Paul Collier wint Burgerschapsprijs Stichting P&V

Gepost in: Solidariteit

Image of the blog article

Paul Collier wint Burgerschapsprijs Stichting P&V

Op dinsdag 28 november werd de dertiende Burgerschapsprijs van de Stichting P&V uitgereikt. De prijs ging naar Sir Paul Collier, hoogleraar economie en overheidsbeleid in Oxford en wereldwijd een van de meest invloedrijke denkers op het gebied van migratie en ontwikkelingseconomie. Geliefd bij wereldleiders, ontwikkelingsorganisaties, economen en academische instellingen en volgens The Economist ‘een van de meest bedachtzame economen ter wereld.’

De laureaat van de Burgerschapsprijs komt dit jaar uit de academische sector

De Stichting P&V reikt sinds 2005 jaarlijks een Burgerschapsprijs uit aan Belgische of buitenlandse personen, initiatieven of organisaties. Vanaf 2015 wordt telkens één maatschappelijke sector gekozen waarin gezocht wordt naar mensen die in hun sector hebben bijgedragen aan een rechtvaardige, tolerante en respectvolle samenleving. Dit jaar is het de beurt aan de academische sector.

Invloedrijke denker op het gebied van migratie en ontwikkelingseconomie

Paul Collier onderzoekt onder meer de oorzaken en gevolgen van burgeroorlog, de effecten van ontwikkelingshulp en de problemen op het vlak van democratie in lage-inkomenslanden met grote natuurlijke rijkdommen en urbanisatie in Afrika. Op minstens drie domeinen is hij sterk maatschappelijk geëngageerd: de economische ontwikkeling in Afrika, de armoedebestrijding en de vluchtelingenproblematiek. Hij publiceerde verschillende boeken, waaronder internationale bestsellers als ‘The Bottom Billion’ (2007) en ‘Exodus: How migration is changing our world’ (2013).

‘Mensen zonder hoofd’ en ‘mensen zonder hart’

Een bekende stelling van Paul Collier is dat het migratiedebat wordt gedomineerd door ‘mensen zonder hart’ en ‘mensen zonder hoofd.’ De eersten vinden dat we migranten en asielzoekers met man en macht buiten de deur moeten houden en onze buitengrenzen strenger moeten bewaken. ‘Mensen zonder hoofd’ zijn volgens Collier degenen die betogen dat we de humanitaire tragedie van mensen die armoede of conflict ontvluchten alleen kunnen stoppen door de grenzen te openen.

Oplossingen voor de vluchtelingenproblematiek

In zijn recentste boek, ‘Refuge: Transforming a Broken Refugee System’ (2017), stelt Collier onder meer voor om oplossingen voor de vluchtelingenproblematiek in de regio zelf te zoeken. Hij wil bijvoorbeeld vluchtelingen legaal in steden (niet in vluchtelingenkampen) in de omringende landen laten wonen en werken. Voordeel van opvang in de regio is ook dat vluchtelingen, zodra het conflict is beëindigd, gemakkelijk terug kunnen om hun land opnieuw te helpen opbouwen.

Geloof in het pragmatische midden

Met standpunten die nu eens links, dan weer rechts als muziek in de oren klinken, is Collier niet duidelijk voor één gat te vangen. ‘Men probeert me vaak in een politieke hoek te duwen,’ zegt hij. ‘Maar eigenlijk geloof ik radicaal in het pragmatische midden. Ik ben fel gekant tegen ideologieën die pretenderen alle antwoorden in huis te hebben. Echte antwoorden moet je in de context en de realiteit ontwikkelen en vergen pragmatisme” aldus onze laureaat.

Het is voor deze combinatie van academische uitmuntendheid, waardengedrevenheid en pragmatisme in het streven naar concrete, praktische resultaten dat Paul Collier de Burgerschapsprijs 2017 ontvangt.

De Stichting P&V ondersteunt actief burgerschap

Met de Stichting P&V wil de P&V Groep actief bijdragen aan een meer solidaire samenleving via maatschappelijke en ecologische projecten. De Stichting P&V ondersteunt actief burgerschap en komt op tegen de sociale uitsluiting van jongeren. Vorige laureaten van de Burgerschapsprijs zijn onder meer Jan Nolf, Reinhilde Decleir, de broers Dardenne, Stéphane Hessel en Izzeldin Abuelaish.

Meer weten?

Benieuwd naar wat Paul Collier nog te vertellen heeft? U vindt een uitgebreid interview in deze brochure. Wilt u meer weten over de andere projecten van de Stichting P&V? Neem dan snel een kijkje op hun website of Facebookpagina, of schrijf u in voor de nieuwsbrief.

 

Bron voor dit artikel: Han Renard – brochure Burgerschapsprijs 2017

 

Nieuwe artikels