
9 tips om woninginbraken te vermijden
Op woensdag 21 juni 2023 vindt de Europese dag tegen inbraken plaats, een initiatief van het European Crime Prevention Network (EUCPN). Het thema van de Europese dag is het veilig op vakantie vertrekken en wat u kunt doen om de veiligheid rond uw woning te vergroten.
Veilig op vakantie vertrekken
Een goed beveiligingsplan bestaat uit een combinatie van sociale, elektronische, mechanische en organisatorische maatregelen. Hierbij alvast enkele eenvoudige preventietips van Assuralia:
9 eenvoudige preventietips om inbraken te vermijden
- Doe alsof u thuis bent. Laat geen afwezigheidsbericht achter op uw deur.
- Laat ook op Facebook, Twitter of uw blog niet weten dat u op reis vertrekt. Let op met updates die laten weten dat u ver weg bent.
- Stop thuisleveringen van uw aankopen op internet.
- Hetzelfde geldt ook voor uw antwoordapparaat. Ga na of u uw vaste lijn kunt doorschakelen naar uw gsm of een ander toestel.
- Werk met tijdschakelaars voor de verlichting.
- Laat beplanting onderhouden en zichtbare grasperken maaien.
- Laat aan uw vertrouwenspersonen weten dat u op vakantie bent en voor hoelang. U kunt hen vragen om de brievenbus leeg te maken en af en toe de rolluiken op en neer te laten.
- Wees discreet wanneer u vertrekt.
- Breng uw gegevens aan op de binnenkant van uw bagage in plaats van aan de buitenkant.
Meer tips, vindt u in deze checklist. Ook op deze website van de politie en op www.safe.be vindt u heel wat nuttige preventietips.
Bent u verzekerd tegen inbraak?
Wist u dat bescherming tegen diefstal niet systematisch in uw brandverzekering inbegrepen is? Kijk daarom na of u wel degelijk tegen inbraak verzekerd bent. De optie Diefstal en vandalisme van de brandverzekering P&V Ideal Woning dekt niet alleen inbraken in uw woning maar ook diefstal met geweld buitenshuis. Uw P&V-adviseur vertelt u er graag meer over.

Vakantiedossier: veilig op reis
Vakantie. U kijkt er maanden naar uit en dan is het zover. Maar of u nu kiest voor een citytrip, een strandverblijf, een sportieve of een avontuurlijke vakantie, een goede voorbereiding is onontbeerlijk.
Om u te helpen, maakten we een overzicht van zaken die nodig zijn om uw vakantie perfect te laten verlopen. U vindt in ons dossier handige tips rond vervoer, gezondheid, kinderen, huisdieren en nog veel meer. Zo kunt u met een gerust gemoed vertrekken.
Wij wensen u alvast veel plezier met de voorbereidingen en een prettige vakantie!
1. Enkele maanden voor uw vertrek
Reizen, vervoer en logement
- Geen vakantie-inspiratie? Culinaire vakanties zijn tegenwoordig in. Zo kunt u op kookrondreis in Noord-Indië, tajine en couscous leren maken in Marrakech of op whiskytour in Schotland. Houdt u van film, dan kunt u de set van the Hobbit bezoeken in Nieuw-Zeeland of dichter bij huis Londen bezoeken in het spoor van Harry Potter.
- Is muziek meer uw ding? Combineer dan uw vakantie met een muziekfestival, zoals Roskilde in Denemarken, het Sziget-festival in Hongarije of het Main Square Festival in Frankrijk.
- Reserveer de vliegtuigtickets, de huurwagen, de huurwoning of het hotel. Vraag een bevestiging van uw reservering en betaal indien nodig het voorschot.
- Denk aan het onderhoud van uw wagen, misschien is een bezoekje aan de garage nodig.
- Reist u met de auto naar een land buiten de Europese Unie? Kijk dan na of dat land het Belgische rijbewijs aanvaardt. Is dat niet het geval, vraag dan op tijd een Europees rijbewijs aan bij uw gemeente. Dat rijbewijs is drie jaar geldig.
Administratie
- Check of u een visum nodig hebt. Meer informatie vindt u op deze site of via de website van de ambassade van uw vakantieland. Controleer ook de geldigheidsdata van uw identiteitskaart, kredietkaart, paspoort, rijbewijs, ... Let op: sinds juni 2012 moeten ook kinderen een eigen identiteitskaart hebben.
