Hoe kies ik mijn elektrische fiets?

Elektrische fietsen zitten in de lift. Velen maken er tegenwoordig gebruik van om lange afstanden af te leggen, hun conditie te verbeteren of om praktische redenen, zoals naar het werk gaan of de kinderen naar school brengen. Maar gezien de vele mogelijkheden die u hebt, is het niet altijd duidelijk welk model fiets u moet kiezen op basis van uw behoeften. Daarom heeft P&V dit dossier samengesteld om u hierover te informeren.

Welke verschillende soorten elektrische fietsen zijn er?

Er zijn allerlei soorten elektrische fietsen verkrijgbaar op de markt. Hieronder vindt u een lijst met de belangrijkste types en hun kenmerken.

De elektrisch ondersteunde stadsfiets

Elektrische stadsfietsen zijn wijdverspreid in Europa en maken ritten zonder al te veel moeite mogelijk. Bovendien is een regelmatig basisonderhoud voldoende voor deze elektrisch ondersteunde fietsen. Als u met een paar pedaalslagen naar de stad wilt, dan kan een elektrische fiets een interessante optie zijn.

Liever een fiets die u gemakkelijk kunt meenemen? Dan is de compacte e-bike of vouwfiets zeker iets voor u. De kleinere afmetingen zijn onder meer geschikt voor wie de fiets met een treinrit combineert.

De elektrische fiets om op tocht te gaan

Toerfiets met elektrische ondersteuning

De elektrisch ondersteunde toerfiets is ideaal voor wie lange afstanden met de fiets aflegt. Niet alleen kunt u er moeiteloos kilometers mee vreten, maar hij is ook perfect geschikt om de strijd aan te gaan met een niet zo geweldige ondergrond. Vaarwel vermoeidheid en spierpijn.

Elektrisch ondersteunde mountainbike

De elektrische mountainbike is de sportievere versie van de toerfiets. De elektrisch ondersteunde mountainbike, uitgerust met een discrete motor, laat u toe om in volle vaart het landschap te doorklieven en eropuit te trekken in de natuur. Sommige sporters doen dit met traditionele mountainbikes, anderen hebben elektrische ondersteuning nodig om hetzelfde plezier te beleven.

De elektrisch ondersteunde bakfiets

De bakfiets of cargobike is voorzien van een houten, plastic of metalen structuur voor het vervoer van kinderen of materiaal en vervangt steeds vaker de auto. Vooral ouders en bepaalde beroepen zijn enthousiast over de praktische aspecten ervan. Zeker als hij elektrisch aangedreven is, maakt hij het rijden in de binnenstad een stuk eenvoudiger. Ook ideaal voor langere ritten, zelfs op slechte of moeilijk berijdbare wegen.

Drie soorten bakfietsen:

  • Elektrische driewielers: ze rijden niet zoals een gewone fiets, omdat ze drie wielen hebben en vooraan uitgerust zijn met een brede kist, maar ze bieden een perfecte stabiliteit bij stilstand.
  • Elektrische tweewielers: ze hebben een veel langere vorm, rijden net als een gewone fiets en zijn intuïtiever. Dankzij hun dynamische rijstijl bieden ze een uitstekende wendbaarheid op twee wielen, waardoor ze vlot in het verkeer kunnen worden gebruikt.
  • Elektrische longtails: deze bakfietsen met verlengde bagagedrager vormen het meest compacte en wendbare gamma binnen de elektrische transportfietsen.

Snelle fietsen met elektrische ondersteuning

Speedbikes of speedpedelecs zijn, zoals de naam al aangeeft, snelle fietsen die ruim 45 km/uur halen. De belangrijkste troeven van een snelle elektrische fiets zijn:

  • U legt snel uw trajecten af binnen of buiten de bebouwde kom.
  • U maakt sportieve tochtjes aan een hoger tempo.
  • U hebt een actieradius van 60 kilometer met een nieuwe batterij.
  • De snelle, elektrisch ondersteunde fietsen zijn de perfecte vervanging voor gemotoriseerde tweewielers en bieden tegelijkertijd fietsplezier, wendbaarheid en een aangepaste kruissnelheid in de stad.

Snelle elektrische fietsen moeten verplicht ingeschreven worden. Informeer bij uw verkoper naar de nodige formaliteiten. 

Hoeveel kost een elektrische fiets?

