Waarvoor hebt u een familiale verzekering nodig?

Gepost in: Familie

Image of the blog article

7 voorbeelden uit het dagelijkse leven

Wat is een familiale BA-verzekering? Is ze ook nuttig als u geen kinderen of dieren hebt? Wat dekt ze precies? Hieronder zeven voorbeelden uit het dagelijkse leven.

Wat dekt de familiale verzekering?

Een familiale BA-verzekering is een aansprakelijkheidsverzekering: zij vergoedt de financiële gevolgen van uw aansprakelijkheid voor de schade die u of een gezinslid in uw privéleven berokkent aan een derde (= een andere persoon).

Ook nuttig zonder dieren en kinderen

Zoals de naam doet vermoeden, dekt een familiale verzekering de gevolgen van ongelukjes veroorzaakt door uw kinderen en uw huisdieren. Bijvoorbeeld, uw hond bijt de postbode of uw dochtertje rijdt met haar fiets tegen de auto van de buren. Maar de familiale verzekering doet veel meer dan dat.

BA Familiale: geruststellend breed actieterrein

Uw familiale verzekering verzekert uw aansprakelijkheid voor de blunders van alle gezinsleden die met u onder hetzelfde dak leven, maar ook voor die van uw kotstudenten.

7 voorbeelden uit het dagelijkse leven

 1. U steekt verstrooid de straat over en veroorzaakt een ongeluk. U bent aansprakelijk en moet alle schade vergoeden. Het bedrag kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Gelukkig kunt u een beroep doen op uw familiale verzekering. Wist u dat zwakke weggebruikers (fietsers, voetgangers) bij een verkeersongeval met een motorrijtuig een beschermde status hebben? Dat wil zeggen dat de verzekeraar van het motorrijtuig hen vergoedt voor hun lichamelijke letsels en de eventuele bijhorende kledijschade. Maar als de zwakke weggebruiker zelf het ongeluk heeft veroorzaakt, moet hij natuurlijk de schade aan het voertuig en de andere slachtoffers betalen.
   
 2. Uw zoon verliest de controle bij het skiën en doet een andere skiër vallen. Die breekt daardoor een been en een arm. Uw familiale verzekering vergoedt de schade.
   
 3. U steekt een barbecue aan op een camping. De droge ondergrond vat vuur. Voor u kunt blussen, heeft de brand al drie tenten in de as gelegd. Ook hier vergoedt uw familiale verzekering de schade.
   
 4. U helpt een goede vriend verhuizen. In uw haast struikelt u over een trapje. Een dure vaas van een paar duizend euro glipt uit uw vingers en breekt. Dankzij uw familiale verzekering moet u alleen de vrijstelling zelf betalen.
   
 5. Uw poetsvrouw gooit een emmer water op uw voetpad terwijl het vriest. Een voorbijganger glijdt uit en breekt zijn enkel. De medische en andere kosten worden opgenomen door uw familiale verzekering.
   
 6. U hebt uw tuin laten verwilderen. Een van de bomen valt op de wagen van de buurvrouw. Uw familiale verzekering vergoedt de schade aan het voertuig.
   
 7. Uw kind wordt op weg van school naar huis het slachtoffer van een verkeersongeval. Dankzij de waarborg rechtsbijstand wordt u bijgestaan zodat u een correcte schadevergoeding krijgt. Is een minnelijke schikking niet mogelijk en moet u toch naar de rechtbank stappen, dan worden de gerechtskosten en het ereloon van de advocaat of expert die u helpt, door de verzekeraar betaald.

Een familiale verzekering is dus niet alleen nuttig als u schade aan een derde veroorzaakt, maar zeker ook als iemand u schade berokkent.

Enkele belangrijke uitzonderingen

Bij een aantal pechgevallen komt de familiale verzekering niet tussen. Soms bent u wettelijk verplicht om een aparte verzekering af te sluiten. Denk aan:

 • de motorrijtuigenverzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) voor een auto of motor
 • de jachtverzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) voor jagers.

Ook uw contractuele aansprakelijkheid* is niet gedekt door de familiale verzekering. Denk bijvoorbeeld aan schade die u berokkent aan de woning die u huurt.

En ook de vrijstelling is voor uw eigen rekening.

Meer weten over de familiale verzekering?

Iedereen is wel eens verstrooid? Een ongeluk zit soms in een klein hoekje, terwijl de gevolgen enorm kunnen zijn. Hebt u nog geen familiale verzekering? Contacteer snel uw P&V-agent voor meer informatie. Hij vertelt er u graag alles over.

 

*uw aansprakelijkheid die voortvloeit uit een gebrekkige uitvoering van een contract.

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

 • Verzekeringen in een verstaanbare taal
 • Uitstekende productkennis
 • Afspraak wanneer het u past