Gezondheid
Kijk na of u inentingen of geneeskundige voorzorgen nodig hebt.
Kids
- Gaat u voor de eerste keer met uw (kleine) kinderen op reis? Bereid uw bengels dan goed voor. Een lange vliegtuigtrip bijvoorbeeld kan best intimiderend zijn. Op deze site vindt u een heleboel tips rond comfortabel reizen met kids.
- Voor peuters en kleuters bestaan er leuke kinderboekjes over reizen zoals ‘Ikke op reis'. Ook reisgidsen voor kinderen zitten in de lift, denk aan de reisgidsen van Capitool en Lonely Planet of de gidsen van Muddy Shoes.
- Een heleboel reisbureaus bieden mooie en avontuurlijke reizen aan die geschikt zijn voor kinderen. Kijk naast de gekende aanbieders ook eens op de sites van reisbureaus als Sawadee Reizen, Koning Aap of Djoser, … voor avontuurlijke reizen met het hele gezin.
- Zijn uw kinderen wat ouder en willen ze zonder u op reis, dan vinden ze misschien hun gading bij reisbureaus als Bootz, KrisKras of Joker.
Huisdieren
Bedenk op tijd wie uw dieren zal opvangen. U neemt uw huisdier liever mee op vakantie? Vergeet niet het hondenpaspoort, de gezondheidsverklaringen en inentingsbewijzen mee te nemen. Informeer bij uw dierenarts of via de website van de ambassade van uw vakantieland wat de vereisten zijn. Op deze site vindt u alvast enkele vakantieverblijven waar honden welkom zijn.
Verzekeringen
Bent u voldoende verzekerd onderweg en ter plaatse? Als autoklant bij P&V kunt u voor u en uw gezin voor een bescheiden bedrag een waarborg Pechbijstand en/of Bijstand Personen afsluiten. Zo voelt u zich alvast heel wat veiliger.
Hebt u een brandverzekering bij P&V? Dan is alvast uw gehuurde vakantiewoning of hotel gratis meeverzekerd. Raadpleeg uw P&V-adviseur voor meer details.
2. Enkele weken voor uw vertrek
- Maak een fotokopie of een scan van belangrijke documenten zoals identiteitskaarten, autopapieren, verzekeringen, ... en maak foto's van uw waardevolle voorwerpen. Bewaar ze op een veilige plaats of zet ze op een online harde schijf zoals Google Drive of Dropbox . Zo kunt u er overal aan.
- Zet het telefoonnummer van uw P&V-adviseur in uw gsm. Noteer ook uw contractnummer.
- Vraag uw Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan bij uw mutualiteit. Reist u buiten Europa? Dan moet u in bepaalde gevallen ook een elektronische inreistoestemming, een bewijs van reisbijstandsverzekering of een inentingsbewijs kunnen voorleggen. Meer informatie vindt u op deze website.
- Wilt u uw post laten doorsturen naar uw vakantieadres of laten bewaren in een postkantoor naar keuze? Dat kan via bpost.
- Verwittig uw buren dat u met vakantie gaat. U kunt hen vragen om uw planten water te geven, de vuilniszakken buiten te zetten, de brievenbus te lichten, de rolluiken of gordijnen te openen en te sluiten... én natuurlijk om u te verwittigen bij problemen (laat zeker uw telefoonnummer achter).
- Hebt u een alarmsysteem? Informeer dan uw contactpersonen over de procedure bij een alarmmelding. En geef de alarmcentrale uw vakantiedata door.
- Informeer u over de lokale gebruiken in uw vakantieland. In sommige landen houdt u bijvoorbeeld best rekening met vestimentaire gewoontes. Raadpleeg reisgidsen of surf naar deze website voor praktische info.
Wist u dat?
In sommige steden en gemeenten kunt u de politie vragen om extra te patrouilleren in uw straat tijdens uw vakantie. Tips over inbraakpreventie vindt u in dit blogartikel.
U reist met de wagen
- Controleer het olie- en waterpeil, uw koplampen, stoplichten en knipperlichten.
