Hondenbeet? Welke verzekering wanneer uw hond bijt?

Gepost in: Familie

Image of the blog article

U bent de gelukkige eigenaar van een jonge en dartele hond. Maar wat als uw speels huisdier in een onstuimige bui een voorbijganger bijt? Bent u dan verantwoordelijk? En is het nuttig om een verzekering af te sluiten als u een hond in huis haalt? Ontdek hier de antwoorden op uw vragen. 

Sluit u best een verzekering af als u een hond koopt?

Van zodra u eigenaar wordt van een hond, bent u verantwoordelijk voor de schade die het dier toebrengt aan anderen, zelfs wanneer het uit uw huis of zijn hok ontsnapt. U kunt dus best de financiële gevolgen van uw aansprakelijkheid verzekeren. Daarom raden we iedereen met een huisdier een familiale verzekering (de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering privéleven) aan.

Bent u altijd verantwoordelijk als uw hond iemand bijt?

Als uw hond iemand bijt, geldt een wettelijk vermoeden dat u aansprakelijk bent, louter omdat u de eigenaar bent. Toch bent u niet altijd aansprakelijk. Dat hangt af van de omstandigheden. Maar u zult moeten aantonen dat niet ú maar iemand anders aansprakelijk is. En dat is niet eenvoudig. Zo kunt u erop wijzen dat het dier agressief werd door provocatie of door onvoorzichtig gedrag van het slachtoffer. Of dat kinderen stenen naar uw hond gooiden.  

Bij de dierenarts of in de hondenkennel

Misschien had u geen toezicht op uw hond toen die zijn tanden liet zien, bijvoorbeeld omdat u het dier had achtergelaten bij de dierenarts of hem in een kennel had ondergebracht tijdens uw afwezigheid. In dat geval zal wellicht de aansprakelijkheid van de dierenarts of de uitbater van de kennel worden ingeroepen. Maar het feit dat u uw huisdier tijdens uw vakantie had toevertrouwd aan uw hulpvaardige buren betekent anderzijds niet noodzakelijk dat u niet aansprakelijk bent voor de problemen die uw viervoeter veroorzaakt.

De uitkomst staat niet vast

Voorzichtigheid is dus geboden, want bovenstaande voorbeelden zijn louter informatief. In rechtszaken blijkt namelijk dat twee heel gelijkaardige gevallen soms helemaal anders worden beoordeeld. In sommige gevallen oordeelt de rechtbank dat het toezicht (en dus de verantwoordelijkheid) werd overgedragen, terwijl dat in andere gevallen dan weer niet zo is, en dit met heel uiteenlopende gevolgen.

En als uw hond een andere hond bijt?

Honden met agressieve neigingen moeten aan de lijn worden gehouden en een muilband dragen. Toch kan het gebeuren dat uw hond een andere hond bijt. De familiale verzekering dekt de financiële gevolgen van uw aansprakelijkheid voor de lichamelijke letsels die iemand oploopt, maar ook van de materiële schade. Wist u trouwens dat juridisch gesproken de verwonding van een dier een ‘materiële schade’ is? Concreet betekent dit, dat uw verzekeraar de kosten als gevolg van de verwonding van de andere hond zal vergoeden, maar dat de vrijstelling die in de polis voorzien is, door uzelf zal moeten worden betaald.

4 tips voor hondeneigenaars

 1. Houd uw hond altijd aan de leiband als u gaat wandelen.
 2. Reageert uw hond agressief op onbekenden, doe hem dan een muilband om.
 3. Controleer of u wel degelijk een familiale verzekering hebt afgesloten.
 4. Uw hond moet verplicht gechipt en geregistreerd worden vóór de leeftijd van acht weken of vóór de verkoop of adoptie. Meer weten? Op de website huisdierinfo vindt u heel wat nuttige informatie over uw favoriete viervoeter.

Een hond in huis? De familiale verzekering kan u geld besparen

Hebt u een hond in huis of een ander huisdier? Dan raden we u aan om een familiale verzekering af te sluiten. Die verzekering kan u veel geld en leed besparen. Naast de vergoeding van de schade aan anderen waarvoor u aansprakelijk bent, zal de waarborg rechtsbijstand u helpen om de schade die u zelf hebt geleden door een hond van een derde, bij de aansprakelijke terug te vorderen. Zelfs als een oplossing in der minne niet mogelijk blijkt en een procedure voor de rechtbank noodzakelijk is. In dat geval neemt uw verzekeraar de advocaats- en gerechtskosten voor haar rekening.

