Vermoeidheid achter het stuur: onze tips om alert te blijven
20 juni 2025

Neem voldoende nachtrust voor vertrek
Na een nacht van minstens acht uur voor vertrek kunt u zich beter concentreren en riskeert u minder in te dommelen.
Vertrek op een goed moment
Ga niet rijden na een zware dag, tussen 13u00 en 15u00, of 's nachts tussen 2u00 en 5u00. Dat zijn typische momenten waarop we slaperig worden.
Respecteer de snelheid
Met een matige snelheid moeten uw hersenen minder informatie per seconde verwerken en raken ze minder snel overbelast. Minder vermoeidheid, meer veiligheid.
Herken tekenen van vermoeidheid
Geïrriteerde ogen, geeuwen, stijf gevoel, concentratieproblemen ...? Dat zijn waarschuwingen. Neem zo spoedig mogelijk een break.
Stop regelmatig voor een pauze
Een pauze om de twee uur is ideaal. Strek de benen, drink iets of neem een echte break.
En 's nachts rijden?
Minder dan 10% van het verkeer, maar bijna 46% van de dodelijke ongevallen: 's nachts is dus extra waakzaamheid geboden. Bereid u goed voor: rust voldoende, vermijd alcohol en zware maaltijden, kijk al even na op de kaart waar u kunt stoppen voor een pauze.
Pas uw rijgedrag aan: vertraag, anticipeer en wees extra aandachtig in landelijke gebieden (wilde dieren).
Zorg voor optimale zichtbaarheid: controleer of uw koplampen werken en schoon zijn. Nieuwe technologieën (led, laser, intelligente koplampen) verhogen de veiligheid aanzienlijk.
Goed om te weten
Er bestaan systemen in de auto die vermoeidheid herkennen en een pauze aanbevelen. Een waardevolle innovatie voor lange trajecten.
Uw veiligheid, onze prioriteit
Last but not least: bent u goed verzekerd? Uw P&V-adviseur overloopt graag met u hoe u momenteel verzekerd bent en wat er eventueel beter of goedkoper kan. Dankzij onze 170 kantoren in België vindt u altijd een adviseur bij u in de buurt.
Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Auto ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging.
Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (https://www.ombudsman-insurance.be).
Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.
Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.