Hoe een gps kiezen voor uw motorfiets?


Op de motorfiets voelt u zich vrij. U rijdt uw neus achterna, maar natuurlijk liefst zonder de weg kwijt te raken. Daarom is de gps uw beste bondgenoot. Maar welke functies moet die hebben? Waar moet u op letten bij de aankoop? Kiest u beter voor een gps-toestel of een app op uw smartphone? Het antwoord op al uw vragen vindt u in dit artikel. Wij wensen u alvast veel toerplezier!

 

Waarom een gps voor de motorfiets?


Op de motor vergeet u al uw zorgen ... op voorwaarde dat u niet verloren rijdt! Uw motor-gps laat dat niet gebeuren. Hij zorgt ervoor dat u met volle teugen kunt genieten van uw rit en de mooie landschappen die voorbijzoeven. Zeg vaarwel aan uw oude wegenkaarten en ga op pad met een gebruiksvriendelijk aanraakscherm dat u op elk moment vertelt waar u bent. Dat is niet alleen veel handiger, maar vooral veel veiliger, want u kunt zich volledig op de weg concentreren.

Uw motor-gps geeft u een gedetailleerde route naar uw bestemming, berekent de duur van uw rit en bezorgt u informatie over eventuele obstakels op het traject, zoals gevaarlijke bochten, hindernissen of omleidingen. 

Hij beschermt trouwens ook uw motorfiets dankzij het geolokalisatiesysteem dat kan worden uitgerust met een antidiefstalfunctie. 

                                                      

Wat is het verschil tussen een motor-gps en een auto-gps?


Een gps voor motoren wordt wel eens verward met een gps voor auto’s. Toch hebben ze elk hun bijzonderheden. Want als u met de motor rijdt, staat uw gps bloot aan regen, zon, koude en trillingen. Daarom beschikt hij over eigenschappen (waterdichtheid, stevigheid) die hem beschermen tegen al die risico's. Bovendien is het scherm speciaal ontworpen om te worden bediend met motorhandschoenen. En dat is niet het geval bij een auto-gps.
 

Wat zijn de kenmerken van een goede gps of smartphone?


Een betrouwbaar systeem en/of een geavanceerd kaartensysteem

Wilt u gewoon een betrouwbaar systeem om u vlot te begeleiden van punt A naar punt B, of liever een geavanceerd kaartensysteem voor meer avontuurlijke uitstappen? Met, waarom niet, een optie 'bochtige wegen' om zoveel mogelijk mooie bochten te maken tijdens uw rit. Beide opties zijn mogelijk met zowel de motor-gps als smartphone.
 

Een scherm met goede leesbaarheid

Hoe beter de leesbaarheid van uw scherm, hoe veiliger u onderweg bent. Denk dan aan de grootte (de meeste motor-gps'en hebben een scherm van 4,3 inch), zodat u uw scherm duidelijk kunt aflezen door het vizier van uw helm en in alle weersomstandigheden. Ook de helderheid van uw scherm (gps of smartphone) is cruciaal. Die moet voldoende intens zijn om bij reflecties toch goed leesbaar te zijn. 
 

Eenvoudig te gebruiken met motorhandschoenen aan

Met motorhandschoenen is het moeilijk om nauwkeurig op het scherm van een klassieke smartphone te tikken. De interface van een motor-gps is daar echter op voorzien en werkt met pictogrammen waarop u gemakkelijk kunt tikken. Bovendien moet u geen navigatie-app installeren of zoeken, want die wordt bij het toestel geleverd.
 

Stevige bevestiging aan uw motor

Afhankelijk van de grootte van de gps en de mogelijkheden van uw motorfiets kan het toestel aan het stuur, het windscherm of op de stuurkolom worden bevestigd. Let erop dat het zicht op het dashboard niet wordt belemmerd en dat het scherm zo gericht is dat het kan worden afgelezen zonder hinderlijke reflectie! Voor smartphones zijn er meer bevestigingsmogelijkheden (zie verderop in dit dossier).
 

Stevig en waterdicht

Een motor-gps wordt zwaarder op de proef gesteld dan de gps in uw auto. Hij is ontworpen om bestand te zijn tegen alle mogelijke omstandigheden. Hiervoor werd trouwens een norm in het leven geroepen: de IPx7-norm. Die geeft aan dat uw gps niet alleen beschermd is tegen uv-straling, maar ook tegen stof, regen, wind, sneeuw en vorst. Let er bij aankoop dus op dat het toestel aan die norm voldoet. Kies ook een smartphone die waterdicht is.  Tijdens een rit met de motor voelt u natuurlijk veel schokken en trillingen. De motor-gps is ontworpen om die te absorberen, zodat de werking niet verstoord wordt.
 

Een batterij die lang meegaat

De batterij van uw gps moet meerdere uren meegaan. Sommige systemen hebben een autonomie tot 8 uur. Informeer u dus goed voor u koopt. U wilt niet na een paar uur in the middle of nowhere zonder gps komen te zitten ... Gaat u graag lang op tocht, neem dan zeker een externe stroombron mee. 
 

Voldoende kaarten (ook in het buitenland)

Blijft u rond de kerktoren toeren of zoekt u liever verre oorden op? Meestal kunt u kiezen tussen een dekking in specifieke landen (bijvoorbeeld de Benelux) of een dekking voor een continent (West-Europa, Zuid-Europa, heel Europa voor de recentste en krachtigste systemen). De omvang van de dekking hangt af van de grootte van het flashgeheugen dat in de gps is geïnstalleerd. Dat bepaalt ook sterk de prijs. Een motor-gps wordt geleverd met vooraf gedownloade kaarten. U kunt die regelmatig bijwerken door de gps aan te sluiten op uw pc. Dat is niet nodig als u met een smartphone op pad gaat, want die maakt verbinding met het internet via 4G, waardoor u uw kaarten tijdens uw verplaatsingen kunt bijwerken.
 