Meer weten? Uw P&V-adviseur vertelt u er graag meer over.

 

Dit artikel werd geactualiseerd op 2 augustus 2021.

P&V en Liberty Rider redden mensenlevens

Gepost in: Motorfiets

Image of the blog article

In 2019 waren er onder de 644 verkeersdoden in België 84 motorrijders (Statbel, Verkeersongevallen 2019). Voor een verzekeraar als P&V vragen dergelijke cijfers om oplossingen.

Hoe kunnen we het aantal slachtoffers onder motorrijders verminderen of ten minste hun risico op een dodelijk ongeval beperken? Als u weet dat veel motorrijders overlijden na een ongeval omdat de hulpdiensten te laat aankomen, dan is de vraag: hoe kunnen we de hulpdiensten verwittigen en ze zo snel mogelijk naar de plaats van het onheil sturen?

Een ander pijnpunt is de uitrusting van een motorrijder. Een helm, een jas, een broek, laarzen en handschoenen bieden eigenlijk niet genoeg bescherming. Onze tweede uitdaging is dan ook even lastig: hoe kunnen we motorrijders fysiek beter beschermen en hun overlevingskansen bij een ongeval vergroten? En bestaat er überhaupt een manier om het risico op motorongevallen te voorkomen?

P&V zocht en vond een antwoord op deze vragen via:

Het aanbod P&V Motor

Ons aanbod voor motorrijders vertrekt vanuit een solide burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering en is gericht op preventie.

Goed beschermd op weg? Denk dan ook aan:

Bijstand voor uw motor

Bij pech, ongeval of diefstal is P&V 24/7 bereikbaar om u en uw eventuele passagier bij te staan.

Bescherming van de motorrijder

Dat is een must! Er wordt al snel vergeten dat de BA enkel de schade dekt... aan de anderen. Voor de bestuurders die na een ongeval medische zorgen nodig hebben, is er de dekking Bescherming van de motorrijder.

Bescherming van de uitrusting

Denk hierbij aan de verplichte uitrusting (helm, handschoenen, laarzen, broek en jas), maar ook aan enkele meer specifieke accessoires die de veiligheid verhogen, zoals een airbagvest of bodyprotector.

Onze partners die mee over uw veiligheid waken

Liberty Rider

Liberty Rider is een iPhone- en Android-app die ontworpen is om uw overlevingskansen bij een motorongeval te vergroten. Hij dient ook als gps voor de motorfiets (en waarschuwt u zelfs voor gevaarlijke bochten) en als copiloot als u alleen rijdt. Met Liberty Rider kunnen uw familie en vrienden niet alleen uw route in realtime mee volgen, de app waarschuwt bovendien de hulpdiensten bij een ongeval.

De hulpdiensten verwittigen, hoe werkt dat?

Wanneer de app een 'risicosituatie' registreert (bruuske vertraging, schok), dan zet hij een waarschuwingsprocedure in gang en stuurt hij u een bericht. Als u dit bericht niet beantwoordt, dan belt de app u op. Als u niet antwoordt, dan worden de hulpdiensten zo snel mogelijk verwittigd.

En dat werkt?

De app werd intussen al meer dan 550.000 keer gedownload.

Alleen al in België detecteerde Liberty Rider 30 ongevallen. Vijf van die slachtoffers konden dankzij Liberty Rider levensreddende hulp krijgen!

Eén van hen is Benjamin Buelens. Hij getuigt over zijn frontale aanrijding met een auto en vertelt hoe Liberty Rider motorrijders kan redden bij een ongeval:
 

 

Test Liberty Rider, de perfecte copiloot voor elke motorrit (selecteer P&V in de lijst van partners):


  
In&motion

In&motion is een andere partner van P&V die ook tot doel heeft om levens te redden.

