Twaalfde Burgerschapsprijs Stichting P&V voor Michel Claise en Jan Nolf

Gepost in: Solidariteit

Image of the blog article

Michel Claise en Jan Nolf ontvangen Burgerschapsprijs Stichting P&V

Op woensdag 23 november werd de twaalfde Burgerschapsprijs van de Stichting P&V uitgereikt. De prijs gaat naar de magistraten Michel Claise en Jan Nolf. De laureaten krijgen elk een beeldhouwwerk van de kunstenaar Johan Tahon.

De laureaten van de Burgerschapsprijs komen dit jaar uit de publieke sector

Sinds 2005 reikt de Stichting P&V elk jaar de Burgerschapsprijs uit aan Belgische of buitenlandse personen die zich inzetten voor een rechtvaardige, tolerante en respectvolle samenleving. Vanaf 2015 komen de laureaten elk jaar uit een andere maatschappelijke sector.

Strijd tegen financiële criminaliteit en een kritische blik op justitie

Onderzoeksrechter Michel Claise maakt van de strijd tegen de financiële criminaliteit zijn missie. En voormalig vrederechter Jan Nolf ontpopte zich na zijn pensioen als kritisch justitiewatcher. Met de keuze voor deze laureaten wil de jury de aandacht vestigen op de bescherming van de gelijkheid van alle burgers voor de wet.

Van advocaat naar onderzoeksrechter en romanschrijver

Michel Claise werkte 20 jaar als advocaat voor hij 16 jaar geleden onderzoeksrechter werd in Brussel. In de loop der jaren werd Claise de verpersoonlijking van de strijd tegen de financiële criminaliteit. Daarbovenop is Michel Claise romanschrijver. Hij gooide hoge ogen met zijn debuutroman Salle des pas perdus dat verscheen in 2006. In 2015 verscheen het ophefmakende Essai sur la criminalité financière, Le club des Cassandre. 

“De samenleving begint te begrijpen hoe schadelijk financiële criminaliteit is”

Michael Claise: “Als onderzoeksrechter ben ik me heel snel gaan specialiseren in grote financiële fraude, in witwasoperaties, in het traceren van het zwart geld van criminele organisaties. Op een gegeven moment ben ik ook politieromans beginnen schrijven over zaken zoals witwassen, carrouselfraude en corruptie. Om mensen uit te leggen wat financiële criminaliteit inhoudt en hoe schadelijk ze is.”

Een persoonlijke kijk op het radarwerk van justitie

Jan Nolf werkte 10 jaar als advocaat in Brugge en werd in 1987 vrederechter in Roeselare. Eind 2011 ging hij uit onvrede vervroegd met pensioen. Sinds zijn pensionering is hij columnist voor verschillende kranten en tijdschriften. Op www.justwatch.be geeft hij zijn mening over actuele gebeurtenissen binnen justitie. Hij schreef ook verschillende boeken waaronder Kwetsbaren in het nieuwe recht. Eind november verschijnt zijn nieuwe boek De kracht van rechtvaardigheid.

“Vrederechter is de allermooiste opdracht bij justitie”

Jan Nolf: “Rechter zijn vraagt veel kwaliteiten: je moet technisch onderlegd zijn, je moet rechtvaardig zijn en je moet altijd oog hebben voor de menselijke dimensie. Daarom was ik een groot voorstander van minnelijke schikkingen. Zo bespaar je justitie en de mensen veel geld. Ook in strafzaken kan een zogenaamde hersteljustitie trouwens heel goed werken.”

De Stichting P&V ondersteunt actief burgerschap

Met de Stichting P&V levert de P&V Groep een actieve bijdrage aan een meer solidaire samenleving via maatschappelijke en ecologische projecten. De Stichting P&V ondersteunt actief burgerschap en komt op tegen de sociale uitsluiting van jongeren. Vorige laureaten van de Burgerschapsprijs zijn onder meer  Reinhilde Decleir, Jeanne Devos, Job Cohen, de broers Dardenne en Stéphane Hessel.

Meer weten?

Benieuwd naar wat Michel Claise en Jan Nolf nog te vertellen hebben? U vindt een uitgebreid interview in deze brochure. Interesse in de andere projecten van de Stichting P&V? Neem een kijkje op de website of de Facebookpagina, of schrijf u in voor de nieuwsbrief.

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past