12 conseils pour vous préparer à une coupure d'électricité (Versie 1.0)

Miniatuurafbeelding Geupload door Wim Cornelis, 17/10/18 14:20
Preview
1 van 2

Nationale dag tegen woninginbraken

Gepost in: Woning

Image of the blog article

9 tips om het risico op inbraak te verkleinen

Op 26 oktober 2018 vindt de vijfde editie van ‘Eén dag niet’ plaats, de nationale actiedag tegen woninginbraken. Deze actie wil de bewustwording rond inbraken vergroten, het aantal woninginbraken in België verminderen én van vrijdag 26 oktober een dag maken zonder inbraken. Op www.1dagniet.be vindt u een overzicht van de preventie-initiatieven in uw buurt.

Wij geven u alvast 9 tips die mogelijke inbrekers op andere gedachten kunnen brengen. Meer weten?

9 tips

Elke dag worden in België 145 inbraken gepleegd. Hier vindt u enkele tips die mogelijke inbrekers op andere gedachten kunnen brengen.

1. Geef de indruk dat u thuis bent

Laat binnen een radio aanstaan. Laat wat goedkoop speelgoed in de tuin liggen. Zo geeft u de indruk dat er mensen aanwezig zijn in uw woning.

2. Vraag om hulp

Verwittig uw buren als u voor langere tijd weggaat. Zo zijn ze waakzamer. En zullen ze sneller alarm slaan als ze iets verdachts zien. Vraag hen ook om uw brievenbus te lichten. Een brievenbus die uitpuilt, geeft het signaal dat de bewoners niet thuis zijn. De politie kan op zijn beurt patrouilles uitvoeren tijdens uw afwezigheid.

3. Blijf discreet

Daag niet uit... Etaleer waardevolle voorwerpen niet op de vensterbank en vermeld niet dat u afwezig bent op uw antwoordapparaat of in uw Facebookstatus.

4. Maak het inbrekers niet te gemakkelijk

Ruim werktuigen die inbrekers zouden kunnen helpen op. Laat geen ladder rondslingeren in de tuin. Zaag boomtakken af waarlangs inbrekers gemakkelijk tot bij het raam op de eerste verdieping kunnen geraken. Laat nooit reservesleutels achter in uw brievenbus, onder de mat of in een bloempot.

5. Verstevig uw voordeur

Twee derde van de inbrekers slaan hun slag via de voordeur. Meestal staken ze hun poging als die na drie minuten vruchteloos blijkt. Een gepantserde IB3 veiligheidsdeur is alvast een goede manier om die poging zo lang mogelijk te laten duren. Zo zal ook een veiligheidsslot met meerdere punten (minimaal drie) het werk van inbrekers vertragen.

6. Verstevig uw ramen

Eén derde van de inbrekers forceert ramen om naar binnen te kunnen. Als u uw ramen vervangt, kies dan voor gelaagd glas. Dat is het enige dat voldoende bescherming biedt. Let erop dat het raam zelf stevig in het metselwerk verankerd is.

7. Beveilig uw garagepoort

Vaak zijn automatische garagepoorten uitgerust met een anti-optreksysteem. Bij mechanische poorten volstaat het om een gaatje te boren in de rail, waarin u een slot kan hangen dat ervoor zorgt dat de garage van buitenaf niet kan opengemaakt worden.

8. Bevestig een slot aan uw kelderraam

Haal een ketting door het rooster en hang er een slot aan. Let erop dat deze ketting goed aangespannen is, zodat inbrekers er geen kant mee op kunnen.

9. Doe een beroep op een diefstalpreventieadviseur

Een diefstalpreventieadviseur helpt u uw woning te beveiligen. Het gaat om een politieman of gemeenteambtenaar die specifiek is opgeleid voor diefstalpreventie. Hij komt gratis op huisbezoek en bekijkt samen met u uw woning. En geeft u tips over de te nemen maatregelen.

Op www.1dagniet.be en www.besafe.be vindt u nog meer tips rond beveiliging. Zet de eerste stap: wacht niet om u te beveiligen tot er bij u ingebroken wordt.

Bent u verzekerd tegen inbraak?

Wist u dat bescherming tegen diefstal niet systematisch in uw brandverzekering inbegrepen is? Kijk na of u wel degelijk tegen inbraak verzekerd bent. De optie Diefstal en vandalisme van de brandverzekering van P&V dekt niet alleen inbraken in uw woning maar ook diefstal met geweld buitenshuis.

Meer weten over de brandverzekering van P&V of de waarborg Diefstal en vandalisme? Uw P&V-adviseur vertelt u er graag alles over.

12 tips om u voor te bereiden op een stroomuitval (Versie 1.0)

Miniatuurafbeelding Geupload door Wim Cornelis, 15/10/18 16:22
Preview
1 van 2

Ongeval met een onverzekerde bestuurder: wat moet u doen?

