Schade door omvallende boom: wie betaalt?

Gepost in: Woning

Image of the blog article

Een omgewaaide boom veroorzaakt schade: wie betaalt?

2018 kende een stormachtig begin. In de nacht van 2 op 3 januari raasde Eleanor over ons land en op 18 januari maakte Friederike onze contreien onveilig. In het Waals-Brabantse Grez-Doiceau viel een dodelijk slachtoffer en onze hulpdiensten werden overstelpt met noodoproepen voor losgerukte dakpannen, weggewaaide daken en omgewaaide bomen. Maar weet u wie de schade betaalt als een omgewaaide boom op uw dak terechtkomt? Lees hier wat uw rechten en plichten zijn en hoe u burenruzies kunt vermijden

Stormschade is een basiswaarborg in de brandverzekering

Als gevolg van een storm kunnen takken en zelfs volledige bomen op huizen vallen. In het verzekeringswezen valt een storm, gelukkig maar, onder de basiswaarborg die in brandverzekeringen is opgenomen.

De wetgeving heeft het over ‘storm’ wanneer:

  • de wind een topsnelheid van meer dan 100 km/u haalt bij het waarnemingsstation van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) dat zich het dichtst bij het beschadigde gebouw bevindt;
  • de wind in een straal van 10 km schade veroorzaakt aan gebouwen met een gelijkaardige weerstand aan de wind.

De brandverzekering Ideal Woning van P&V spreekt van storm zodra de wind een snelheid van meer dan 80 km/u haalt. Deze verzekering is dus minder streng dan de wet die spreekt over 100 km/u. De straal van 10 km blijft wel geldig.

Twee voorbeelden:

1. Tijdens een storm waait uw boom om op het dak van uw buur

Spreek in dit geval niet alleen uw brandverzekering aan maar ook uw familiale verzekering.

2. Door een krachtige wind met snelheid van meer dan 80 km/u waait uw boom om op uw dak

Spreek uw brandverzekering aan voor de schadeloosstelling. De waarborg ‘stormschade’ dekt dit soort ongeval.

Wist u dat?

Wist u dat Eleanor haar naam dankt aan het Britse meteorologisch instituut?

De Britten volgen voor de naamgeving van stormen een vooraf bepaalde alfabetische lijst waarin vrouwen- en mannennamen elkaar afwisselen. Passeerden dit seizoen al de revue: Aileen, Brian, Caroline, Dylan, Eleanor en Fionn.

In Duitsland kan dan weer iedereen een storm kopen en er zelf een naam aan geven. De opbrengst gaat naar de monitoring van het klimaat. Zo komt het dat de storm Eleanor in Duitsland Burglind heet en Fionn Friederike. Ook Zweden, Denemarken en Polen hebben een eigen naamregister. Om niet nog meer verwarring te scheppen, geeft het KMI zelf geen namen aan stormen en ander noodweer.

Kies een complete brandverzekering

De brandverzekering Ideal Woning van P&V is uiterst compleet. Zo vergoedt zij, naast stormschade, bijvoorbeeld ook de schade door schimmel als gevolg van waterschade. Graffiti op uw gevel? Ook hierin komt zij tussen. En dat alles tegen een heel interessant tarief.

Meer weten? Contacteer snel uw P&V-agent. Hij bezorgt u gratis en vrijblijvend een offerte en beantwoordt graag uw vragen.

 

Nog geen klant? Vind een agent in uw buurt.

Dit artikel werd geactualiseerd op 22/01/2018.

Nieuwe artikels