- Controleer de bandendruk (ook het reservewiel). Tip: In de gebruiksaanwijzing van uw wagen vindt u de aanbevolen druk bij volle lading. Wist u trouwens dat een lage bandendruk het risico verhoogt op een lekke band en leidt tot een hoger brandstofverbruik?
- Zelfs met een gps is het een goed idee om uw reisweg te kennen. Bekijk voor uw vertrek uw kaarten of check het internet. Vergeet zeker het adres van uw hotel, uw huurwoning of uw camping niet.
- Reist u naar Frankrijk? Dan moet u altijd minstens één ongebruikte alcoholtester in uw wagen hebben. Bent u van plan de tester te gebruiken, koop er dan minstens twee.
- Neem - indien nodig - pilletjes tegen wagenziekte mee.
U reist met het vliegtuig
- Controleer uw vliegtickets, print ze uit – indien mogelijk - en check alvast in als dit kan. Regel uw transport heen en terug naar de luchthaven rekening houdend met eventuele vertragingen.
- Luchtvaartmaatschappijen zijn erg streng wat betreft handbagage. Zorg ervoor dat al uw bagage past in één stuk en overschrijd zeker het gewicht niet, noch de maximale afmetingen.
3. Enkele dagen voor uw vertrek
Een vakantielijstje
Altijd vervelend als ter plaatse merkt dat er iets onmisbaars ontbreekt in uw bagage. Bijvoorbeeld de lader van uw fototoestel of gsm, de lievelingsknuffel van uw spruit, … Hierbij een handig lijstje dat u kunt uitprinten. Vul gerust aan waar nodig.
U reist met de wagen
- Verdeel uw lading evenwichtig over de wagen. Zaken die u onderweg nodig kunt hebben zoals een frigobox of verbandkistje houdt u binnen handbereik.
- Hebt u een fietsendrager of een dakkoffer, check dan tijdens uw reis regelmatig de bevestigingen. Overschrijd niet het maximale toegelaten gewicht van uw dakkoffer niet maar vul hem met zaken die veel plaats innemen maar niet zwaar zijn: schoenen, lakens, handdoeken, strandspelen, ... en die u pas nodig hebt wanneer u aangekomen bent.
- Vermijd grote voorwerpen los op de hoedenplank. Ze belemmeren uw zicht en vormen een risico als u hard moet remmen.
- Reist u naar het Zuiden, dan vermijdt u beter de weekends, vooral de zaterdagen. Ook in Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Italië zijn de wegen dan overbevolkt.
- Reist u naar Frankrijk en wilt u graag op voorhand weten hoeveel péage u moet betalen, surf dan naar deze website.
- Verkeersregels verschillen van land tot land. Een overzicht van de meeste Europese landen vindt u op de website van ECC-Net (het Europees centrum voor de consument België).
- Neem spelletjes, boekjes, tekenmateriaal, dvd's e.a. mee om uw kinderen bezig te houden tijdens de reis. Breng ook eens een bezoekje aan de bib. Daar vindt u naast boeken, cd's en dvd's ook een collectie luister-cd's voor kinderen. Gegarandeerd uren plezier en niet alleen voor uw kroost.
U reist met het vliegtuig
- Maak een foto van de inhoud van uw bagage. Neem een kleine toilettas en enkele essentiële voorwerpen mee in uw handbagage.
- Bevestig uw adresgegevens niet op uw reistassen. U maakt het personen met slechte bedoelingen op deze manier gemakkelijk om te weten dat u een aantal dagen niet thuis bent.
- Neem eventueel medicijnen mee tegen luchtziekte. Kauwgom of snoepjes voorkomen pijnlijke oren tijdens het stijgen en landen.
Wist u dat?
Sinds 2006 gelden volgende maatregelen voor uw handbagage:
- U mag enkel vloeistoffen meenemen in individuele verpakkingen van maximaal 100 ml. Denk aan water maar ook aan parfum, crèmes, tandpasta, …
- Medicijnen en voeding voor baby's zijn nog wel toegelaten, net als vloeistoffen en parfums die u in een winkel in de luchthaven in de EU of aan boord van een vliegtuig koopt (wel niet openen). Vloeistoffen moeten verpakt en verzegeld worden in een doorzichtige plastic zak van maximaal een liter per passagier.
- Meer details vindt u hier of bij uw luchtvaartmaatschappij.