In ons land rijden ongeveer 100 000 voertuigen rond zonder verzekering. In 2017 gebeurden er 7 489 ongevallen waarbij niet-verzekerde voertuigen waren betrokken. Dat zijn zo’n 20 ongevallen per dag. Dat aantal is de laatste drie jaar wel wat afgenomen, maar blijft toch verbazend hoog. Zeker als u weet dat wie onverzekerd rondrijdt en een ongeval veroorzaakt, alle schade zelf moet vergoeden, desnoods via levenslange afbetalingen.

Wie betaalt de herstellingen aan mijn auto?

Stel dat er morgen een auto door het rood rijdt en daarbij uw wagen ramt. U stapt uit om de schade op te meten en het aanrijdingsformulier in te vullen, maar u stelt vast dat de brokkenpiloot niet in orde is met de wettelijk verplichte BA-verzekering voor zijn auto. Wat dan?

In eerste instantie doet u net hetzelfde als bij een gewoon auto-ongeval: de situatie beveiligen, de spoeddiensten bellen als er gewonden zijn en een aanrijdingsformulier invullen.

Daarnaast belt u ook de politie. Het proces-verbaal van de politieagent kan bevestigen dat de andere bestuurder niet verzekerd was. Vraag wel een kopie of het nummer van het proces-verbaal. Dat maakt het achteraf eenvoudiger om de schade te regelen.

In dit voorbeeld moet de schade worden vergoed door de andere partij. Omdat die niet verzekerd is, moet u echter een speciale procedure volgen.

Doe een beroep op uw omnium- en uw bestuurdersverzekering

Bij een ongeval met een onverzekerde tegenpartij kunt u een beroep doen op uw omnium- en uw bestuurdersverzekering, als u die aanvullende waarborgen hebt afgesloten. Deze verzekeringen vergoeden uw materiële en lichamelijke schade, ongeacht de oorzaak van de schade. Dus ook als een onbekende tegenpartij aansprakelijk is voor de schade. Voor de aangifte van uw ongeval vraagt u best hulp aan uw P&V-adviseur. Wij proberen vervolgens de schadevergoeding te verhalen op de andere partij.

Geen omnium, dan BA-autoverzekering

Als u geen omnium- of bestuurdersverzekering hebt afgesloten, neemt u contact op met uw BA-autoverzekeraar. Die verzekeraar kan uw schade vergoeden, op voorwaarde dat het schadegeval voldoet aan de RDR-voorwaarden. De RDR-regeling is een afspraak tussen het merendeel van de BA-autoverzekeraars in België die de verwerking van de schade bij ongevallen eenvoudiger maakt. Let wel, de RDR-regeling wordt nooit toegepast voor ongevallen die in het buitenland gebeuren.

Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds

Kan uw BA-autoverzekering u niet verder helpen, dan kunt u een claim indienen bij het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds (BGW). Uw rechtsbijstandsverzekeraar kan die procedure voor u opvolgen.

Het BGW komt tussen bij een ongeval waarin u in uw recht bent en uw verzekeringsmaatschappij zich niet tegen de verzekeraar  van de tegenpartij kan keren. Het fonds dekt enkel ongevallen die plaatsvinden in de Europese Economische Ruimte.

Het fonds kan voor u bemiddelen in de volgende scenario’s:

  1. Het voertuig van de tegenpartij beschikt niet over de verplichte verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Auto.
  2. Het voertuig van de tegenpartij is gevlucht zonder identificatie.
  3. Het voertuig van de tegenpartij is wel gekend, maar het werd gestolen of verkregen door geweld of heling.
  4. De verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij werd in gebreke gesteld. Het moet dan gaan om een Belgische verzekeraar die heeft afgezien van de erkenning om de verzekering BA Auto uit te oefenen in België.
  5. De bestuurder van de tegenpartij heeft het ongeval veroorzaakt als gevolg van een onvoorziene situatie of overmacht, bijvoorbeeld een hartfalen.

Lees hier meer over de werking en de vergoedingen van het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds.

Optimaal beschermd met een omnium- en bestuurdersverzekering van P&V

Bij een ongeval met een niet-verzekerde bestuurder bieden een volledige omniumverzekering en een bestuurdersverzekering de meeste zekerheid. Een omniumverzekering vergoedt u namelijk onmiddellijk als u door een onverzekerde chauffeur wordt aangereden. Dat geldt trouwens ook voor ongevallen in het buitenland met een bestuurder die in fout is. En dit in alle landen die op uw groene kaart staan vermeld. Met een bestuurdersverzekering kunt u rekenen op een tussenkomst in uw medische kosten na een ongeval, op een vergoeding bij invaliditeit en op een kapitaal voor uw nabestaanden als u uw ongeval niet zou overleven.

Benieuwd hoeveel deze aanvullende verzekeringen kosten? Uw P&V-adviseur bekijkt het graag samen met u.

 

Dit dossier werd geactualiseerd op 15/10/2018.