Wat dekt de brandverzekering? Voorbeelden uit de praktijk

U weet dat de brandverzekering meer verzekert dan enkel brandschade, denk maar aan waterschade, glasbreuk, stormschade, natuurrampen, ... Maar wat betekent dat in de praktijk? Welke schadegevallen worden gedekt door de brandverzekering en welke niet? Onderstaande schadegevallen tonen wanneer een brandverzekering wel en niet kan tussenkomen. Let wel: elke schade is verschillend. Contacteer daarom bij een schadegeval altijd onmiddellijk uw verzekeraar om te zien of uw schade gedekt is.

Mijn dak lekt. Ben ik gedekt door de brandverzekering?

Als u thuis komt van uw werk, merkt u vochtplekken op de muur van uw slaapkamer, net onder het dak. De verf is gaan schilferen en de muur is beschadigd. Enkele planken van de houten vloer hebben ook schade opgelopen door het lek. Is deze schade gedekt door uw brandverzekering?

Sommige brandverzekeringen zullen de schade veroorzaakt door het water dat door uw dak sijpelt, vergoeden. In dat geval zullen dus de kosten betaald worden die nodig zijn om de muur en de houten vloer opnieuw in hun oorspronkelijke staat te herstellen. De kosten om het deel van het dak dat het schadegeval heeft veroorzaakt te herstellen worden door sommige verzekeraars vergoed. De kosten die u maakt voor de rest van het dak zijn voor uw eigen rekening.

Er zitten wel verschillen in de soorten dekkingen op de markt. Zo wordt bijvoorbeeld het opsporen van lekken in ingewerkte leidingen niet door elke verzekeraar vergoed. En geen enkele verzekering dekt de schade die veroorzaakt wordt door opstijgend vocht (langs de muren).

Door een kortsluiting is mijn diepvriezer ontdooid en is al het eten bedorven. Fabrieksgarantie of brandverzekering?

Als u het eten uit de diepvriezer wil halen, ontdekt u dat door een kortsluiting de volledige inhoud ontdooid is. Wie draait op voor de schade?

Dat hangt af van de oorzaak van de kortsluiting. Die zal bepalen op welke verzekering u een beroep zult kunnen doen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een te hoge spanning op het elektriciteitsnet van de leverancier. In dat geval is het de brandverzekering die de schade zal vergoeden.

Is de fabrieksgarantie van deze toestellen van enig nut in het geval van een kortsluiting? Neen, u kunt slechts zelden aanspraak maken op de fabrieksgarantie in dit soort gevallen. Meestal beschermt de garantie u bij een constructiefout. Hier ligt een externe oorzaak aan de basis van het niet werken van het toestel.

Dronken vandalen beschadigden mijn garagepoort. Iets voor de brandverzekering?

Als u terugkeert van een wandeling merkt u graffiti op uw garagepoort. Kunt u een beroep doen op uw brandverzekering?

Dat hangt ervan af. Niet alle brandverzekeringen verzekeren graffiti.

Het vriendje van mijn zoon, vernielt per ongeluk onze luchter. Komt de verzekering tussen?

Het beste vriendje van uw zoon komt op bezoek. In een poging de Rode Duivels te evenaren, schopt hij een voetbal tegen de kristallen luchter. Die stort met een hels kabaal naar beneden. Iets voor de brandverzekering?

Neen, het zal de familiale verzekering van de ouders zijn die de gebroken luchter vergoedt.

Mijn muur is vochtig, is dat verzekerd?

Als uit onderzoek blijkt dat het om een barst in een leiding gaat en de muur het daardoor begeven heeft, komt de brandverzekering tussen. Omdat de vastgestelde oorzaak gedekt is, worden ook de gemaakte kosten om het waterlek op te sporen, vergoed. In dit geval zal uw brandverzekeraar dus ook de factuur betalen van het lekzoekbedrijf dat het lek heeft opgespoord. 

Ook de kosten voor de herstelling op zich, zoals de loodgieterij en het opnieuw herstellen van de muur (bepleistering, schilderen of behangen) worden vergoed door uw brandverzekeraar.

Een bestelwagen is tegen mijn garagepoort gereden. Wie vergoedt de schade?