Huis
- Lampen die aan- en uitgaan via een tijdschakelaar geven de indruk dat uw huis tijdens uw vakantie bewoond is. Vergeet wel niet uw buren te verwittigen.
- Hang geen briefje aan de deur, spreek geen boodschap in op uw antwoordapparaat of post geen bericht op Facebook dat u op vakantie bent. Schakel indien mogelijk uw telefoon door naar uw gsm of een ander toestel.
- Laat geen ladder rondslingeren en doe uw tuinhuisje op slot (ook om te vermijden dat het materiaal dat er zich bevindt, gebruikt wordt).
- Leg uw sleutel niet onder de mat of een bloempot.
- Laat geen waardevolle voorwerpen in het zicht liggen, op een vensterbank bijvoorbeeld.
4. De dag van uw vertrek
Laatste controles
- Kijk voordat u vertrekt nog eens na of alles in huis in orde is en sluit alle deuren en ramen van uw woning.
- Denk aan een picknick: een thermos met koffie, fris water, bekertjes, gezonde hapjes voor de kinderen. Een keukenrol of nat washandje zijn handig bij plakkerige handjes en snoetjes.
- Sluit het water af en koppel alle elektrische apparaten los behalve uw ijskast en diepvriezer.
- Vergeet niet het koffiezetapparaat en het strijkijzer uit te zetten die u net voor uw vertrek nog gebruikte.
Op weg met het vliegtuig
- Om een trombose te voorkomen is het bij lange vluchten erg belangrijk om veel te drinken (en dus ook regelmatig te plassen) en geregeld met uw voeten te bewegen of een wandelingetje te maken in het gangpad.
- Bent u hartpatiënt? Informeer bij uw dokter of hij drukkousen of een heparine-injectie voor vertrek aanraadt.
Op weg met de wagen
- Zorg dat iedereen goed uitgerust vertrekt. Rijdt u 's nachts, dan kunnen uw kinderen een dutje doen. Tegen dat ze ‘s ochtends wakker worden, bent u al een heel eind opgeschoten.
- Controleer een laatste keer uw wagen en neem de reservesleutel mee.
- Iedereen klikt zijn gordel vast, zowel vooraan als achteraan. Kinderen kleiner dan 1m35 zitten in een kinderzitje of op een verhogingskussen (met of zonder ruggensteun).
- Houd voldoende afstand en stop elke twee uur om even de benen te strekken, iets te drinken of naar het toilet te gaan.
- Neem een spons of zeemvel mee om de ruiten van uw wagen proper te maken en zo de vliegjes te verwijderen.
- Respecteer de plaatselijke verkeersregels. In sommige landen geldt een nultolerantie voor alcohol in het verkeer.
- Betaal aan de tolplaatsen met uw kredietkaart, zo wint u tijd.
5. Veilig op reis
- P&V ontwikkelde voor zijn autoklanten twee aanvullende waarborgen om met een gerust hart op reis te kunnen vertrekken: de Pechbijstand en de Bijstand Personen.
- Gaat u met de auto op vakantie? De waarborg Pechbijstand geldt voor uw wagen en de inzittenden bij een defect, ongeval of diefstal in alle landen vermeld op uw groene kaart van P&V. Kan uw wagen niet ter plaatse hersteld worden, dan wordt hij naar een garage gesleept in het buitenland of gerepatrieerd naar België. Onze medewerkers van de dienst Bijstand doen al het mogelijke om een vervangwagen of een alternatief te zoeken zodat u uw reis kunt verderzetten.
- De waarborg Bijstand Personen biedt u wereldwijd uitgebreide ondersteuning ongeacht het gebruikte vervoermiddel en dat bij incidenten, ziekte, ongeval, … Uiteraard kunt u beide waarborgen combineren.
Hebt u nog vragen over uw verzekeringen voor u op vakantie vertrekt? Contacteer gerust uw P&V-adviseur. Hij beantwoordt met plezier al uw vragen.

In dit artikel gaan we op zoek naar de meest voorkomende vormen van pech onderweg met de fiets én met de auto en geven we u tips om het risico daarop te verkleinen. U leest ook waarom dit het uitgelezen moment is om een P&V fietsverzekering of onze bijstandsformules voor de auto af te sluiten.
