11 tips om winterse ongemakken met uw auto te voorkomen

Gepost in: Voertuig Preventie

Image of the blog article

In de winter stellen kou, sneeuw en ijs uw auto flink op de proef. Met als mogelijke ongemakken: vastgevroren sloten, deuren en ruitenwissers, aangedampte of beijzelde voorruit, haperende motor … Weet u hoe u dit kunt voorkomen en wat u best doet als uw auto toch verkoudheidssymptomen vertoont?

Ontdek onze tips voor een vlotte start in de vrieskou

 1. Zet uw auto binnen

Als het even kan, zet dan u uw auto binnen. Meteen een goede reden om op te ruimen en voldoende plaats te maken in uw garage.

 1. Bescherm uw ruitenwissers

Met een stuk karton of een kurk voorkomt u dat uw ruitenwissers vastkleven aan uw ruit. Bevroren ruitenwissers moet u altijd eerst ontdooien om te vermijden dat de zekering doorbrandt.

 1. Leg een karton op uw voor- en achterruit

Om te voorkomen dat u moet krabben, legt u best een stuk karton of een anti-ijsscherm op uw voorruit als uw parkeert.

Als alternatief kunt u de autoruiten ook inwrijven met een half doorgesneden aardappel: het zetmeel voorkomt dat uw ruit bevriest.

 1. Geen warm water op uw ruit te ontdooien

Het temperatuurverschil kan ruiten doen barsten of bestaande kleine barstjes groter maken. Het water kan bovendien aanvriezen.

 1. Gebruik shampoo tegen het aandampen van uw ruiten

Om het aandampen van de ruiten tegen te gaan, doet u wat shampoo of afwasmiddel op een doek en maakt daarmee de binnenkant van de autoruiten schoon.

 1. Trek uw handrem niet op

Als u uw handrem optrekt, kan deze bevriezen en vast komen te staan. Beter is om uw auto in versnelling te laten staan. Als u op een helling staat, kunt u wielblokken gebruiken.

 1. Trek niet aan vastgevroren autodeuren

Als u aan de portieren trekt, kan het rubber loskomen. Om vastzittende autodeuren te voorkomen, smeert u het rubber vooraf in met talkpoeder, rubbervet of vaseline. De autodeuren kunt u eventueel loskrijgen door ze in te duwen.

 1. Voorkom vastgevroren sloten

Spuit een vuilafstotende smering in de deursloten van uw auto en steek daarna uw sleutel een aantal keer in en uit het slot om het product goed te verspreiden.

Raakte uw slot toch bevroren? Houd er een zakje warm water tegen om het te ontdooien. Ook een goede slotontdooierspray kan soelaas brengen, op voorwaarde dat u deze niet in uw auto laat liggen als het vriest.

 1. Start uw motor op de goede manier

Enkele tips om uw batterij te sparen bij het starten van de motor:

 • Zet bij het starten ventilatie, achterruitverwarming, radio en zetelverwarming uit. Ze verbruiken elektriciteit en belasten uw accu.
 • Beter verschillende korte startpogingen, dan één lange. Bij een te lange poging kan de batterij het begeven.
 • Trap het koppelingspedaal in, zodat de motor vrijer kan draaien.
 • Als de auto niet meteen start, kunt u de koplampen aansteken om de batterij op te warmen.
 • U kreeg uw auto moeilijk gestart? Maak dan een rit van 20 tot 30 kilometer om de batterij op te laden en laat uw batterij controleren door uw garage.
 1. Laat uw motor niet warm draaien

De motor eerst laten warmdraaien heeft weinig zin. Bij vriestemperaturen is de motor pas na enkele kilometer opgewarmd. Stilstaand laten draaien versnelt enkel de slijtage van de motor en is slecht voor het milieu. Daarom raden we u aan om de eerste tien minuten wat rustiger te rijden zodat uw voertuig op temperatuur kan komen.

 1. Auto wassen

Was uw auto regelmatig: strooizout tast de banden, de carrosserie en het chassis aan. Strooizout vervuilt ook uw ruiten waardoor uw zicht vermindert.

Controleer uw autoverzekering

Als uw auto op uw oprit, op het werk of op vakantie niet wilt starten, kunt u dan een beroep doen op pechbijstand? Geldt deze dekking ook in het buitenland? Wat als uw auto naar een garage moet worden gesleept? En wanneer hebt u recht op een vervangwagen?

Uw P&V-adviseur beantwoordt graag al deze en andere vragen. Aarzel niet hem te contacteren. U vindt ook meer informatie over onze pechbijstand op www.pv.be.

Wij wensen u alvast een zorgeloze winter!

Nieuwe artikels