Deze partner biedt een gamma actieve beschermingsproducten, voornamelijk airbags voor motorrijders. De In&motion-oplossing bestaat uit verschillende elementen:

 • Een airbagvest dat u onder uw jas kunt dragen
 • De My In&box-app op uw smartphone die de bewegingen van uw motor registreert
 • Een In&box die zo nodig de airbag activeert
 • Een gaspatroon om de airbag in enkele microseconden op te blazen

P&V Motor-klanten genieten van een korting op de aankoop van hun In&motion-airbag. Alle info over dit aanbod vindt u hier.

Welke motor, uitrusting or rijstijl u ook hebt: bij P&V kunt u terecht voor een compleet beschermingsaanbod met de nadruk op preventie. Een echte meerwaarde voor alle motorrijders in België! Vraag ernaar bij uw P&V-adviseur.

Nog geen klant? Een van onze adviseurs geeft u graag meer uitleg.

weCover, de copiloot voor jonge bestuurders

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

Waarom betalen jonge bestuurders meer voor hun autoverzekering? Heel eenvoudig: chauffeurs met minder rijervaring lopen, statisch gezien, meer risico in het verkeer.

Om dat gebrek aan ervaring op te vangen, werken we bij P&V samen met weCover, een rijassistent in de vorm van een app die verantwoord rijgedrag stimuleert en beloont. En dankzij deze digitale copiloot maken wij onze autoverzekering toegankelijk en betaalbaar voor zoveel mogelijk jongeren. Mooie deal, niet?

weCover: wat is het en hoe werkt het?

Dankzij de weCover-app, beschikbaar voor Android en Apple, krijgt u meer inzicht in uw rijgedrag en wordt u een betere chauffeur.

Hoe? Bij elke rit evalueert de app hoe u rijdt op basis van vier parameters:

 • hoe snel u rijdt (en of u de snelheidsbeperkingen naleeft)
 • hoe u optrekt
 • hoe u remt
 • hoe u bochten neemt.

Deze parameters leveren een score op die weerspiegelt hoe risicovol uw rijgedrag is. Dus hoe veiliger u rijdt, hoe hoger uw rijscore. En die ziet er in de app dan bijvoorbeeld zo uit:

Veilig rijden loont

Met een goede rijscore maakt u bovendien kans op leuke geschenken, want weCover organiseert regelmatig wedstrijden en uitdagingen om de beste bestuurders te belonen. Zo wordt u geprikkeld om elke rit met volle focus achter het stuur te kruipen.

De weCover-deal (of hoe u flink kunt besparen op uw autoverzekering)

Bestuurders jonger dan de 26 jaar die kiezen voor een P&V Autoverzekering met weCover krijgen maar liefst 25% korting op hun verzekeringspremie.

U bent ouder dan 26 jaar? Dan kunt u ook genieten van de weCover-voordelen en krijgt u 5% korting op uw premie.

Met een P&V-autoverzekering geniet u als bestuurder van extra voordelen zoals toegang tot alle functies van weCover, met exclusieve wedstrijden en geschenken.

En dat is niet alles: het weCover-pack wordt aangevuld met een weCover-box. Hiermee kunt u op elk moment uw ritten analyseren, zelfs als u vergeet om de app te starten. Bovendien kunt u met een weCover-box uw wagen overal en op elk moment lokaliseren.

Waarom weCover?

weCover helpt niet alleen uw rijgedrag te verbeteren en uw verzekeringspremie te verlagen, u treedt ook toe tot een community in volle groei:

 • met meer dan 2.000 andere tevreden P&V-klanten,
 • die samen al 277 keer de aarde rondreden,
 • die enthousiast deelnamen aan de wedstrijden en challenges waarbij intussen al meer dan 300 geschenken werden uitgedeeld aan de beste chauffeurs,
 • en die dankzij het gebruik van de app hun rijscore verbeterden met gemiddeld 10%.

weCover gratis uittesten?

Dat kan: download de app op uw smartphone via Google Play of Apple Store en selecteer 'Ik wil de app testen' als u een account aanmaakt.

Meer info over weCover vindt u hier.

Een weCover-deal afsluiten of nog vragen over dit aanbod? Contacteer dan zeker uw P&V-adviseur.

Op zoek naar een betaalbare autoverzekering voor jongeren, met veel extra’s? Maak een afspraak bij een P&V-adviseur in uw buurt.

Wij wensen u alvast heel veel veilige kilometers.

Welke verzekeringen sluit u best af voor uw kotstudent?