Vier tips om pech met uw (elektrische) fiets te voorkomen
Een lekke band, problemen met uw ketting of remmen en - als u elektrisch fietst - een platte batterij. Dat zijn drie klassieke spelbrekers op menig fietstocht. Dus vóór u aan een lange(re) rit begint, check eerst de volgende tips:
- Pomp uw fietsbanden wat harder op als u met extra gewicht op pad gaat. Zo verkleint u het risico op lekke banden en rijdt u bovendien een stuk sneller met dezelfde inspanning. De normale aanbevolen spanning staat vaak vermeld op de zijkant van uw banden, maar hierbij enkele richtlijnen:
- Voor stadsfietsen, hybride fietsen, gewone elektrische fietsen of speed pedelecs met banden van 28 tot 32 mm: 4,5 à 6,0 BAR;
- Voor mountainbikes met bredere banden: 2,0 à 3,5 BAR;
- Voor speed pedelecs en koersfietsen met smalle banden (23 tot 25 mm): 7,0 à 8,5 BAR.
Extra tip: neem een reserve binnenband, bandenlichters en een fietspomp mee.
- Vertrek met een goed gesmeerde ketting. Zo wordt de kracht op uw pedalen optimaal overgedragen naar uw achterwiel en dat zorgt ervoor dat u soepeler én stiller fietst.
Basisinstructies om uw ketting te smeren:
- Maak uw ketting eerst schoon met een doek of borstel en eventueel een ontvetter (kettingreiniger of gewoon afwasmiddel met wat water) en droog af.
- Gebruik kettingsmeermiddel dat geschikt is voor de omstandigheden waarin u meestal fietst (regen, …).
- Druppel of spuit gelijkmatig een kleine hoeveelheid smeermiddel bovenop elke schakel van de ketting terwijl u de pedalen achteruit draait:
- Geef het smeermiddel voldoende tijd om in te trekken (zie gebruiksaanwijzing) vóór u begint te fietsen en verwijder het overtollige product met een doek.
- Controleer uw remmen: check of uw voor- en achterrem nog goed werken. Uw remblokjes hebben hun beste tijd gehad? Laat ze op tijd vervangen.
- Laad de batterij van uw elektrische fiets volledig op voor u vertrekt en vergeet uw lader niet. Als u lange ritten maakt, neem dan eventueel een extra batterij mee of plan onderweg een tussenstop op een plek waar u kunt bijladen.
Vier tips om autopech te voorkomen
Gestrande automobilisten doen het vaakst een beroep op pechbijstand voor haperende batterijen of motoren, lekke banden, brandstofproblemen en… verloren sleutels. Hierbij onze tips om deze risico’s tot een minimum te beperken:
- Vertrek met een goed onderhouden voertuig. Ook als u weinig rijdt, raden we minstens één onderhoudsbeurt aan per jaar. Tijdens zo’n onderhoud worden alle basissystemen van uw auto (banden, remmen, oliepeil, lichten…) gecontroleerd en kunt u daarna in principe met een gerust hart uw langere (vakantie)ritten aanvatten. Een zomeronderhoud boeken bij uw garage is dus een prima idee! En eenmaal onderweg: blijf alert voor vreemde geluiden, trillingen of waarschuwingslampjes die aanspringen en zet het nummer van uw bijstandsverlener in uw telefoon. Bij P&V staat dat nummer op het verzekeringsbewijs.
- Zorg voor de juiste bandenspanning. Deze vindt u terug in de handleiding van uw voertuig, op de banden zelf of op een sticker aan de binnenkant van de brandstofklep, in de deurpost of achter de zonneklep. Wat zwaarder geladen? Dan kunt u best uw bandenspanning een beetje verhogen om veiliger en zuiniger te rijden. Volg hierbij steeds de bandenspanningstabel voor uw type auto of vraag advies aan uw garagist of bandencentrale. Check eventueel ook even uw reservewiel voor u vertrekt.
- Blijf aandachtig bij het tanken. Na een lange rit, in een buitenlands tankstation of met een huurauto is extra waakzaamheid geboden. De juiste brandstof is vermeld in de handleiding van uw voertuig, op een sticker in de tankklep of op de brandstofdop. Toch de verkeerde pomp gekozen? Stop meteen met tanken of rijden en bel uw bijstandsverlener/vraag professionele hulp.
