Bent u gedekt als u na het werk een omweg maakt en een ongeval krijgt?

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

Bent u gedekt als u na het werk een andere weg naar huis neemt en een ongeval krijgt?

Na uw werkdag rijdt u even langs de bakker voor u naar huis gaat. U wijkt een beetje af van uw gebruikelijke route. Bij een kruispunt moet u stoppen voor een verkeerslicht dat plots op rood springt. Uw achterligger remt niet op tijd en rijdt u aan. Door de harde botsing loopt u een whiplash op. Bent u in dit geval gedekt door de verplichte arbeidsongevallenverzekering die uw werkgever voor u heeft afgesloten? En in welke mate kan deze verzekering tussenkomen?

Verschillende voorwaarden

Om erkend te worden als arbeidsongeval, moet het verkeersongeluk zich voordoen op uw gebruikelijke route van en naar uw werkplek. Maar als u een omweg maakt, bent u dan ook gedekt? Het antwoord is ja: de ‘normale’ weg moet niet noodzakelijk de kortste of snelste zijn. U mag perfect ergens stoppen of een omweg maken, bijvoorbeeld om even naar de bakker te gaan. Let wel op voor een diner of een avondje shoppen na het werk. In deze gevallen bent u niet gedekt.

Als tweede voorwaarde voor een erkenning als arbeidsongeval geldt dat de oorzaak van de schade buiten het slachtoffer moet liggen. In dit scenario wordt het ongeval veroorzaakt door een ander voertuig en is er dus een externe oorzaak. Bovendien moet het ongeval (fysieke of mentale) verwondingen veroorzaken die u verhinderen om te gaan werken, zoals een whiplash na een botsing.

Wat is er verzekerd in uw arbeidsongevallenverzekering?

Deze verzekering vergoedt twee soorten kosten: de kosten naar aanleiding van het ongeval, hetzij de kosten voor verzorging, geneesmiddelen en hospitaalfacturen, maar ook de kosten van uw verplaatsingen om medische redenen.

Na uw whiplash krijgt u twee weken rust voorgeschreven en bent u arbeidsongeschikt. In dat geval hebt u ook recht op een uitkering van uw verzekeraar die u periodiek een som geld stort gedurende de periode die in uw verzekeringscontract werd vastgelegd. U krijgt dus een gegarandeerd vervangingsinkomen tijdens uw invaliditeit.

Nieuwe artikels

Met uw P&V agent:

  • Verzekeringen in een verstaanbare taal
  • Uitstekende productkennis
  • Afspraak wanneer het u past