Na een gezellig familiebezoek botst uw oom door een verkeerd manoeuvre tegen uw garagepoort. Zowel de auto als de garagepoort is lichtbeschadigd. Wie zal de schade vergoeden?

Uw brandverzekeraar zal u vergoeden voor de schade aan uw garagepoort. Zij zal de schade terugeisen bij de autoverzekeraar van uw oom (inclusief de vrijstelling of franchise). De schade aan de auto van uw oom wordt betaald door zijn omniumverzekeraar.

Na een hevige storm valt een boom uit onze tuin op ons dak. Wie betaalt de schade?

Als gevolg van een hevige storm kunnen takken en zelfs volledige bomen op huizen vallen. In dat geval kunt u beroep doen op uw brandverzekering voor de schade aan uw dak.

Mijn waterfactuur: is abnormaal hoog. Kan mijn verzekeraar mij hiermee helpen?

Bij de laatste factuur van de watermaatschappij, schrikt u behoorlijk. Uw factuur is met maar liefst 55% gestegen. Nochtans wijzigde er niets fundamenteel in uw huishouden. Wat kunt u in zo’n geval doen?

Eerst belt u best uw watermaatschappij. Zij zullen iemand sturen om te kijken wat er aan de hand is. In dit geval hebt u waarschijnlijk een waterlek. Maar waar bevindt zich dat lek?

Bel uw verzekeraar. Hij zal een lekzoekbedrijf sturen. Gaat het om een gedekt schadegeval, dan worden de herstellingskosten vergoed door uw brandverzekeraar. Uw muur zal worden opengebroken en daarna terug dichtgemaakt. Ook de kosten van het lekzoekbedrijf zullen worden terugbetaald.

Goed om weten: 

Zelfs het verlies van water wordt door sommige brandverzekeraars vergoed.  

Mijn verwarming is defect. Kan de bijstand van mijn brandverzekering helpen?

Buiten vriest het dat het kraakt. Bij u thuis wordt het binnen hoe langer hoe kouder, de verwarming blijkt het te hebben opgegeven. De vaste klusjesman is onbereikbaar, wat nu?

Als uw brandverzekeraar bijstand biedt na schade, dan kan die een hersteller sturen om uw verwarming te herstellen.

Vergeet de vrijstelling (franchise) niet

In zowat alle brandverzekeringen wordt gebruik gemaakt van een vrijstelling of franchise. Dat is het deel van de schade dat u zelf moet betalen. Het bedrag van de vrijstelling wordt dus afgetrokken van de schadevergoeding die u ontvangt van uw verzekeraar.   

Hebt u bij P&V Verzekeringen een auto-, brand- en familiale verzekering, dan bundelen wij deze verzekeringen voor u in een P&V Family Plan. U geniet dan niet alleen van een gratis gespreide betaling maar voor de brandverzekering ook van een Engelse vrijstelling. Dat betekent dat als het schadebedrag hoger is dan de vrijstelling, die laatste wegvalt. U moet dus niets zelf betalen en ontvangt de volledige schadevergoeding.

Wist u trouwens dat we bij P&V voor huurders van een appartement een vrijstelling hanteren van slechts 150 euro (niet-geïndexeerd)? Uw P&V-adviseur vertelt u er graag meer over.

Vraag over de brandverzekering?

Wist u dat schade door graffiti vergoed wordt in de woningverzekering P&V Ideal Woning? En dat bij een schadegeval de verplaatsingskosten en het eerste uur arbeidsloon van de hersteller van de P&V Bijstand Woning betaald worden? Zelfs al blijkt de schade niet gedekt te zijn? Uw P&V-adviseur vertelt u graag nog meer over de voordelen van P&V Ideal Woning en bekijkt samen met u welke brandverzekering voor u het meest geschikt is.

Contacteer mijn agent

Nog geen klant? Vind een P&V-adviseur in uw buurt

In België is regen heel normaal. Maar niet in uw keuken.

Eigenaar van een nieuwe of gerenoveerde woning? Geniet nu van 15% korting op uw brandverzekering.* 

Ontdek hier onze actie   

* Aanbod onder voorwaarden, geldig tot 15/05/2024

Met uw P&V-adviseur:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past