- Neem uw reserve autosleutel mee. Met de auto naar het buitenland? Dan is het slim om ook uw reservesleutel mee te nemen, voor het geval dat uw andere sleutel zoekraakt of niet meer werkt. Bewaar uw reservesleutel op een andere (veilige) plek en check eerst even of hij nog werkt.
P&V fietsverzekering en bijstand auto: nu aan interessante voorwaarden
Uw voordelen bij P&V Bijstand
Zeven op de tien Belgen gaan met de wagen op vakantie: u ook? Als u vóór 30 juni 2023 een nieuwe autoverzekering met bijstand bij ons afsluit, dan krijgt u alvast één jaar lang 50% korting op al onze bijstandsformules: Ongevallen + Pech + Diefstal + Personen. En deze korting geldt trouwens ook voor motoren, campers, caravans en oldtimers. Geïnteresseerd?
Ontdek hier de voorwaarden van deze actie.
Uw voordelen bij P&V Fiets
Om u zo goed mogelijk te beschermen, breidden wij onze fietsbijstand permanent uit tot bijna heel Europa en zelfs daarbuiten. Let op: u kunt geen beroep doen op de fietsbijstand van P&V als u met uw fiets naar de Canarische eilanden, naar Madeira of de Verenigde Staten trekt. Check hier in welke landen u allemaal verzekerd bent.
Deze uitbreiding geldt niet alleen voor nieuwe P&V Fiets-verzekeringen: ook als u vandaag al P&V Fiets-klant bent, kunt u hiervan genieten.
U koopt een nieuwe fiets? Verzeker hem vóór 30 juni 2023 bij P&V en ontvang 10% korting op alle basiswaarborgen (materiële schade, diefstal en bijstand), en dit voor de volledige duur van uw contract.
Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Fiets, de verzekering P&V Auto en de verzekering P&V Motor ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekeringen zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de infofiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging voor een zelfde periode (1 jaar voor P&V Auto/Moto en 1 maand voor P&V Fiets).
Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (https://www.ombudsman-insurance.be).
Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Hoe maakt u uw tuin zomerklaar?
De lente is eindelijk in het land. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken in uw tuin. Bemesten, inzaaien en snoeien: allemaal typische lentetaken waarmee u uw tuin klaarstoomt voor het buitenseizoen. Maar wat als u geen groene vingers hebt en niet weet waar te beginnen? Geen nood, met de volgende aanwijzingen doet u uw tuin de komende maanden stralen.
Een voorjaarsbeurt voor uw gazon
Als de gemiddelde buitentemperatuur boven de 10 graden klimt, begint uw gras opnieuw te groeien en is het tijd om uw grasmaaier van stal te halen. Omdat de motor en de messen van de grasmaaier voortdurend in contact komen met vuil en vocht, laat u uw maaier best jaarlijks onderhouden door een vakman. Zo gaat uw machine langer mee en vermijdt u reparatiekosten.
Bij de eerste maaibeurt zet u uw machine op de hoogste stand om de nieuwe wortels en scheuten van uw grasplantjes niet te beschadigen. Voor een gezonde grasmat kunt u in het voorjaar uw gazon ook best wat bemesten. Doe dit bij voorkeur na het maaien en na een regenbui. Belangrijk is dat u de juiste hoeveelheid meststof gebruikt: te veel meststof verbrandt uw gras, te weinig geeft geen resultaat.
Als er veel mos en onkruid in uw gazon zit, dan is de lente het perfecte moment om te verticuteren. Met een verticuteermachine snijdt u de wortels van mos en onkruid door, zodat het water weer vlot bij de graswortels kan komen en uw gras meer lucht krijgt.
Zaaien of zoden leggen doet u ook in het voorjaar, want gras ontkiemt het best bij een bodemtemperatuur van rond de 10 graden en voldoende regen. Kies het soort gras dat past bij uw tuin (schaduw of zon) en wat u daarin het liefst doet (spelen of tuinieren). Voor een goed resultaat volgt u de instructies die op de verpakking staan of - als u zoden koopt - die u van uw tuincentrum krijgt.
Aan de slag met de snoeischaar
- In de lente zijn veel gewassen aan een snoeibeurt toe. Dat doet u om ze in model te houden, om een mooiere bloei of betere oogst te krijgen en ook om ziektes te voorkomen.