Gepost in: Voertuig Familie Woning

Image of the blog article

Uw kind gaat studeren en maakt zich op voor een unieke ervaring: het leven op kot. Maar welke verzekeringen sluit u best af? Volstaan uw brandverzekering en uw familiale verzekering? En wat als uw zoon of dochter in het buitenland gaat studeren?

De brandverzekering: een must voor elk kot

Op kot in België of in het buitenland, uw student heeft in elk geval een brandverzekering nodig. Die polis dekt namelijk de schade die uw kind aan zijn kot zou toebrengen als huurder. Denk maar aan waterschade door het laten overlopen van het bad, een gebroken ruit of een brandje. In principe dekt de brandverzekering van uw hoofdverblijfplaats ook het kot van uw kind, zelfs in het buitenland.

Bent u de eigenaar van het kot van uw zoon of dochter? In dat geval moet u een afzonderlijke brandverzekering afsluiten voor het gebouw. Ook de inboedel van het kot en de persoonlijke spulletjes van uw kind (laptop, kleding, tablet, ...) verzekert u hierin best mee.

Goed om weten

 • Uw brandpolis kan meerdere gehuurde studentenkoten verzekeren.
 • Om gebruik te kunnen maken van uw brandverzekering moet uw kind in het ouderlijk huis gedomicilieerd zijn.
 • De brandpolis moet uw hoofdverblijfplaats verzekeren.
 • Dekt uw brandverzekering ook uw inboedel, dan is de schade aan de inboedel (zoals computer, meubelen, boeken of kledij) van het kot ook gedekt.
 • Ga na of uw brandverzekering de waarborg Diefstal of Poging tot diefstal bevat. Is dat het geval dan is ook het kot van uw kind verzekerd tegen diefstal.

Wist u dat?

De brandverzekering van P&V dekt de schade aan studentenkoten overal ter wereld.

De BA Familiale voor ongelukjes in het dagelijks leven

Een familiale verzekering (BA Privéleven) dekt de schade die uw kinderen in hun privéleven per ongeluk veroorzaken aan anderen. Stel dat uw dochter een half jaar in Spanje studeert en daar met haar fiets een voetganger aanrijdt. Of in de museumshop per ongeluk met haar handtas enkele beeldjes tegen de grond gooit. Voor dergelijke ongelukjes moet uw kind zelf geen aparte familiale verzekering afsluiten. Zolang het bij u gedomicilieerd is, is het gedekt via uw verzekering.

Let op: dit geldt niet voor ongelukjes die uw dochter zou veroorzaken als ze achter het stuur van een wagen of een motor zit, daarvoor dient de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering auto.

Goed om weten

Met de familiale verzekering van P&V zijn uw kinderen wereldwijd verzekerd. Bent u ergens anders  verzekerd? Dan controleert u best of uw familiale verzekering in alle landen geldt. Is dat niet het geval, dan moet u een aparte verzekering afsluiten.

Hoe zit het met uw autoverzekering?

Met uw BA-autoverzekering is uw kind ook verzekerd in de landen vermeld op de Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart. Als uw student tijdelijk naar het buitenland trekt en daar wil autorijden met uw auto (dus geen huurauto of een auto van een ander), kijkt u best op voorhand na of uw autoverzekering ook daar geldig is.

Tip: Kijk zeker ook grondig de voorwaarden van het contract van de huurwagen na als uw kind een auto huurt in het buitenland. Voor jongeren gelden vaak hoge vrijstellingen of beperkingen. 

Andere nuttige verzekeringen voor studenten in het buitenland

Gaat uw kind enkele maanden in het buitenland studeren? Check dan op voorhand of uw zoon of dochter voldoende verzekerd is om met een gerust gemoed naar het buitenland te vertrekken.​​​​​​​

