Auto wassen: 10 tips om uw wagen weer als nieuw te maken

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

Auto reinigen: 10 tips om uw auto weer te laten blinken als nieuw

Ontdek 10 handige tips om uw wagen schoon te maken en hem weer te laten stralen als nieuw. En dat zonder langs de carwash te gaan!

1. Was de ruiten, spiegels en ruitenwissers

Voor de ruiten mengt u een afwasproduct met witte azijn. Was de ruiten hiermee en wrijf er daarna over met krantenpapier. Zo gaan ze schitteren. Als u wilt dat dit zo blijft duren, vergeet dan niet uw ruitenwissers te onderhouden. Maak ze schoon met een mengeling van azijn en water en droog ze af met een schone doek.

2. Verwijder dode insecten op de lichten en de bumpers

Zijn uw lichten en bumpers een waar slagveld van insecten? Om ze zonder moeite te verwijderen drenkt u een vod in water met sodabicarbonaat. Stop deze daarna in een panty. Die kunt u gebruiken om er de bewuste plekken mee te lijf te gaan.

3. Laat het koetswerk glanzen

Het is belangrijk dat u uw wagen in de schaduw wast en met koud water. Gebruik groene zeep. Om te spoelen gebruikt u een mengeling van water en azijn. Dat laatste helpt om kalksporen te verwijderen.

Hebt u de wagen geparkeerd onder een boom? Zijn er harsplekken op uw motorkap? Dan kunt u een doek gedrenkt in aceton gebruiken. Dan is de klus zo geklaard. Aceton verwijdert de hars, maar laat een dof laagje achter. Dat kunt u verwijderen door een speciale koetswerkshampoo te gebruiken.

4. Stof het dashboard af

Op plastic is vaak veel stof terug te vinden. Voordat u te werk gaat met een onderhoudsproduct zoals afwasmiddel, gebruikt u best eerst een stofzuiger. Anders maakt u het plastic nog vuiler, zeker als u een vochtig doek gebruikt.

Voor deuren en dashboard is een vochtige microvezeldoek ideaal. Deze neemt gemakkelijk het stof weg dat zich genesteld heeft tussen de voorruit en het dashboard. Om de verluchtingsroosters en de luidsprekers te reinigen is een tandenborstel onmisbaar.

5. Reinig het plastic

Dep een lapje stof in een beetje wasverzachter. Deze simpele truc geeft een schitterende glans aan het plastic in uw wagen. Ziet het er wat dof uit? Gebruik dan opfrissers! Maar wees voorzichtig, opfrissers zijn redelijk vettig. Ze verjongen dan wel uw dashboard, maar kunnen ook vlekken geven op uw zetels!

Begin bij de onderkant van de portieren. Dat deel is meestal het vuilst. Om te eindigen, spoelt u met een goed uitgewrongen spons en droogt u alles af met een zacht doekje dat niet pluist of met een zeemlap.

6. Onderhoud van kwetsbare plekjes

Voor elektronisch materiaal en tellers, geen schoonmaakproduct: er even over gaan met een doekje volstaat!

7. Reinig uw matten en binnenbekleding

De bekleding aan het voeteneind wordt het hardst op de proef gesteld! Het is dan ook aangeraden om hier matten te leggen die u kunt verwijderen om ze schoon te maken. Om bijvoorbeeld kattenharen te verwijderen is een simpel stuk plakband al erg handig. Maar het meest eenvoudig is een rubberen borstel die u vindt in een dierenwinkel. Een ontvlekker is dan weer handig voor het verwijderen van de meeste vlekken op uw zetels...

8. Kiertjes, spleetjes en moeilijk te bereiken plaatsen

Gebruik een kleine borstel met harde haren die u dompelt in een mengsel van 20% textielverzachter en 80% water. De haren van de borstel halen onzuiverheden weg, terwijl het mengsel ze vasthoudt zodat ze niet ergens anders in uw wagen terechtkomen.

9. Laat het leder blinken

Voor leder is een mengeling van lauw water met glycerinezeep ideaal voor kleine vlekjes. Maar het is aangeraden om een speciale olie te gebruiken om het leder te voeden zodat het zijn soepelheid bewaart.

10. Verwijder de teer van uw velgen

Zijn uw velgen bevuild met teer? Sprenkel wat white spirit erover, laat het 5 minuten inwerken en verwijder het dan met een stuk keukenrol.

Ga echter op voorhand na of uw velgen niet gelakt zijn. In dat geval, gebruik geen white spirit.

Blinkt uw auto nog als nieuw?

P&V ontwikkelde een omniumverzekering, speciaal voor auto’s vanaf 2 jaar. Elk jaar krijgt u 5% extra korting op uw premie.

Benieuwd hoeveel een omniumverzekering kost bij P&V?

Bereken uw premie voor een omnium

Al klant? Vraag uw P&V agent een gratis en vrijblijvende offerte


Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past