- Belangrijk is dat u een scherpe snoeischaar gebruikt, want rafelige snedes helen trager dan rechte en geven ziektekiemen en schimmels meer tijd om zich te ontwikkelen.
- Snoeien doet u best van zodra de temperaturen niet meer onder nul zakken. Als het vriest, kan de wond die u met snoeien achterlaat, bevriezen en dat kan de bloei van uw plant of boom stoppen.
- Enkele populaire tuinplanten die u voor de zomer zeker mag snoeien zijn: ligusterhagen, buxus, lavendel, (klim)rozen en hortensia’s.
- U twijfelt of u een bepaalde plant of boom mag snoeien? Op het internet vindt u tal van snoeitips en tuinkalenders die u op weg helpen.
Goed om weten: U wilt beginnen snoeien maar weet niet hoe omdat u de plant niet kent? Dan is de handige Pl@ntNet-app iets voor u. Het principe is eenvoudig: u downloadt de gratis app op uw smartphone en maakt een foto van de onbekende plant. De app doorzoekt haar databank van meer dan 14 miljoen foto’s en meer dan 37.000 soorten en toont u de foto’s en de benaming van de planten die het meest lijken op uw exemplaar. Zo kunt u uw plant identificeren en verder op zoek gaan naar de juiste snoeimethode.
Planten maar
Na 15 mei is de kans op (nacht)vorst klein en breekt het plantseizoen aan. Met het planten van wintergroene heesters, coniferen, hagen en kruiden begint u best op tijd, dus nog vóór ze nieuwe bladeren gaan vormen. U kunt nu ook eenjarige en tweejarige planten in de grond of in bloembakken uitplanten.
Tip: met viooltjes en narcissen haalt u meteen de lente in uw tuin.
Hebt u een moestuin? Van zodra het warm genoeg blijft, kunt u aan de slag. Maak een lijstje van wat u wilt planten. Hebt u geen ervaring met een bepaald gewas, vraag dan raad in het tuincentrum of aan een ervaren tuinier. Kunt u niet wachten tot het gevaar op vorst is geweken? Zaai dan de zaden van uw groenten of bloemen alvast in een bak die u op een warme en lichte plaats zet in uw huis. Een veranda is hiervoor prima geschikt.
Een warm voorjaar kan ervoor zorgen dat de grond snel uitdroogt. In dat geval kunt u uw pas gezaaide of aangeplante gewassen best begieten tot hun wortels voldoende zijn gegroeid om zelf water uit de grond te halen.
Uw tuin verzekeren? Dat kan
Uw tuin maakt deel uit van uw woning. U spendeert er heel wat tijd en geld aan en beleeft er mooie momenten met uw gezin en vrienden. Daarom verdient uw tuin een sterke bescherming, net als uw huis.
Het Pack Tuin, een optie in de Ideal Woning-verzekering van P&V, biedt u uitgebreidere dekkingen die zijn aangepast aan de risico’s waaraan uw tuin en zijn inhoud worden blootgesteld.
- Heeft uw tuin geleden onder een storm, hagelbui of overvloedige sneeuw? Met het Pack Tuin wordt de heraanleg van uw tuin (met gelijkaardige jonge plantjes) vergoed tot maximaal 15.000 euro*. Ook de kosten voor opruiming en daarbij horende kosten zijn gedekt.
- Werden uw zonneweringen, zonnetenten, rolgordijnen, stoffen luifels, terrasafsluitingen of windschermen beschadigd door een storm? Het Pack Tuin dekt de schade aan goederen die zich in open lucht bevinden, inclusief uw barbecue en tuinmeubelen tot maximum 5.000 euro*.
- Bij een natuurramp zoals bijvoorbeeld een overstroming of grondverzakking worden de kosten voor de heraanleg van uw beschadigde tuin (met gelijkaardige jonge plantjes) vergoed tot maximaal 15.000 euro*. Bovendien is onder andere de schade aan uw terras, private toegang, haag, tuinhuis (inclusief de inhoud ervan) en zwembad gedekt.
- Hebt u een serre voor privégebruik? Bij glasbraak krijgt u een vergoeding voor de schade aan de serre en de inhoud tot maximaal 5.000 euro*.