Reken gemiddeld tussen de 1.500 en 2.000 euro voor een goede elektrische fiets. De exacte prijs hangt af van het type fiets dat u aankoopt en van de verschillende functionaliteiten die u kiest. Sommige winkels bieden al een elektrische fiets aan vanaf 500 euro, maar de uitrusting is dan wel vrij basic.

Als u daarentegen op het topsegment van de elektrische fietsen mikt, reken dan op meer dan 2.000 euro voor een stadsfiets die uitgerust is met schijfremmen, een motor in de trapas, een geavanceerde console of zelfs een bagagedrager.

Is een nieuwe e-bike in de winkel niet betaalbaar voor u? Dan kunt u zich richten tot de tweedehandsmarkt, op voorwaarde uiteraard dat u extra aandacht besteedt aan de staat van de te koop gestelde elektrische fiets.

Aandachtspunt:
Onmisbare accessoires bij de aankoop van een fiets. Als u een fiets koopt, zorg er dan voor dat u van top tot teen beschermd bent en dat ook uw fiets beschermd is. Zorg voor een helm, een hangslot en een goede verzekering! Hebt u een bedrijfsfiets of gaat u met de fiets naar het werk? Vraag aan uw werkgever of hij uw woon-werkverkeer vergoedt.

Welk type ondersteuning en motor moet ik kiezen? 

Welk type ondersteuning?

Er zijn twee soorten elektrische ondersteuning: alles-of-nietsondersteuning en progressieve ondersteuning.

De alles-of-nietsondersteuning is gekoppeld aan een motor in het wiel en werkt via een trapsensor op de trapas. Dit type ondersteuning maakt een snelle start mogelijk en spreekt dan ook heel wat fietsers aan.

De progressieve ondersteuning is gebaseerd op een krachtsensor die de geleverde kracht beoordeelt. De motor in de trapas komt progressief in werking en zorgt voor een gemakkelijke en comfortabele besturing. In tegenstelling tot de alles-of-nietsondersteuning geeft de progressieve ondersteuning de indruk dat u met een klassieke fiets rijdt.

Welke motor?

Elektrische fietsen zijn uitgerust met een motor in de trapas of in het achterwiel. Tegenwoordig komen modellen met een motor in de trapas veel vaker voor. Reden? Dit systeem biedt een ondersteuning die evenredig is aan de geleverde inspanning, dankzij een krachtsensor. Hoe harder u trapt, hoe meer ondersteuning u krijgt. Bovendien zorgt de motor in de trapas ervoor dat de fiets in balans blijft en dat het zwaartepunt laag is. Resultaat: gemakkelijker te besturen.

Fietsen met een motor in de trapas en een krachtsensor hebben een veel grotere actieradius.

Welke actieradius heb ik nodig voor mijn elektrische fiets?

Na verloop van tijd neemt de batterijduur van een elektrische fiets af. Sommige merkbatterijen zijn echter bestand tegen honderden laad- en ontlaadcycli. De kostprijs van het opladen op het elektriciteitsnet bedraagt ongeveer 20 cent per kilowattuur. Dit betekent dat 150 keer per jaar de batterij opladen slechts 15 euro kost. De kostprijs van uw elektriciteit per kWh hangt echter af van uw energieleverancier en uw energiecontract.

Goed om te weten
De batterij kan zich voor of achter de zadelbuis, onder de bagagedrager of in het frame bevinden. Zorg ervoor dat u vlot toegang hebt tot de batterij om deze te verwijderen en terug te plaatsen, want u zult die eenvoudige snelle handeling vaak moeten herhalen. Bepaalde gamma’s van elektrische fietsen hebben een vaste batterij. Zorg er altijd voor dat het opladen onder correcte en veilige omstandigheden gebeurt.

Goed verzekerd op de fiets dankzij P&V

Zodra u op de openbare weg rijdt, stelt u zich bloot aan risico's, ongeacht het type voertuig dat u bestuurt. Daarom stelt P&V alles in het werk om de weggebruikers te beschermen via verzekeringsformules op maat en met praktische tips. Is uw fiets nog geen jaar oud en is dat uw belangrijkste vervoermiddel? Ontdek onze fietsverzekeringen en lees de nuttige informatie op onze blog. Persoonlijk advies nodig? Neem contact op met een P&V-adviseur in uw buurt!

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Fiets ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.