Gratis juridisch advies: waar en hoe?

Gepost in: Familie

Image of the blog article

Gratis rechtsbijstand: waar kunt u terecht en hoe? 

Gezin, buurt, auto ... U kunt op alle vlakken met pech geconfronteerd worden. Juridisch advies is dan veel waard. Maar wat kost het u? Het kan gratis! Waar en onder welke voorwaarden?

1. Organisaties en rechtsbijstand

Er bestaan heel wat hulp- en bijstandsorganisaties.
Ze hebben gemeen dat ze gespecialiseerd zijn in één thema, of het nu gaat om jeugdrecht, vrouwenrechten, eigendomsrecht … . Veel van die organisaties zijn erkend door de Federale Overheidsdienst Justitie en mogen gratis zogenaamde juridische eerstelijnsbijstand verlenen aan iedereen die dat wenst.

2. Gratis eerste advies en advocaten

Bij heel wat advocaten kunt u een gratis eerste advies krijgen. Waarom zou u daar geen gebruik van maken? Dat een advocaat dit gratis eerste gesprek aanbiedt, vormt geen kwaliteitsgarantie. Het is vooral belangrijk om uit te maken of de gekozen advocaat deskundig is in de materie waarover u advies nodig hebt. Neem voldoende tijd om inlichtingen in te winnen vooraleer u een afspraak maakt met een advocaat.

3. Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW)

Het OCMW van uw gemeente heeft een juridische dienst waarbij u terechtkunt indien u een eerste advies wenst.

4. Centra voor gezinsplanning en juridisch advies

U hebt vast al gehoord van centra voor algemeen welzijnswerk. Zij bieden heel wat gratis diensten aan, zoals informatie, advies, opvang, praktische hulp, begeleiding en bemiddeling. Ze geven ook juridisch advies bij conflicten in uw gezin, familie of buurt.

5. Rechtsbijstandscommissies voor iedereen

In elk gerechtelijk arrondissement zijn er Commissies voor Juridische Bijstand die juridische eerstelijnsbijstand bieden: gratis en voor iedereen toegankelijk. Het is niet de bedoeling dat de Commissies uw zaak volledig afhandelen. Zij moeten u een eerste oriëntering geven als hulp in heel wat zaken: echtscheiding, ouderlijk gezag, overtredingen ...

6. Vredegerecht en gratis informatie

Het vredegerecht is gemakkelijk toegankelijk. Bij problemen binnen het gezin, in de buurt of met huisvesting verleent de griffie (het gerechtssecretariaat) gratis informatie, zodat u weet waar u terechtkunt. Zoek wel even de openingsuren op voor u vertrekt.

7. Justitiehuis en spreekuren

In elk gerechtelijk arrondissement is er een Justitiehuis, dat het hele jaar gratis juridische spreekuren organiseert. U vindt alle gegevens van de Justitiehuizen op de website justitiehuizen.be.

8. De notaris luistert

U kunt bij elke notaris terecht om uw verhaal te doen. Hij zal u gratis advies verlenen (over bouwrecht, gezinsrecht of ondernemingsrecht, testamentsbepalingen ...). Hij zal u maar kosten (voor opzoekingen en registratie) aanrekenen wanneer u bij zijn kantoor een dossier opent.

9. Gratis telefonische rechtsbijstand

De Vlaamse Balies bieden u gratis telefonische rechtsbijstand aan: Brussel (Telebalie, 02/511 54 83, van maandag tot vrijdag van 14 tot 17 uur), Gent (09/269 62 56, van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur) ….

Kies een goede familiale verzekering

De familiale verzekering van P&V Verzekeringen beschermt u in heel wat gevallen. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap dat u huurt maar per ongeluk stuk maakt, of u struikelt in een winkel en gooit een rek vol servies om… De familiale verzekering is trouwens ook voor alleenstaanden en koppels zonder kinderen sterk aan te raden. En dat voor een bescheiden prijs. Uw P&V agent vertelt u er graag meer over.

Contacteer uw P&V agent

Nog geen klant? Vind een agent in uw buurt.

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past