Connectiviteit en stemcommando's

U moet zich vooraf goed informeren over de geconnecteerde diensten. Er zijn verschillende opties, waaronder een aantal onmisbare zaken zoals waarschuwingen voor gevaren, wegenwerken en gevaarlijke bochten, realtime verkeer en trajectwijzigingen. Die informatie is beschikbaar via de wifi- of 3G-verbinding van het toestel. Vergeet niet dat sommige gps'en via bluetooth verbonden kunnen worden met een communicatiesysteem dat aan uw helm is bevestigd. U hoort dan de spraakcommando's van uw gps. Het is gemakkelijker en veiliger om de gps-stem te volgen zonder dat u de weg uit het oog moet verliezen.
 

Niet te duur

Motor-gps'en vindt u in alle prijsklassen en voor alle gebruikstypes, afhankelijk van het merk, de grootte en de aangeboden functies. Kijk dus eerst goed rond en denk na over wat u echt nodig hebt voordat u overgaat tot de aankoop. 

Veel apps voor smartphones zijn gratis, zoals GPS Waze, Google Maps en GPS Mappy. En dan is er nog de top: Calimoto, de app ontwikkeld door motorrijders voor motorrijders (gratis beperkte basisversie en Premium-versie voor slechts 40 euro per jaar).

 

Motor-gps of smartphone-app: wat kiest u?


Welk navigatieapparaat moet u kiezen voor uw volgende rit? Zoals de naam al aangeeft, is een motor-gps speciaal voor dat gebruik ontworpen. Dat geldt niet voor een smartphone. Die kan natuurlijk wel een heleboel apps en functies hebben, waardoor hij een volwaardige concurrent is van de motor-gps. Er zijn natuurlijk wel een paar belangrijke verschillen ...
 

Veelzijdigheid 

Gaat u voor een smartphone, let er dan op dat die waterdicht is. Kies een houder die perfect op uw motor past en installeer vervolgens de juiste navigatietoepassing(en). Een motor-gps wordt meestal compleet geleverd met een bevestigings- en oplaadsysteem, en de nodige kaarten. 
 

Bevestiging

Een gps is zwaarder en groter dan een smartphone en kan dus niet aan een spiegel bevestigd worden, maar wel op het windscherm of het stuur. Voor de smartphone zijn er verschillende opties: waterdichte plastic hoesjes, RAM Mount X-houders, een Quad Lock-systeem dat rechtstreeks verbonden is met de behuizing van de smartphone of magneetoplossingen.
 

Gebruikservaring

In tegenstelling tot de motor-gps is de smartphone niet ontworpen voor gebruik met motorhandschoenen. Een ander verschil is dat als er geen netwerk is, uw smartphone niet werkt, terwijl de gps blijft functioneren. En nog een onderscheid: bij sterk licht is de zichtbaarheid van een gps-scherm veel beter dan die van een smartphone. Deze laatste is gevoeliger voor reflecties.
 

Stevigheid

De gps heeft een sterke behuizing en het scherm is zeer kras- en schokbestendig. Een gewone smartphone is veel kwetsbaarder. Bovendien bestaat het risico dat een smartphone oververhit geraakt als het warm is buiten of de zon er op schijnt.
 

Batterij

Een gps heeft een gemiddelde autonomie van 6 tot 8 uur, terwijl dat maar 3 tot 4 uur is bij een smartphone.
 

Prijzen

Reken op minstens 300 euro voor een smartphone (vermijd goedkope toestellen, want die doen het slechter qua zichtbaarheid en routeberekening). De prijs van een nieuwe en high-end motor-gps bedraagt tussen de 500 en 650 euro. Die toestellen zijn duurder vanwege de multimediafuncties. Een model dat twee of drie jaar oud is, zal u globaal genomen tegen een lagere prijs dezelfde diensten bieden voor een eenvoudig gebruik op de weg. Slotsom: een smartphone is interessant omdat die minder kost.

 

Besluit: Een smartphone met speciale navigatie-apps geniet de voorkeur voor een dagelijks, eerder stedelijk gebruik, in normale weersomstandigheden en voor eenvoudige trajecten. Bij langdurig gebruik, complexere trajecten en onder zware of extreme omstandigheden is een motor-gps de beste oplossing.


Liberty Rider, de digitale copiloot voor motorrijders 


P&V wil dat motorrijders steeds veiliger de baan op kunnen en ging daarom een exclusief partnership aan met de firma Liberty Rider en de gelijknamige app. De perfecte copiloot voor motorrijders die levens redt door met behulp van de bewegingssensor van uw smartphone valpartijen te detecteren. Het team van Liberty Rider wordt dan onmiddellijk op de hoogte gebracht van het ongeval en belt de hulpdiensten.                                                                                                                       

Voordelen van de Liberty Rider-app: 
 

  • Levens redden via e-call
  • De gps-functie biedt u een heleboel routes via verschillende soorten wegen en waarschuwt u voor gevaarlijke bochten.
  • U deelt uw locatie in realtime met uw familieleden die u gedurende uw hele rit kunnen volgen.  
  • Daarnaast is er nog een hele reeks interessante functies: toegang tot roadbooks met de mooiste routes, opvolging van onderhoudsbeurten, delen van informatie via sociale netwerken enz.


Wilt u meer weten over deze app of hem meteen downloaden

Surf naar onze pagina over de Liberty Rider-app