of uw auto in orde is qua verzekering. Neem in elk geval contact op met uw adviseur voor u aan de praktische stage begint om alle nodige informatie te krijgen. Sommige verzekeringen zullen uw premie aanpassen op basis van de meest risicovolle bestuurder.

7. Slaagkans?

Volgens een enquête van GOCA uit 2013, ligt de slaagkans iets hoger (5,4%) als men kiest om het praktijkexamen af te leggen met een voertuig van een erkende rijschool. Vele kandidaten volgen lessen, maar leggen het praktische rijexamen individueel af. Deze gemengde formule is ideaal voor wie wat krap zit qua budget!

Hebt u een keuze gemaakt? Proficiat! Voor u de baan op gaat, kijkt u best even op de website van  GOCA om de praktische details van elke methode te bekijken!

De voordelen van een autoverzekering bij P&V Verzekeringen

Bij P&V Verzekeringen stijgt uw premie niet automatisch als u een jonge bestuurder aan uw contract toevoegt. Hij moet wel ouder zijn dan 23 jaar. Meer weten over de voordelen van een autoverzekering bij P&V Verzekeringen? Bereken hier uw premie, lees ons autodossier of contacteer een P&V agent. Hij beantwoordt graag al uw vragen.

Contacteer uw P&V agent

Nog geen klant? Vind een agent in uw buurt.

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past