 • Informeer welke verzekeringen de universiteit of hogeschool voor uw kind heeft afgesloten, bijvoorbeeld voor persoonlijke ongevallen tijdens schoolactiviteiten, en of die ook in het buitenland van toepassing zijn. Goed om weten: de verzekering ongevallen privéleven van P&V  geldt overal ter wereld.
 • Neem ruimschoots voor het vertrek naar het buitenland contact op met uw ziekenfonds. Zo vermijdt u financiële verrassingen als uw kind tijdens zijn/haar verblijf in het buitenland medische zorg nodig heeft. De kosten die u terugbetaald krijgt, zijn namelijk afhankelijk van de bestemming, de leeftijd en de duur van de studies. Bepaalde landen stellen voor de terugbetaling van medische zorg ook voorwaarden rond de nationaliteit van de student.
 • Voor de meeste medische zorgen die uw ziekenfonds niet terugbetaalt, kan uw kind een beroep doen op uw hospitalisatieverzekering. Voor de meeste landen buiten Europa sluit u echter best een reisbijstandsverzekering af.
 • Breng vooraf ook uw kinderbijslagfonds op de hoogte van de studeerplannen van uw kind.

Aan alles gedacht?

Een goede brand- en familiale verzekering beschermen zoon- of dochterlief op kot tegen heel wat mogelijke ongemakken en kunnen u veel geld besparen. Maar misschien is ook een reisbijstandsverzekering aan te raden. Niet zeker of u aan alles hebt gedacht? Leg de studieplannen van uw kind voor aan uw P&V-adviseur.

 

Dit artikel werd geactualiseerd op 14/07/2021

iPad gestolen in uw hotel? Uw brandverzekering kan u helpen

Gepost in: Woning Vakantie

Image of the blog article

U geniet van een welverdiende vakantie. In uw hotel is er gratis wi-fi, dus u hebt uw tablet meegenomen om in contact te blijven met het thuisfront. Wanneer u terug op uw kamer komt, stelt u vast dat uw tablet verdwenen is. Wat nu? Bestaat er een verzekering tegen diefstal als u met vakantie bent?

Bestaat er een verzekering tegen diefstal als men op verplaatsing is?

Ja hoor. Dat is de aanvullende waarborg 'diefstal en vandalisme' bij de brand- of woningverzekering van P&V: Ideal Woning.

Wat dekt de waarborg 'diefstal en vandalisme' als u met vakantie bent?

De waarborg ‘diefstal en vandalisme’ verzekert u tegen diefstal als u met vakantie bent op hotel of in een vakantiewoning en uw persoonlijke goederen worden er gestolen.

Tip: sluit steeds de deuren als u uw hotelkamer of het vakantieverblijf verlaat!

Handtas gestolen

Met deze waarborg bent u ook verzekerd als uw handtas onder bedreiging wordt gestolen op straat. De waarborg ‘diefstal en vandalisme’ verzekert immers ook geweld op uw persoon, zelfs buitenshuis.

Ook brandschade is verzekerd op vakantie

Wat als uw iPad schade had opgelopen in uw hotelkamer door een brand? Ook dan zou u vergoed worden door uw verzekering Ideal Woning. Waarom? Omdat deze brandverzekering de clausule 'tijdelijke verplaatsing van inboedel' bevat. Zo wordt de dekking uitgebreid tot vakantieverblijven wereldwijd.

Met andere woorden, de inboedel die u tijdelijk verplaatst had (voor een periode van maximaal 180 dagen) wordt beschermd alsof hij de hele tijd bij u thuis stond. Stel dat er een brand was uitgebroken in het hotel en dat uw kleren verbrand zouden zijn, dan zouden die ook gedekt zijn.

En wat met uw eigen appartement aan de zee? Is dat ook verzekerd?

Neen, dat niet. Voor uw tweede verblijf moet u een afzonderlijke verzekering afsluiten.

Een goede raad

 • Berg uw dure spullen in het hotel steeds op in een koffer die met een code of sleutel afgesloten kan worden.
 • Als uw hotelkamer een kluisje heeft, maak er dan gebruik van.
 • Doe aangifte wanneer u het slachtoffer van diefstal of vandalisme wordt.
 • Bied weerstand als men uw bankkaarten probeert te stelen door om hulp te roepen.

Bescherm uzelf ook op vakantie

Bestolen worden op vakantie kan iedereen overkomen! Bescherm uzelf en uw bagage en kies de juiste brandverzekering. Meer weten over Ideal Woning en de aanvullende waarborg 'diefstal en vandalisme'? Contacteer dan uw P&V-adviseur. Hij vertelt u er graag meer over.

Nog geen klant? Vind hier een P&V-adviseur.

 

Dit artikel werd geactualiseerd op 15 juli 2021

Nieuwe artikels