- Bent u de gelukkige eigenaar van een zwembad of zwemvijver? Het Pack Tuin vergoedt de werkelijk gemaakte kosten voor het reinigen of vervangen van het water van uw buitenzwembad als het water zo vervuild is dat u uw zwembad niet meer kunt gebruiken (tot maximaal eenmaal het volume van uw zwembad).
- We vergoeden bij schade door water of stookolie ook de kosten voor het openen en heraanleggen van uw tuin om de leidingen die aan de basis lagen van het schadegeval te herstellen.
- Hebt u ook de waarborg Diefstal en vandalisme van de inhoud afgesloten, dan komen we met het Pack Tuin, tot maximaal 5.000 euro*, tussen bij de verdwijning van en de schade aan tuinmeubelen, tuindecoratie, tuingereedschap en barbecues door diefstal, poging tot diefstal en vandalisme.
Wilt u meer informatie over het Pack Tuin? Hebt u vragen over een andere verzekering? Contacteer dan snel uw P&V-adviseur. Hij brengt uw persoonlijke situatie en wensen in kaart brengen en biedt u een verzekeringsoplossing op maat.
*Abex 730: deze index volgt de evolutie van de kosten voor het bouwen van een woning

Dat het leven duurder wordt, hoeven we u niet meer te vertellen. De prijsstijgingen zijn de laatste tijd zeer hoog. Zo bedroeg de inflatie in 2022 maar liefst 10,35%! Het rendement op uw spaarboekje is helaas een pak lager.
U hebt een beetje spaargeld dat u niet meteen nodig hebt en dat u graag in beweging zet? Dan hebben wij ook goed nieuws voor u: P&V heeft enkele alternatieven die u op termijn een dynamischer rendement kunnen opleveren.
En er is nog meer goed nieuws, want als u nu een spaarplan afsluit bij uw P&V-adviseur, dan belonen we u met een digitale cadeaubon.
Spaarboekje of verliesboekje?
Een spaarboekje bij de bank is prima om wat geld opzij te houden voor onvoorziene kosten, maar een mooi rendement mag u vandaag niet verwachten. Integendeel: de waarde van het geld op uw boekje of rekening neemt zelfs af! Dat heeft te maken met de inflatie, oftewel de mate waarin producten en diensten duurder worden. Denk maar eens aan de rekening van een gevuld winkelwagentje, uw energiefactuur of de prijs voor een pakje frieten...
Op jaarbasis bedroeg de inflatie in België in maart 2023 6,67% (Bron: Inflation.eu). Dit betekent dat goederen en diensten bijna 7% duurder zijn geworden het afgelopen jaar. Over de afgelopen 10 jaar (van 2013 tot 2022) bedroeg de inflatie gemiddeld 2,58% per jaar. De gemiddelde rente (inclusief getrouwheidspremie) op een spaarboekje bedraagt vandaag 0,84%.
Is de inflatie hoger dan de opbrengst, dan wordt u eigenlijk armer.
Onderstaande grafiek toont het in één oogopslag: had u 10 jaar geleden 10.000 euro op uw spaarboekje staan aan 0,84% intrest, dan is uw geld vandaag nog maar 8.347 euro waard. Door de inflatie bent u dus bijna 17% armer geworden!
Klop de inflatie met onze alternatieven
U kunt een deel van uw spaargeld langere tijd missen? Dan vindt u bij P&V zeker een oplossing waarmee u meer kans maakt om de inflatie te kloppen.
Een spaarformule die past bij uw profiel:
- u kiest voor een gewaarborgde rentevoet, of
- u kiest voor één of meerdere fondsen, een oplossing met mogelijk meer opbrengst, maar ook meer risico, of
- u kiest voor een combinatie van beide.
… en bij uw budget:
- u kiest voor een eenmalige storting, of
- u kiest voor een maandelijks spaarplan (dit kan al vanaf 50 euro per maand), of
- u kiest voor een combinatie van beide.
Met de hulp van uw P&V-adviseur vindt u vast een spaarformule die aansluit bij uw behoeften, verwachtingen, financiële kennis en budget.
Ontvang een cadeaubon tot 200 euro*
Breng uw spaargeld in beweging met een spaar- en beleggingsplan
op uw maat en word meteen beloond.
* Aanbod onder voorwaarden.