Afstand van verhaal tegen de huurder: een interessante optie?

Een huiseigenaar die zijn woning verhuurt, kan een clausule afstand van verhaal in zijn brandverzekering opnemen. Maar wat betekent dat concreet? En wat zijn de voor- en nadelen voor u als huurder?

Als huurder de kosten van de brandverzekering delen met de eigenaar door de clausule afstand van verhaal? Toch even opletten

De eigenaar van de woning die u huurt, heeft waarschijnlijk een brandverzekering afgesloten die de woning verzekert tegen brand- en andere schade. Sommige eigenaars laten in hun brandverzekering een clausule afstand van verhaal toevoegen. Dat betekent dat u als huurder de schade aan het gebouw waarvoor u verantwoordelijk bent niet zelf moet betalen. In ruil daarvoor vraagt de eigenaar dan meestal dat u de meerkost van deze clausule in de brandverzekering betaalt. Dat doet hij door het bedrag te verrekenen in de huurprijs.  

Die meerkost is kleiner dan de prijs die u zou moeten betalen als u een brandverzekering op uw eigen naam zou afsluiten. Maar opgelet, u bent niet volledig verzekerd, uw inboedel moet u zelf nog verzekeren.

Wat zijn mijn risico’s als huurder als ik een afstand van verhaal aanvaard?  

Afstand van verhaal lijkt erg verleidelijk omdat het niet zoveel kost en het gemakkelijk is voor u als huurder. Maar u hebt geen garantie dat u volledig beschermd bent. U weet immers niet wat de brandverzekering juist inhoudt en daarnaast bent u niet zeker of de verhuurder de premie betaalde. De schade aan de gehuurde woning is dan wel gedekt maar de eventuele schade aan de woning van de buren daarom nog niet. Bovendien is de schade aan uw inboedel niet gedekt. 

Stel bijvoorbeeld dat er een lek ontstaat in de zichtbare afvoer van uw bad. En er hierdoor water binnensijpelt door het plafond van uw onderbuur met schade tot gevolg. De buurman in kwestie zal u vragen om de kosten te vergoeden voor de herstelling van zijn plafond. Zonder brand- of familiale verzekering op uw eigen naam, zal u de schade die u veroorzaakte aan uw buurman zelf moeten betalen.

Tip: u sluit als huurder best een brandverzekering af in uw eigen naam. En wilt u helemaal gerust zijn, dan verzekert u ook uw inboedel.

Hebt u nog vragen over de clausule afstand van verhaal?

Wilt u graag weten welke brandverzekering het meest geschikt is voor huurders? Wilt u ook uw inboedel verzekeren tegen diefstal? Uw P&V-adviseur beantwoordt graag deze en andere vragen. 

Contacteer mijn agent

Nog geen klant? Vind een P&V-adviseur in uw buurt

Met uw P&V-adviseur:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past